Achterstand huisvesting asielzoekers die mogen blijven

FLEVOLAND
Gemeenten in Flevoland hebben grote moeite om huizen te vinden voor asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De achterstanden zijn in 2015 flink opgelopen, omdat er ook steeds meer mensen moeten worden geplaatst.

In Almere zijn de problemen het grootst. In de maand juli is er voor slechts twee mensen een nieuwe woning gevonden. En dat terwijl de gemeente bijna 30 asielzoekers met een verblijfsverguning per maand moet plaatsen. De grootste gemeente van Flevoland kampt ook nog eens met een grote achterstand, opgebouwd in de afgelopen twaalf maanden. Daardoor moet er nog voor ruim 350 nieuwe Nederlanders een woning worden gezocht. Dat lijkt een onmogelijke opdracht voor Almere, aangezien de gemeente dit jaar nog geen 60 mensen heeft kunnen plaatsen.

Gemeenten krijgen acht weken de tijd om een geschikte woning te vinden als asielzoekers een verblijfsvergunning hebben gekregen. Volgens de gemeente Lelystad wordt die termijn in de praktijk nooit gehaald en komen de mensen op een wachtlijst terecht. Lelystad moet dit jaar nog voor 86 vergunninghouders een huis vinden.

Hieronder een overzicht van hoeveel mensen met een verblijfsvergunning elke gemeente heeft geplaatst en nog moet plaatsen.


reacties (23)

 • Almeerse

   

  Mijn vriend en ik wonen ook al jaren in een te klein huis, kunnen ook niet aan onze toekomst werken omdat daar gewoon geen ruimte voor is in ons huisje moeten wij nu ook maar voorrang krijgen? Wij zijn nog jong en willen ook graag wat opbouwen maar krijgen daar de kans niet voor omdat we voor elk huis waar we op reageren te laag eindigen en dat terwijl we allebei al jaren staan ingeschreven bij de woningbouw en elk jaar ervoor betalen. Helaas geen toekomst opbouwen voor ons omdat de asielzoekers voorrang krijgen op de huizen...

  reageer
 • Sjaak de

   

  Men bestelle een Jointstrike figter minder en men bouwe huizen, goed voor de economie de eenmaal genestelde mens kan eventueel de huizen gaan bouwen voor zijn lotgenoten, zo is het cirkeltje weer rond.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Is jouw zoon ook uit oorlogsgebied gevlucht?

  reageer
 • Peter

   

  Het draagvlak voor de instroom van de vele asielzoekers is in Nederland (en Europa) nagenoeg verdwenen. De politieke elite is hier alleen niet gevoelig voor. Hopen dat de volgende verkiezingen er gauw zijn.

  reageer
 • Kruimel

   

  Mijn zoon staat al 7 jaar ingeschreven bij woningnet. Woont al jaren in een 3 kamerflat met 5 personen.Nog steeds niet aan de beurt voor een eengezinswoning.Was hij pas 2 geworden wordt de grote eengezinswoning aangeboden aan iemand alleen met een klein kindje.Want ja de asielzoekers kreeg voorrang. Tegen de woningbouw zei hij ik kan geloof ik beter asielzoeker worden dan kom ik wel aan een grotere woning.Snap dat ze ook een dak boven hun hoofd moeten maar ook zij moeten op een wachtlijst.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  straks zitten de Nederlanders in een kartonnen doos en de gelukszoeker in jou huis daar gaat het heen , dat komt door het fijne beleid in denhaag die er voor gezorgd heeft dat wij Nederlanders de goot in gaan en de gelukszoekers alles gratis krijgen .

  reageer
 • Jan Huizen

   

  Els, WIJ vragen niet of die gelukszoekers hierheen willen komen! En dat ze van hot naar haar worden gestuurd is enkel en alleen omdat wij in dit kleine land totaal niet zijn opgewassen om zulke grote aantallen op te vangen. En het is wel degelijk het geval dat er pressie word uitgevoerd door bijv. het coa om huizen vrij te maken voor gelukszoekers. De gemeenten krijgen hier namelijk geld voor. En een woningbouwvereniging maakt het niets uit wie er in dat huis komt, maar ze weten wel dat de huur elke maand wordt overgemaakt door de Roverheid ( lees wij NLse burgers dus). Dus die zielige praatjes en de zogenaamde keurige verwijzingen die jij en nog meer van de linkse kant zeggen slaat helemaal nergens op!

  reageer
 • Faerie

   

  Dit moet gewoon anders, ik snap dat ze een huis moeten hebben, maar in de huidige situatie waarbij 'oude' Nederlanders al geen huis kunnen vinden is dit bijna niet te verantwoorden naar bestaande inwoners toe.

  reageer
 • Els

   

  Jammer dat de berichtgeving (niet alleen bij OF hoor) de suggestie wekt, dat de huisvestingskwestie verband houdt met de huidige instroom. Het is sinds de invoering van het hele systeem eind '80-er jaren aan de orde dat gemeentes achterblijven met de toebedeelde inspanningsverplichting om voor huisvesting zorg te dragen. Jammer ook dat er zovelen lijken te denken dat de vers binnengestroomde asiel/veiligheidszoekers meteen maar een woning krijgen. Zet er eens naast dat er ook velen zijn die jarenlang van opvangcentrum naar opvangcentrum werden/worden verhuisd door het COA. Daarmee wordt het wortelen in een samenleving echt bevorderd zeker. Jarenlang in opvang zitten, niet mogen inburgeren, geen uitzicht van bestaan hebben. Ik snap overigens ook de logica niet om een structureel tekort aan betaalbare woningen in stand te houden, decennialang. Het klopt dat vele woningzoekenden idioot lang moeten wachten, maar geef daar de asiel/veiligheidszoeker de schuld niet van.

  reageer
 • zeewolde

   

  Nou gaat lekker dan. Hier straks 1500 asielzoekers. En v.d. zeewoldenaar Maar een wachtlijst Van minimaal 3 jaar. Heb je eerder een woning nodig MOET je naar bij het leger des heils aankloppen. Dus mensen schrijf je kleuter alvast maar in. Heeft die tegen de tijd die uit huis wil Heel misschien een woning.

  reageer
 • Karin

   

  Belachelijk als je als Nederlander een huis wil sta je maanden soms jaren te wachten en deze mensen komen binnen en krijgen zomaar een huis Holland SCHAAM je

  reageer
 • Jan Huizen

   

  En dit wordt nog veeeel erger aankomende jaren. Als al die gelukszoekers hier tijdelijk in Flevoland worden neergepoot. Maar dat zal de B&W's een rotzorg zijn, het levert meer geld (lees overheidsgeld= ONS geld) op. Onze kinderen mogen wachten en toekijken hoe deze gasten de vrijkomende huizen toegewezen krijgen. Oh, en er werd duidelijk gezegd door burgemeester Gorter tijdens de hoorzittingen dat asielzoekers geen voorrang zouden krijgen.... Leugen nummero zoveel dus!! Ik hoop dat de burgers dit gelieg en bedrieg afstraffen en er geen gelukszoekers in Zeewolde en heel Flevoland gaan komen en de eigen woningzoekenden gewoon woonruimte krijgen!

  reageer
 • Frenky

   

  Ja inderdaad laten ze zich daar maar proberen aan te passen . daar houden ze het niet lang vol ,zijn ze zo weer in eigen land

  reageer
 • Wat eerst asielzoekers in een woning,eerst ons eigen volk die al jaren op een wachtlijst staan,dus netjes achter in de rij aan laten sluiten,en dan wellicht door de jaren geen woning meer nodig omdat ze weer terug kunnen naar hun eigen land

  reageer
 • Robert

   

  Het zou journalistiek wel zo correct zijn om daar ook de cijfers tegenover te zetten van autochtone woningzoekenden. De situatie dat de sociale woningmarkt niet meer toegankelijk is voor autochtonen doordat alle beschikbare woningen naar "statushouders" gaan, is uitermate discutabel.

  reageer
 • Henk

   

  Lelystad heeft te weinig huuurwoningen beschikbaar vandaar er lange wachtlijst is ontstaan voor woning zoekende ik ben het helemaal met u eens. Hebben we te danken aan het huidige kabinet Rutte en aan minister Stef Blok van de VVD

  reageer
 • Flevoburger

   

  Nieuwe Nederlanders? En wat dan met die oude Nederlanders die het mogelijk hebben gemaakt dat al deze "nieuwe Nederlanders" hier opgevangen worden, uitstekende medische zorg krijgen, recht hebben op een huis enz enz..... Die oude Nederlanders die gooien we straks met een vol gepoepte luier gewoon de Noordzee in ofzo? Niks tegen de opvang van vluchtelingen of zo maar laten we wel even reëel blijven. En de eerste de beste die daar een probleem mee heeft: doneer alles van je netto inkomen boven het bijstandsniveau naar de nieuwe Nederlanders dan heb je recht van spreken...... Nu eens kijken wie dat in de praktijk gaat doen.

  reageer
 • Henk

   

  Bijna in heel Nederland worden geen sociale huurwoningen meer gebouwd met dank aan huidige kabinet.Optie kantoor panden jaren lang leeg staan tranformeren voor woningen kunnen asielzoekers definief mogen blijven in Nederland hebben een woning er moeten meer betaalbare sociale huurwoningen gebouwd worden voor iedereen. Vele gemeentes hebben geen huurwoningen meer beschikbaar voor asielzoekers.

  reageer
 • Wat erger is dat zij nog voor gaan op de inwoners. Wanneer worden de regering is wakker vol is vol. Hoe zielig het ook is voor die mensen maar wij kunnen in hier niet iedereen huisvesten. Gewoon terug sturen naar hun eigen land want ze hebben hier een grote mond maar daar niet. Een echte asielzoeker gaat niet schreeuwen maar is blij met een dak boven ze hoofd ook al is het in een AZC.

  reageer
 • jelle

   

  Hallo Serge neem ze zelf in huis alles op gelost want ik wil ze niet hebben!

  reageer
 • Ras

   

  592 huizen vraag me af waar die huizen vandaan moeten komen lelystad heeft al lange wachttijden voor de burgers die in mij mening voorrang hebben.

  reageer
 • Serge

   

  Er kunnen wel wat meer naar Urk hoor.....

  reageer
 • so de knetter

   

  Er is ook een hele grote achterstand in huisvestiging, jongeren of woningzoekende Nederlanders in het algemeen. Een jaar of 6 wachten is niet + de kosten die wij moeten betalen, jaarlijks. Hoe gaan we dat veranderen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert