Zelfmoordonderzoek leidt tot straf voor minderjarig duo

LELYSTAD
Twee minderjarige jongens zijn gestraft voor smaad en laster na de zelfmoord van een 14-jarige leerlinge van Scholengemeenschap Lelystad.

Volgens het Openbaar Ministerie, dat onderzoek deed naar de zelfdoding, kwam de smaad en laster naar voren in de manier waarop het duo 'gecommuniceerd' heeft over het meisje. Het OM kan niet aantonen dat dit tot de zelfmoord heeft geleid, maar kan het ook niet uitsluiten. Het OM wil niet bekendmaken of de jongens schoolgenoten van het meisje waren.

De jongens zijn verschenen op een zogeheten OTP-zitting, dat staat voor Onderhoud ten Parkette. Verdachten moeten zich dan melden bij de officier van justitie voor een gesprek over de gebeurtenissen. Tijdens deze zitting is een leerstraf opgelegd, De twee moeten verplicht een training volgen om meer inzicht in hun eigen gedrag te krijgen.

De SGL-leerlinge, die in de derde klas van de havo zat, pleegde in april zelfmoord.

reacties (16)

 • .\/\/.

   

  "Het OM kan niet aantonen dat dit tot de zelfmoord heeft geleid, maar kan het ook niet uitsluiten." - dat klinkt duidelijk anders dan wat jij schrijft ("ze zijn eigenlijk verantwoordelijk voor de dood van dit meisje"). Als je mensen wilt straffen moet de schuld wel aangetoond zijn, vind je ook niet? Of zijn vermoedens of aannames genoeg?

  reageer
 • Leerling

   

  Wat jammer dat veel mensen een uitgesproken mening hebben. Vrijwel niemand behalve direct betrokkenen weten wat er zich heeft afgespeeld. Het zou van respect getuige als iedereen zijn mening voor zich houdt, al is het om de nabestaande de rust te geven die zij verdienen.

  reageer
 • Ilse

   

  In een school die zo ontzettend groot is geworden zoals de SGL vallen individuele kinderen steeds minder op. Er wordt niet meer naar het individu gekeken want de massa maakt dat bijna onmogelijk. Gewoon omdat de medewerkers dat niet gewend zijn. In een paar jaar tijd gegroeid naar bijna 1700 leerlingen terwijl de 'oude garde' ofwel de docenten niet zijn mee gegroeid. Docenten en leerlingen vervreemden van elkaar. En dan valt het niet mee om al het pest gedrag in de gaten te houden. En het valt nog minder mee om juist die stille teruggetrokken verdrietige leerlingen in de gaten te houden. Er zijn in zo'n grote school zo veel schreeuwers dat de kinderen die echt aandacht nodig hebben weg vallen in al die hectiek.

  reageer
 • Milana

   

  Triest dit en wat een belachelijk lage straf. Dit is gewoon dood door schuld en die jongens hadden veel harder aangepakt moeten worden. Daarnaast mag er wel een onderzoek gedaan worden naar de school waar dit meisje op zit (zij horen dit soort signalen in de gaten te houden). Erg voor dit meisje en haar ouders, wat moeten die door een hel gaan. En degenen die roepen dat iemand zelf verantwoordelijk voor zelfdoding begrijpen misschien niet wat pesten met iemand doet. Daarom vind ik alle personen die ervoor gezorgd hebben dat dit meisje haar leven heeft beëindigd, zo schuldig als het maar zijn kan.

  reageer
 • Ron

   

  We kennen het verhaal niet. Een kwajongensstreek of iemand bewust het graf in treiteren. Dat weten wij helemaal niet. Dus gewoon niet oordelen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • pietje

   

  Beetje makkelijk om alles op deze twee pestkoppen af te schuiven. Ik ken de zaak inhoudelijk niet maar waar waren de ouders? Waar was de school? Hoe zijn die foto's tot stand gekomen? Welke stappen heeft het meisje zelf ondernomen om van haar zelfmoordgedachten af te komen? Want voor zelfmoord is iedereen uiteindelijk nog altijd zelf verantwoordelijk.

  reageer
 • Klaas

   

  Ok, als er dus zoals eerder compromitterende foto's van haar zijn rondgegaan. Dat is niet netjes van die jongens. Echter, hoe zijn die foto's in het leven gekomen? Grootte kans dat ze die zelf heeft gemaakt. En op snap of app verstuurd. 'iedereen' doet aam sexting tegenwoordig. laat dit een wijze les zijn voor iedereen. Het is niet netjes zulke foto's door te sturen van anderen. Echter. Bedenk zelf wat er kan gebeuren met zo een afbeelding van jezelf als je die aan je 'vriendje' c.q. 'Fix' verstuurd.

  reageer
 • Maan

   

  Triest dit! Lang leve de social media. Social media maakt zoveel kapot!!

  reageer
 • foei foei

   

  Een foei foei gesprek door een jurist (officier van justitie) die alleen maar spreekt vanuit rechtsregeltjes en niet vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Nee daar zijn de jongens van onder de indruk!! Jammer dat het OM dit niet eens aandurfde om op zitting te brengen, verloren zaak (en slecht functiineringsgesprek) is kennelijker belangrijker dan een echt signaal afgeven. Het OM staat niet aan de kant van de burger maar aan de kant van de rechter. Slechte zaak

  reageer
 • didii

   

  Je zou de ouders maar zijn van deze kinderen. Wat voor soort opvoeding geef je ze mee. Erg triest dat een onschuldig leven hier de dupe van is geworden. Geen woorden voor.

  reageer
 • Thomas

   

  Goede zaak dat er een poging is gedaan te vervolgen. Wel heel slap dat er geen strafzaak van gemaakt is. Er zijn bepaalde grenzen waarboven het gewoon jammer is voor een pestkop wat betreft de gevolgen, maar die moeten er dan gewoon komen. Dit lijkt precies zo'n zaak waar een strafblad op zijn plaats was geweest.

  reageer
 • Piet

   

  Verschrikkelijk dit. Je zal maar een ouder zijn van een van deze jongens. Allen maar verliezers hier.

  reageer
 • zo

   

  Dat is mooi, aanpakken die treiterkoppen. Iets strengere straffen had ook gemogen.

  reageer
 • vaag

   

  Dus ze zijn eigenlijk verantwoordelijk voor de dood van dit meisje maar komen met strafje er vanaf zoiets van 1000 regels ik mag mijn klasgenoot niet pesten. Ja het kan in n er Nederland

  reageer
 • Ik

   

  Ja!, ze zitten op de SGL en hebben compromitterende foto's van haar verspreid.

  reageer
 • Berend

   

  Raar, dat dit nieuws 's avonds om elf uur op zondag gebracht wordt. Blijkbaar wordt het opgespaard i.p.v. direct te melden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert