'Taalgebruik politici niet duidelijk voor jongeren'

ZEEWOLDE
Het taalgebruik van politici in de Tweede Kamer is lang niet altijd even goed te begrijpen voor jongeren. Tot die voorlopige conclusie komt de 15-jarige Sabine Heijmeskamp uit Zeewolde.

Zij zit met zeven andere jongeren tijdens de Algemene Beschouwingen op de publieke tribune om het taalgebruik van de politici in de gaten te houden. Ze houdt van elke spreker bij of deze voor duidelijke en begrijpelijke woorden kiest, zodat ook jongeren begrijpen waarover wordt gepraat.

Uiteindelijk zal één politicus de Zwetsprijs krijgen voor onduidelijk taalgebruik. Degene die de boodschap juist het meest helder weet te verwoorden, ontvangt de Klare Taalprijs.

reacties (11)

 • Dat ligt dan niet aan het taalgebruik, maar uit uw eigen onkunde.

  reageer
 • kritiesj

   

  Wat ze doen in de tweede kamer is ook niet duidelijk.

  reageer
 • J.C> Moess.

   

  Past ook weer helemaal in de huidige samenlevingsperiode, die inmiddels een baard van vele jaren heeft. Wat dat betreft heeft ‘de jeugd van tegenwoordig’ mijn ’s inzien schijnbaar de opvoeding geabsorbeerd. Een samenleving die de zo waardevolle, en ooit als ‘slagzin’ gehanteerde opvatting, “Verbeter de wereld, en begin bij jezelf,” en variaties daarop, alweer schijnt te hebben losgelaten verloren. Een groepje jongeren die ‘ook eens in beeld’ komen met het letten op anderen, in dit geval politici. En aan deze groep ‘bestuurders’ is best het een en ander aan te merken, dat valt niet te ontkennen. Maar val hen/anderen dan niet specifiek aan, op ‘n onderdeel van het Nederlandse taal gebruik (waarbij ondergetekende, ook de hand in eigen boezem steekt’) terwijl je er zelf (in dit filmpje) in uitblinkt. En begin zelf eerst maar eens met te articuleren! JC.

  reageer
 • .\/\/. citeert Peter Koelewijn

   

  "Je wordt ouder, papa, geef het maar toe, je wil er alles aan doen maar je weet niet hoe"

  reageer
 • Onzin artikel. Zoals de jeugd tegenwoordig "praat", is het voor de ouderen heel vaak niet te volgen, koekje van eigen deeg dus!!!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees

   

  misschien is 15 jaar ook wat jong ... en is onderwijs niet meer wat het is geweest .. maar wat me opvalt : velen in een net pak gehesen ? lijkt me geen schoolkleding. daardoor lijkt het al snel een groep met een hogere opleiding. Maar om deze taal te begrijpen denk ik dat het op deze leeftijd nogal veel uitmaakt of je VMBO doet of VWO ... welke groep zit hier?

  reageer
 • waterwijker

   

  Klopt helemaal niets van. Dit is weer zo'n schoolvoorbeeld van de infantilisering van de samenleving. Er is niets mis met het taalgebruik van politici. Degene die ze niet begriijpt moet zelf wat aan zijn taalniveau doen. Typisch zo'n geval van "ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom". Het laatste dus.

  reageer
 • Havenaar

   

  De vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen begrijpen mijn taal ook vaak niet. Vooral spreuken, gezegden en one liners kennen ze niet. Woorden als betichten, trachten, thans etc. hebben ze nog nooit van gehoord. Opleiding en intresse heeft het idd mee te maken maar ook de taal die men op straat en op tv krijgt voorgeschoteld. Zou de politicus alles in straattaal, whatsapp taal of in het Engels lullen dan zal de jeugd hem/haar prima begrijpen.

  reageer
 • Nk

   

  Onzin dat de "ouderen" het niet zouden begrijpen! Het heeft niets met ouderdom te maken, maar met interesse en opleiding. Niet weer "de ouderen" stigmatiseren!

  reageer
 • tja

   

  Veel praten weinig doen

  reageer
 • Rob

   

  dat klopt helemaal, ook ouderen begrijpen meestal niet wat die politici uitkramen, politici kramen allerlei onzin uit vandaar dat ze maar weinig aan besluitvorming toekomen, en dat wat ze besluiten vaak averechts uitpakt. Ook kunnen ze erg slecht luisteren naar een ander, dat zie je vaak op TV in een debat aan tafel en kakelen ze als hanen door elkaar heen. Incompententie is ze overigens ook niet vreemd want ze hebben vaak bij herhaling een heel ander verhaal, ook hebben ze geen visie naar de toekomst toe en springen in de houding als er onverwachts wat gebeurd en maken dan zomaar een draai van 180 graden. Nee ze leuteren alleen maar interessant voor zich zelf en de bevolking zit achteraf met de brokken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert