"Meer leerkrachten nodig voor minderjarige asielzoekers"

LELYSTAD
Er zijn meer leerkrachten in het voortgezet onderwijs nodig die les kunnen geven aan minderjarige asielzoekers. Dat zegt John Mulder, die zelf docent is aan ISG Arcus in Lelystad. Hij geeft nu les aan een klas van negen vluchtelingen en verwacht dat het aantal de komende tijd flink toeneemt.

Volgens hem is het belangrijk dat er duidelijkheid komt over het aantal leraren dat nodig is voor minderjarige vluchtelingen. Die zijn net zoals Nederlandse kinderen leerplichtig. Groot verschil is dat ze veel meer individuele begeleiding nodig hebben dan andere leerlingen. Dat komt vooral doordat vluchtelingen de Nederlandse taal niet spreken en schrijven.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het onderwijs aan 'anderstaligen' en laten de uitvoering over aan instellingen.

reacties (16)

 • MKM

   

  Lekker makkelijk hoor...

  reageer
 • cirefrin

   

  Ten tijde van de Joegoslavië oorlog hadden deze mensen alles achter gelaten.Deze mensen hadden niets bij zich.De verstekelingen van de afgelopen maanden hebben duizenden euro's bij zich.Klagen steen en been dat dit niet goed is en dat niet goed is.Zelfs gelezen dat er mensen zijn die in hongerstaking zijn gegaan voor geld te eisen.Want ja hier in Europa is toch alles te krijgen!Zijn dit vluchtelingen?Wij zijn in Europa bezig mensen te vergoelijken die we zelf jaren hebben onderdrukt.Of te wel stank voor dank.Of te wel we zijn eigenlijk zelf hier de schuldige aan.Of te wel koekje van eigen deeg.Ben je echt een vluchteling kijk dan is dat anders.Maar mijn gevoel zegt dat deze mensen goud zoekers zijn.En die hoef ik niet in mijn land te hebben.Dus discrimineer ik nee hoor,maar ik wil wel dat mijn land waar ik geboren ben bespaart blijft voor geluk zoekers die onze maatschappij in verwarring brengt en dat is heel gevaarlijk.

  reageer
 • Jacob

   

  Cirefrin, je hebt het begrepen, weet wanneer je belazert wordt en hebt ook respect voor je voorouders.

 • Jacob

   

  John Mulder blijkt een man met een missie. Wel vanuit zijn comfortabele Hollandse fauteuil en op kosten dan wel over de rug van zijn collega Nederlanders. Maar waarom John Mulder niet de koffers gepakt en naar Syrië afgereisd om aldaar ter plekke de mensen in hun eigen omgeving en taal te onderwijzen? En daardoor er mede er voor te zorgen dat zij in de toekomst, gelijk wijzelf, voor zichzelf te kunnen zorgen? Op de wijze welke John Mulder het nu propageert, beloont en enthousiastimeert hij welvaartsparasitisme.

  reageer
 • cirefrin

   

  Zorg er eerst maar eens voor dat onze kinderen goed onderwijs en een toekomst krijgen. Ga toch weg allemaal met die vluchtelingen.Er wordt bespaart op ouderen zorg. Er wordt bespaart op jeugd zorg. Er wordt bespaard op het onderwijs. Maar er gaan miljoenen naar opvang vluchtelingen en schilderijen. Groot deel van onze landgenoten zijn echt goed de weg kwijt.

  reageer
 • Ras

   

  Hèhè eindelijk een wakker persoon. Helemaal mee eens.

 • erik

   

  de meningen lopen hier uit een valt mij op.verzorging tehuizen lopen leeg,omdat er bezuinigt moet worden,werk is er haast niet meer,sommige mensen zitten verplicht thuis,en hier spreekt men over leerkrachten.ook daar zijn ontslagen in gevallen.en nu vangt nederland mensen op,en nu zoeken ze weer leer krachten?er zijn mensen hier in nederland die buiten zwerven,en niks hebben.hoezo vluctelingen helpen? worden al die mensen die hier niks hebben ook geholpen?

  reageer
 • louise

   

  Wat Heeft Het Een Met Het Ander Te Maken? Het Is Oorlog Daar. Hier Niet.

 • Thomas

   

  Nou, omdat die vluchtelingen precies dat zijn: Mensen die vluchten voor hun leven. Ik geef duizend keer liever daar geld aan uit dan aan daklozen die voor dat bestaan kiezen omdat ze liever drugs kopen dan een dak boven hun hoofd hebben.

 • laat alle reacties zien
 • Havenaar

   

  En doe er gelijk een aantal Godsdienst leraren bij die kunnen onderwijzen dat de westerse samenleving in hoofdzaak is gebouwd op en naar joods christelijke waarden. En dat we in noord en oost nederland nog zwarte piet hebben.

  reageer
 • Thomas

   

  Uh, dat is absoluut onwaar. Nederland is gebouwd op seculiere waarden. Ik wijs u op het gebrek aan Christelijke waarden, zoals bijvoorbeeld: -Slavernij is verboden -Er is nauwelijks institutionele discriminatie -We hebben geen staatskerk -Er is geen opdringen van een verbod op abortus en euthanasie -Er is een gebrek aan homohaat -we voeren geen religieuze oorlogen, we hebben zelfs een nationaal trauma van de Christenen die dat in Srebrenica wel deden -in tegenstelling tot vrijwel elk Christelijk land, bijvoorbeeld de VS, kennen we geen Christelijke terreur, minus twee aanslagen op een huis in Staphorst in 2014 dan -De laatste keer dat Christenen ons 'one nation under god' kwamen brengen hebben we daar tegen gevochten, we kennen het als de Tweede Wereldoorlog Gelukkig dat ons land is gebouwd op seculiere humanistische waarden. Het zou een grote puinhoop zijn geweest als het op Christelijke waarden gebaseerd was geweest. Kijk naar Oeganda, of de Democratische Republiek Kongo....

 • MKM

   

  Of we houden religie er buiten. De westerse samenleving is gebouwd op en naar westerse waarden (en regels). Met respect hiervoor is er plaats voor elke religie.

 • mm

   

  Het scheelt dat de mensen die nu komen hoofdzakelijk mannen zijn de kinderen en vrouwen komen later met vliegtuig.dus hebben we nog tijd om leraressen te vinden.

  reageer
 • Johan

   

  In de hele discussie mis ik het verschil tussen asielzoekers en vluchtelingen. Voor erkende asielzoekers is Nederlands onderwijs belangrijk. Voor onderwijs aan vluchtelingen die tijdelijk hun land hebben ontvlucht volstaat onderwijs in Nederlandse taal en Engelse taal, en misschien een beetje geboortebeperking. De overige vakken kunnen ook door hun eigen leraren gegeven worden, ervan uitgaand dat er ook een evenredig aantal leraren mee zijn gevlucht. We moeten duidelijk maken dat de vlucht tijdelijk is maar dat ze wel weer terug moeten om hun land weer te helpen opbouwen. Laten we niet vergeten dat de echte hulpbehoevende niet naar Europa kunnen komen, omdat ze dat niet kunnen betalen en hun positie alleen maar slechter wordt omdat de rijkere en opgeleide mensen zijn vertrokken!

  reageer
 • Havenaar

   

  Helemaal mee eens !

 • Jan Huizen

   

  Weer EERST de kinderen die binnenkomen, dan pas onze eigen kinderen die niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Speciaal onderwijs is uitgekleed, was geen geld meer voor. Ouders moeten maar zorgen dat hun kind die gehandicapt is naar school komt, want ook daar is geen geld meer voor. Maar zo gauw er sprake is van gelukszoekers met hun kroost, dan kan het allemaal niet op!!

  reageer
 • Zeewolde

   

  Goed initiatief.! Of we nu willen of niet, deze mensen zijn er. Dus moeten we er voor zorgen dat ze niet in de goot belanden. Als dat wel gebeurt kost het de samenleving nog meer geld als nu.

  reageer
 • Knelis

   

  Er is dus geld nodig voor onderwijs aan minderjarige asielzoekers . Dus daar is geld voor nodig . Maar eerder deze week op Prinsjesdag wordt er gemeld dat er 2 % korting komt op het groen onderwijs dus hier is geen geld voor . En voor de minderjarige asiel zoekers is dus wel geld . Terwijl ons agrarische onderwijs hoog aangeschreven staat in de Wereld. Dus hier wordt op gekort.

  reageer
 • Rinus

   

  Leerplicht is voor Nederlands ingezetenen.

  reageer
 • Riek

   

  Pardon waar slaat dit,op en kinderen met een beperking of douwn daar willen de scholen niet in inversteren ,,,echt dit slaat alles Waar gaan we heen Eerst nederlandse les dan naar school,,

  reageer
 • Adri

   

  Aan iedere vluchteling is geld te verdienen aan o.a subsidie. Dus dan is dat wel erg aantrekkelijk. Maargoed ik vind het ook nergens op slaan!

 • Bram

   

  Ja en dan kan het wel.!!!

  reageer
 • willem dronte

   

  En wie gaat dat betalen wij zekker

  reageer
 • Opa69

   

  Wie anders???? Wij zijn altijd de slachtoffers. Sommige mensen voelen zich beter of denken het beter te weten maar verder komen ze ook niet... Een kwestie van logisch denken!!! Over 5 jaar zitten ze allemaal te huilen!!!

 • Femke

   

  Verder komt er niets anders in je op?

 • Dus nu zou het wel moeten lukken met het aantrekken van leerkrachten Terwijl het nu zo is dat vakken niet worden gegeven omdat er geen leerkracht voor is,echt schandalig dat er voor asielzoekers wel aandacht is.

  reageer
 • Ilse

   

  Als deze kinderen onze taal niet leren en daardoor niet normaal naar school kunnen vinden ze straks geen werk. En dan zeker klagen dat ze niets waard zijn en niets terug doen voor de samenleving? Zo maken ze echt gewoon geen kans om normaal te doen he! Als er nu vakken niet gegeven worden omdat er geen leerkracht voor is, dan is dat omdat die leerkrachten blijkbaar niet op de school waar u het over heeft willen werken, of dat er simpelweg niet voldoende leerkrachten op de markt zijn. Dat gaat over het algemeen niet op voor docenten Nederlands. Geef die kinderen les en zorg dat ze zo snel mogelijk mee kunnen draaien met leeftijdsgenootjes in de normale lessen, des te eerder zijn ze geintegreerd. En misschien staat een van deze kinderen straks wel de billen van uw bejaarde moeder te wassen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert