Veel vragen over tegenvaller rondweg Dronten

DRONTEN
Meerdere Statenfracties zetten grote vraagtekens bij de uitleg van VVD-gedeputeerde Jaap Lodders over het duurder uitvallen van de aanleg van de Passage bij Dronten. Woensdag werd bekend dat de nieuw aan te leggen weg ten noorden van Dronten mogelijk vier miljoen euro duurder uitvalt dan was gepland.

Coalitiepartner CDA gaat schriftelijke vragen stellen over de kwestie. Ook de PVV en PvdA willen opheldering. Dat het langer duurt is al niet goed, stelt de PvdA, "maar het gaat ook om heel veel geld en zo'n overschrijding is een groot probleem."

Dat de weg niet 9,6 miljoen maar 13,4 miljoen euro gaat kosten, komt volgens gedeputeerde Lodders door de verhoging van de maximumsnelheid van 80 naar 100 km/uur. Om dat mogelijk te maken, moeten inhaalstroken worden aangelegd en moet meer meer grond worden aangekocht. Opvallend is dat deze kosten nu pas naar buiten komen, want al sinds de start van de plannenmakerij voor de Passage zijn de provincie en de gemeente Dronten uitgegaan van een weg waar 100 kilometer per uur gereden mag worden. Dat is zelfs in het vastgestelde bestemmingsplan opgenomen.

Om te voorkomen dat het project werkelijk bijna vier miljoen euro duurder wordt, heeft de provincie gekozen voor een goedkopere aanleg van de fundering. Hoeveel dit gaat besparen, wordt over een maand bekend. De ander aanpak zorgt er wel voor dat de weg tien maanden later af is dan gepland. De gemeente Dronten is teleurgesteld over de vertraging, maar zegt niet op te draaien voor de extra kosten.

reacties (4)

 • Gerrit

   

  Laat Lodders maar eens met een gedetailleerde berekening komen, ik vermoedt dat er individuen zijn die hier ook aan verdienen en geen hand aan uitsteken.

  reageer
 • m.s

   

  En word het met de goedkopere fundering na een paar jaar net zo'n golfbaan als de vogelweg ?

  reageer
 • Hans

   

  De gemeenteraad van Dronten is akkoord gegaan om de weg voor te financieren zodat hij een jaar eerder klaar zou zijn. De Provincie betaalt hiervoor geen rente vergoeding aan de provincie! Gaat de gemeente nu ook de extra 4 miljoen voor financieren? Ik mag hopen dat de raad bekwaam genoeg is om dit niet renteloos voor te schieten. En waarom zou je als gemeente voor financieren als het project toch een jaar later wordt opgeleverd. Laat het project lekker zelf door de provincie betalen. Twee turbo rotondes en vierbaans weg kost minder en levert het zelfde effect op maar daar verdienen de vrienden van Lodders niet genoeg aan.

  reageer
 • Dick

   

  En zie hier, Jaap is een jokkebrok! Ik zei het toch al in het andere bericht? Zelfs het bestemmingsplan spreekt over 100km/u. Waarom heb ik als burger het idee dat ik aan alle kanten door de politiek besodemieterd word?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert