Flevoland wil verantwoordelijkheid voor grote grazers

FLEVOLAND
Een meerderheid in Provinciale Staten wil dat Flevoland de verantwoordelijkheid opeist voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Nu gaat staatssecretaris Sharon Dijksma nog over de heckrunderen, de konikpaarden en de edelherten in het gebied.

De Staten willen dat ze die bevoegdheid overdraagt, omdat de provincie vanaf januari verantwoordelijk wordt voor het Flevolandse natuurbeleid. Volgens de VVD, CDA, SGP, PVV, en 50Plus horen daar ook de grote grazers bij.

Aan gedeputeerde Arie Stuivenberg is gevraagd om die boodschap aan Sharon Dijksma over te brengen. Overigens denken de fracties verschillend over de manier waarop er met de dieren in de Oostvaardersplassen moet worden omgegaan. Vooral afschieten, bijvoeren en de prikpil zijn onderwerp van discussie.

reacties (10)

 • Hans

   

  Inderdaad zoekt de Provincie, met Jaap lodders voorop, nieuwe hobbyclubjes waar vriendjespolitiek bedreven kan worden met subsidiegeld. Project Batavialand gaat immers een debacle worden!

  reageer
 • Jan bakker

   

  Het kan er alleen maar beter op worden ! Deze lijdensweg moet nou eens over zijn !

  reageer
 • Rinus

   

  Goed idee die prikpil, van de 50plus en pvv wil je er niet meer hebben.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  De grote grazers hebben een groot negatief effect op de natuurwaarden in de Oostvaardersplassen. Logisch dat de provincie dan ook wil bepalen hoeveel grote grazers hier lopen. Iedere winter weer lopen hier enkele duizenden herten, koeien en paarden honger te lijden. Ieder weldenkend mens weet, dat er iets moet gebeuren. Nu worden vrijwel iedere winter na maandenlang hongerlijden als nog ruim duizend dieren afgeschoten. Op 24 september debatteert de Tweede Kamer over het beleid omtrent de grote grazers. Hopelijk maken zij een eind aan deze jaarlijkse martelgang.

  reageer
 • Wat een blamage, nog geen enkele verantwoordelijkheid en nu al volstrekt verdeeld. Prikpil preventief afschot en hooi bij voeren. Zeker niet naar de provincie.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jos

   

  Geen dierentuin een boerderij... De zogenaamde Heckrunderen zijn namaak, want gefokt met behulp van een mix van Europese runderen... En dat noemen ze natuur.

  reageer
 • frits

   

  Wat een onzin, die beesten zijn gewoon van Staatsbosbeheer, en SBB is van het rijk. De provincie heeft geen interessante taken meer zodra de laatste wegenprojecten en Flevokust gerealiseerd zijn, en de Staten zijn nu blijkbaar naarstig op zoek naar nieuwe hobby's.

  reageer
 • Spotter

   

  gaat de provincie nu een dierentuin erop nahouden?

  reageer
 • Jeroen

   

  Goed plan, ik ga ervan uit dat de minister meer prangende zaken op haar bureau heeft liggen zeg!

  reageer
 • KC

   

  Laat het bij de overheid, zij kunnen beter SBB controleren en meer ingrijpen dan een provincie. Schoenmaker hou je bij jouw leest.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert