Fackeldey: "Zonder extra geld geen stoere gemeenten"

LELYSTAD
De oproep van staatssecretaris Dijkhoff om als gemeenten stoer te zijn en meer vluchtelingen met een verblijfsvergunning op te vangen, is in het verkeerde keelgat geschoten van wethouder Jop Fackeldey uit Lelystad. Gemeenten hebben daar namelijk de financiële middelen niet voor en dat komt juist door bezuinigingen van het Rijk.

Samen met burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden vraagt hij namens de 38 grootste gemeenten om meer slagkracht van de staatssecretaris. De gemeenten vragen al maanden om hulp van het Rijk, maar krijgen die niet.

De twee voornaamste problemen waardoor de opvang van vluchtelingen met een verblijfsvergunning stokt, zijn het gebrek aan sociale huurwoningen en de extra kosten voor uitkeringen. Fackeldey hoopt dat de staatssecretaris zich zelf stoer toont en gaat onderhandelen met zijn collega's om meer geld vrij te maken voor gemeenten en woningbouwcorporaties.

reacties (13)

 • ed

   

  Zojuist geconstateerd dat de beelden die hedenmorgen vertoond werden bij dit item zijn verwijdert. Bravo !

  reageer
 • Zuurpruim

   

  Als je zo coulant bent en open minded bent zou ik ze maar zelf in huis nemen.... Altijd een grote mond maar als het erop aankomt wordt het N.I.M.B.Y !!!!

  reageer
 • Thomas

   

  Ik snap de oproep niet. Gemeentes kunnen met bijna nul kosten opvang realiseren door leegstaande panden te herbestemmen. Het probleem is daarbij vooral dat er standaard minstens één zuurpruim uit de buurt dwars gaat liggen, en de gemeentes meestal niet de moed hebben om dat 'help ik ben bang voor de buitenlanders'-verzet kordaat aan de kant te schuiven en het project erdoor te jassen. Plus dat een dergelijke procedure meestal maanden en maanden duurt doordat er bij gemeentes niet al te hard gewerkt lijkt te worden. Parttime werk is de norm. Probeert u maar eens de plaatselijke afdeling ruimtelijke ordening of economische zaken te bellen op vrijdagmiddag. Driekwart werkt überhaupt niet die dag, de rest is al naar huis. Krijg je iemand te spreken dan mag je mailen, en van geluk spreken als je binnen drie weken antwoord hebt. Om van de zomerperiode nog maar te zwijgen. In juli en augustus gebeurt er vrijwel niets. Tien maanden per jaar drie a vier dagen per week zeven uur per dag, dat is niet hoe je efficiënt bestuur realiseert.

  reageer
 • ed

   

  Redaktie: Waarom beelden bij dit item uit een vorige raadsperiode met o.a. 2 wethouders die van het politieke toneel verdwenen zijn. Niet erg bij de tijd.

  reageer
 • Bri

   

  En dat heeft hiermee te maken wat? Hij heeft hier gewoon gelijk. ..!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Opa69

   

  Dus met andere woorden, voor geld worden de burgers die al jaren op een woning zitten te wachten in de steek gelaten... Er zijn ook genoeg mensen die voorstander zijn dat de goudzoekers hierheen komen... Laten die mensen de asielzoekers op eigen kosten die gasten in huis nemen...

  reageer
 • Joris

   

  eerst weten waar het hier over gaaat en dan pas reageren. De gemeente kan hier niks aan doen. Met de huidige regering zijn de gemeentes veel meer belast met allerlei zaken, maar geld krijgen hiervoor...ho maar. Dat gaat allemaal naar Den Haag.

  reageer
 • Joris

   

  Eindelijk iemand die durft te laten zien hoe de vork in de steel zit. Politiek Den Haag maar lekker duimpje draaien en de gemeentes overal voor laten opdraaien.... go on!!!

  reageer
 • Ron Nap

   

  Voor het eerst eens met een politicus, en nog wel PvdA. Staatskas is leeg dus moet de gemeente er maar voor opdraaien. Maar de gemeente krijgt het merendeel van haar geld van de staat.

  reageer
 • Bertus

   

  Wow! Top!

  reageer
 • Dirk

   

  Wellicht minder geld uitgeven in voorgaande periode meer opgeleverd? Te veel grondposities en bakken geld aan het werkbedrijf waarvan beide de resultaten bekend zijn: negatief! Stoer? Neem verantwoordelijkheid en zorg eerst voor een stabiele huishouding.

  reageer
 • robert

   

  Hij zal wel denken weer een glas champagne minder.

  reageer
 • Johan

   

  goed zo !!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert