Ook Tweede Kamerlid Kuzu spreekt in over azc

ZEEWOLDE
Naast Geert Wilders zal ook Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu donderdag inspreken bij de raadsvergadering in Zeewolde. Het gaat dan over de komst van een asielzoekerscentrum nabij het dorp. Kuzu is voorstander van het opvangen van asielzoekers.

Tweede Kamerlid Kuzu maakte tot eind vorig jaar onderdeel uit van de PvdA-fractie. Hij werd samen met Selcuk Öztürk uit de fractie gezet na openlijk kritiek te hebben gehad op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher.

In totaal hebben zich 13 mensen aangemeld om donderdagavond in te spreken. De gemeente Zeewolde laat weten dat er maximaal vijf minuten spreektijd per persoon beschikbaar is. Volgens de regels mag het hele inspreekgedeelte van de avond maar 30 minuten duren dus de kans bestaat dat de spreektijd per persoon zal worden ingekort.

De bijeenkomst van de gemeenteraad begint donderdagavond om 20.00 uur en is live te volgen via de website en app van Omroep Flevoland.

Hoewel de gemeenteraad donderdag over het onderwerp spreekt, wordt er niet gestemd. Het is namelijk het college van burgemeester en wethouders dat uiteindelijk over deze kwestie de knoop doorhakt. Dat college heeft al aangegeven de komst van het asielzoekerscentrum mogelijk te willen maken. Maar omdat het een onderwerp is dat veel emoties losmaakt, wordt de raad wel gevraagd zijn mening te geven.

Van de partijen in de gemeenteraad is een meerderheid voor de komst van het azc. Alleen coalitiepartij VVD was eerder tegen. Het lijkt dan ook niet zozeer de vraag of het centrum er komt, maar hoe groot het gaat worden.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil een centrum voor 900 mensen met de mogelijkheid later uit te breiden naar 1500. Het college wil akkoord gaan met het aantal van 900, maar niet met een eventuele uitbreiding naar 1500 mensen. Daarnaast ligt er ook een maximumaantal asielzoekers van 600 als optie op tafel.

900 asielzoekers is volgens het COA het minimumaantal om bij het azc een aantal voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een basisschool, te plaatsen. Worden er minder mensen opgevangen dan moeten kinderen naar bestaande scholen in de buurt. Bij 900 opgevangen asielzoekers zou het dus wel eens zo kunnen zijn, dat mensen in Zeewolde minder van het azc merken, dan wanneer er 600 mensen worden opgevangen.

reacties (15)

 • robin

   

  Houdt is zonder 't' i.v.m. de gebiedende wijs. Handig weetje: Vervang 'houd' eens door 'loop', dan hoor je het ook als je het hardop uitpreekt. Wel een mooie manier om je boodschap over te brengen, dat wat je zelf aankaart in de boodschap verwerken! Volgende keer beter ;-)

  reageer
 • Havenaar

   

  Het is al zo erg hier dat de Nederlandse taal in woord en geschrift dagelijks geweld aan wordt gedaan en steeds verder wordt aangetast. Houdt eens op met dat ge-hun. Het is: "haar" inwoners etc. Verloedering....

  reageer
 • Robert

   

  Volgens mij is de kermis gewoon achter de AH. Maar wel leuk een poppenkast in de oude brandweer kazerne.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "De Zeewolder politiek is trouwens zo kan ik u melden al sinds hun bestaan een amaturistische club en leuteren teveel over zich zelf en luisteren maar slecht naar hun burgers en er zijn voorbeelden te over waarin aangetoont kan worden dat ze door het blunderen de gemeenschap al veel geld hebben gekost." - sta je als stuurman aan wal, of neem je concreet initiatief om het beter te doen?

  reageer
 • Rob

   

  de gemeente Zeewolde zet zich volledig voor schut om Wilders te laten spreken temeer ze al besloten hebben zonder hun bevolking te informeren dat het grootste AZC van Nederland in Zeewolde komt. Dat is olie op het vuur voor Wilders let maar op. De Zeewolder politiek is trouwens zo kan ik u melden al sinds hun bestaan een amaturistische club en leuteren teveel over zich zelf en luisteren maar slecht naar hun burgers en er zijn voorbeelden te over waarin aangetoont kan worden dat ze door het blunderen de gemeenschap al veel geld hebben gekost.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Zw

   

  Hoe meer insprekers hoe beter. Straks resteren nog 5 seconden voor Wilders.

  reageer
 • Arjan

   

  waarom laat de gemeente zeewolden zich lenen voor deze landelijke politieke spelletjes ?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Inspreken is leuk, maar de gemeenteraad van Zeewolde neemt uiteindelijk de beslissing. Maar inderdaad, het circus is in de stad, en de clowns staan klaar om in de piste over elkaar heen te buitelen. Bekijk het positief: op deze manier vindt de landelijke maatschappelijke discussie een expressie op lokaal niveau. Democratie in actie!

  reageer
 • azcallert

   

  Dit dorp is te klein om en polen (meeste van nederland)op Zundert na en asielzoekers te plaatsen doe het aan de rand van een grote stad waar de overlast minder zou zijn meer winkels etc

  reageer
 • Rob Smeets

   

  Correctie op het verslag van Omroep Flevoland. Zeewolde Liberaal heeft vanaf het begin haar steun uitgesproken voor de komst van een AZC, maar heeft vraagtekens geplaatst (en doet dat nog steeds) bij de voorgestelde omvang (900 -1500) en de locatie op de Bosruiterweg.

  reageer
 • Jan Huizen

   

  Deze nep-pvda'er wil ook een keer in het nieuws komen. Hij denkt nu over de rug van Wilders ook zijn zegje te moeten doen? Spuit 11 dus. Gewoon afkappen dat azc, ( bijna) iedereen blij en het dorp gered van de ondergang....

  reageer
 • Jeroen

   

  Ik ga op zijn articulatie letten, vorig jaar op tv leek het nergens op....

  reageer
 • Roel

   

  En waarom denk je dat Wilders komt?

  reageer
 • Jan

   

  na alle commentaar op Wilders als inspreker, benieuwd of diezelfde mensen die zo ageerden tegen zijn komst, deze persoon met open armen verwelkomen. Als er iemand heeft laten zien dat integratie een illusie kan zijn, dan hij en zijn maatje wel!

  reageer
 • Jeroen

   

  Nou mooi is dat, omdat er allemaal Haagse clowns willen komen inspreken kunnen straks de inwoners van Zeewolde niks/of weinig zeggen. Terwijl wij degene zijn die er direkt mee te maken gaan krijgen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert