Gemeente stopt met onnodige sekseregistratie

ALMERE
Almere stopt met onnodige sekseregistratie op formulieren van de gemeente. Dat belooft het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van vragen van D66.

De gemeente gaat eerst inventariseren op welke formulieren mensen naar hun geslacht wordt gevraagd. Waar mogelijk, wordt deze vraag geschrapt.

Het D66-raadslid Martine van Bemmel zegt blij te zijn dat de gemeente het onderwerp oppakt. Voor bijvoorbeeld transgenders kan het schrappen van de man/vrouw-vraag een groot verschil maken.

De Tweede Kamer heeft op 1 juli al aangegeven af te willen van de sekseregistratie waar dat niet nodig is. In de andere Flevolandse gemeenten speelt het onderwerp niet. Zo maakt de gemeente Lelystad uitsluitend onderscheid in mannelijk/vrouwelijk indien dit wettelijk vereist is. De gemeenten Zeewolde en Urk hebben volgens woordvoerders geen onnodige gemeentelijke formulieren met sekseregistratie.

reacties (10)

 • -Z-

   

  Jammer dat juist transgenders die WEL beoordeeld willen worden op hun echte geslacht hierdoor dat kadootje niet meer krijgen. D66 pronkt over hun rug met deze slechte regeling. Beter was de derde optie in te voeren, maar dat zou voor veel (slechts administratieve) problemen zorgen. Dit is de gemakzuchtigste weg, en nog de verkeerde kant op ook. En by the way: bij de NS is sekseregistratie gewoon mogelijk zoals een ieder dat zelf wil: gewoon aanklikken wat je wilt.

  reageer
 • Diana B

   

  goed zo!!! Fijn voor al die mensen die niet in het standaardhokje man vrouw passen. Niet enkel transgenders maar mensen die tweeslachtig zijn (hermafrodiet) Heb veel met deze mensen te maken gehad in mijn werk en zij ervaren het zo schaamtevol als ze van instanties een 'fout' geslacht moeten aangeven en niet de mogelijkheid hebben om niets in te vullen of een andere optie te geven.

  reageer
 • Ingrid

   

  Het gaat er juist om, om dat niet te hoeven. Als jij nog geen geslachtsveranderende operatie hebt gehad, je bent een man en voelt je vrouw (of andersom), kleedt je als zodanig en een conducteur zegt ten overstaan van de volle trein: hee, deze OV-chip klopt niet.

  reageer
 • Henk

   

  Het is de Nederlandse regering die dit besluit genomen heeft. Heb je ooit van transgender gehoord? Weet je wat het betekent? Of blèr je gewoon maar wat? Standaard riedeltje? Want ja, jij gaat hier ontzettend last van krijgen hoor.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Heb altijd gedacht dat zoiets als een registratie van sekse of geloofs overtuiging juist iemand motiveerde als zijnde erkend en eerbaar rechtspersoon te zijn in deze samenleving. Aan de ene kant wil men aanvaarding en erkenning en aan de andere kant wil men zijn -ik zijn- verbergen/versluieren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  waar zijn de afspraken wanneer dit gerealiseerd moet zijn? komt er een klachten meldpunt ? ik voorzie dat dit niet gaat werken. er wordt wel weer een argument verzonnen dat men het toch belangrijk gaat vinden. (of een argument waarom men het niet weghaalt)

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is heel goed dat de overheid kijkt naar welke gegevens er worden gevraagd. Men moet niet meer vragen dan nodig is voor het doel wat bereikt moet worden. Uit het verleden is gebleken dat het registreren van overbodige gegevens rampzalige gevolgen kan hebben.

  reageer
 • d66 fan

   

  nou d66 echt weer een top voorstel zeer belangrijk ook....pfff

  reageer
 • adv

   

  wat is het probleem van D66.? man vrouw. iets er tussen of er naast is er gewoon niet. moet Nederland zich weer aan passen aan deze idiote voorstellen

  reageer
 • Lely...

   

  Of je voegt een 3e optie toe. Dat kan ook. Zelf vind ik het geen schande om te vermelden dat ik een man ben. Goh wat raar nou...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert