Plan rechtbanken mogelijk nog aangepast

LELYSTAD
Het plan om de Lelystadse rechtbank sterk uit te kleden en complexe zaken voortaan in Utrecht te behandelen, kan nog worden aangepast. Dat zei de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak maandagavond in Nieuwsuur. De veranderingen zijn nodig omdat er miljoenen bezuinigd moeten worden.

Op het plan van de Raad komt vanuit veel gemeenten forse kritiek. Naast Lelystad worden ook zes andere rechtbanken uitgekleed. De voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Frits Bakker, gaf in Nieuwsuur aan de input van lokale bestuurders te laten meewegen bij het plan.

"Dit is een voorgenomen besluit. Om die lokale bestuurders te kunnen consulteren, moet je iets hebben waarvan je kan zeggen: dit is wat we van plan zijn en geef je mening er maar over. In dat stadium zijn we nu. En natuurlijk gaan we luisteren naar wat de lokale bestuurders daarover te zeggen hebben. En dan kan het nog anders worden."

Bij de presentatie van de plannen eerder op de dag zei de Raad nog dat er volgende week een definitief besluit wordt genomen. Dat bevestigde de president van de rechtbank Midden-Nederland ook aan Omroep Flevoland.

Advocaten uit Almere en Lelystad noemen het plan onacceptabel. Ze laten weten dat de verhuizing naar Utrecht vooral een ramp voor is hun cliënten met weinig geld. Veel mensen zullen door geldgebrek een zitting in Utrecht niet kunnen bijwonen. Verder is het uitkleden van de rechtbank in Lelystad ook een verarming van de juridische infrastructuur in Flevoland. Het leidt ook tot een verlies aan werkgelegenheid voor goed gekwalificeerd personeel.

reacties (5)

 • KC

   

  Vele zitten in voorarrest en moeten nog voor de rechter komen. Wat gaat dat niet aan transportkosten van de PIL naar Utrecht en dat geldt ook voor advocaten qua kosten en tijd.

  reageer
 • erik

   

  word steeds gekker.in zwolle laten ze een nieuwe rechtbank bouwen.die overigens samen doet met lelystad,en nu willen ze zaken overdragen aan utrecht.nog meer geld aan griekenland geven,kunnen ze nog meer bezuinigen.ow ja gedetineerden die in een gevangenis verblijven zijn al afgestraft,en hebben niks meer met de rechtbank te maken.gedetineerden in een een huis van bewaring hebben wel met een rechtbank te maken.omdat ze nog niet veroordeeld zijn dus nog niet afgestraft zijn.wat is het verschil? google en je ziet het verschil.maar afijn.ik vind dat lelystad makkelijk om zijn eigen zaken te doen.en zo niet schijven ze die zaken maar door naar zwolle.

  reageer
 • frits

   

  Er zijn in Nederland veel meer plaatsen met een gevangenis zonder rechtbank. Het is natuurlijk ook niet zo dat gevangenen dagelijks of wekelijks naar een rechtbank moeten. De meeste gevangenen hebben hun proces al achter de rug. Gevangenen hebben er meer aan dat ze in een gevangenis zitten nabij de plaatsen waar hun bezoek vandaan komt.

  reageer
 • Richard Schuurman

   

  Voor die consultatie staat dan slechts een week, want volgende week neemt de Raad een besluit, zo zegt het persbericht van maandag en bevestigde de peesident van de rechtbank Midden-Nederland. Over medezeggenschap en rol OR en bonden wordt overigens met geen woord gerept, terwijl ik aanneem dat de gevolgen voor het personeel daar eerst moeten worden besproken.

  reageer
 • Gerrit2

   

  en dan heb je een rechtbank om de hoek bij de gevangenis en dan ga je die rechtbank sluiten!! Kies vooral voor rechtbanken op plaatsen waar hun "cliënten" om de hoek verblijven, dus o.a. voor Lelystad

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert