Almere wil aantal afvaldumpingen halveren

ALMERE
Almere wil het dumpen en bijplaatsen van afval volgend jaar met 55 procent terugbrengen. Dat staat in een voorstel van het college van B en W. Op dit moment gebeurt het zo'n 750 keer per week dat er afval wordt gedumpt, of naast de container wordt neergezet.

Het college wil proefprojecten opzetten in de gebieden waar de problemen het grootst zijn. Daarbij draait het onder meer om strengere controles en het vergroten van het bewustzijn bij burgers.

In april 2016 worden de effecten op een rijtje gezet. Als de resultaten goed zijn, wil de gemeente deze aanpak over de hele stad uitrollen. De gemeenteraad moet zich nog over het plan uitspreken. Dat gebeurt donderdag 24 september tijdens de Politieke Markt.

Foto: @HBuyatui via Twitter

reacties (18)

 • Wilma

   

  Ophalen van grofvuil moet geen twee tot drie weken duren als je het opgeeft. Als dit binnen een paar dagen kan, zullen mensen meer genegen zijn om het nog even in huis te bewaren.

  reageer
 • Huub

   

  Het bewustzijn van de burgers vergroten. Alsof de asocialen die dit doe niet zich hier iets van aantrekken. En de controles verscherpen. Wat een lachertje Het gebeurd toch stiekem op plekken waar niemand is. Gaat waarschijnlijk alleen maar weer extra kosten

  reageer
 • Jond

   

  Is het niet raar dat 55% het streven is? Kijk, dat ze de 100% niet zullen halen snap ik, maar dan maar streven naar (maar) 55% is toch wel vreemd. Niet dan?

  reageer
 • Hannes

   

  Fietsen door de wijken van Almere, het is vaak om je kapot te schamen. Alleen al de Cliobakken die Almere zo slecht sieren!! Maar op naar de Floriade, "dus er moet wat gebeuren.". Handhavers doe je best.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  De nieuwste Clio - net als de meeste Franse bakken trouwens - vind ik niet misstaan in het straatbeeld.

 • Pzaal

   

  Ik erger me meer aan al dat zwerfvuil dat overal ligt, in de bosjes in de sloot op de grasvelden en op straat ect, Dan aan de meestal te grote spullen die niet in die containers passen die ernaast staan en keurig wordt meegenomen door de vuil ophaal dienst.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • amar

   

  De henry stanley straat is dag en nacht een milieu straat .Gebruik door de hele buurt in de rest afval contaiiner en er naast.in de nacht wakker door auto met radio en kabaal van de container klep.alleen oplossing door camera en pas voor appartement bewoners voor de grijse bak.

  reageer
 • Ab

   

  Ik zie bij ons in de buurt dat veel mensen niet de moeite nemen om spullen naar het recycleperron te brengen. In plaats daarvan wordt het gewoon bij afvalcontainers gedumpt. Gewoon asociaal. Prima initiatief om deze mensen aan te pakken.

  reageer
 • August

   

  Ja Frits dat heet dumping en is strafbaar!!! Ondanks dat het afval afvoeren gratis is zetten mensen nog steeds het afval naast de container, ook als deze niet vol zit en het afval er met gemak in kan. Dat heeft iets met opvoeding te maken Frits, leer je dat je kinderen ook????

  reageer
 • Bewoner Almere

   

  Typerend voor ht soort volk dat zoiets doet. Het is helemaal niet nodig, gewoon het grove afval even wegbrengen of laten ophalen/wegbrengen. Het huisafval als de bak vol is eventjes opzij zetten tot hij weer leeg is. Zo doen wij, gezin van 4, het al jaren. Nog nooit is het nodig geweest iets naast de bak neer te zetten.

  reageer
 • Lischa

   

  Waar ik me aan erger: mensen die hun afval of oud papier in mijn container gooien. En dan reageren met: " wat maakt dat nou uit? Jouw bak was nog niet vol" Dan hebben ze zelf geen papierbak maar gebruiken die van ons. Rare mensen heb je.

  reageer
 • ron

   

  waarom zo bezitterig gedrag? wat is er nou mis mee ; je hebt de bak voor niks gekregen. als iedereen nou eens samen met 1 bak zou doen zou het ophalen ook goedkoper kunnen worden.

 • Opa69

   

  Het is m.i. niet de taak van de raadsleden noch de taak van de ambtenaren of de gemeente om de burgers op te voeden.. Het is altijd zo makkelijk om de schuld bij een ander te leggen... Opvoeding begint thuis en niet anders. Een zeer bekende oud gezegde is:.... "Verbeter de wereld en begin bij U zelf".!!!

  reageer
 • ron

   

  wat is het nut van deze opmerking; die opvoeding is blijkbaar mislukt dus moeten we er samen naar een oplossing zoeken. dat is bij uitstek een taak van de raad

 • Dnz

   

  Zelf neerdonderen en dan klagen op de gemeente en natuurlijk in het bijzonder op de burrie! Voila Almere!

  reageer
 • Fritz

   

  Ik plaats ook wel eens wat naast de container, en dat wordt altijd keurig meegenomen. Is dat dan een dumping? Laatst had ik wat extra snoeiafval en heb meegeholpen bij het inladen en de medewerkers beloond met een ijsje, iedereen tevreden! Ja ik kan het ook naar de werf brengen, kar huren en betalen, of hier in de singel gooien. Dumping vind ik een zwaar woord!

  reageer
 • ron

   

  ik ben het met je eens; lang niet elk vuil wat er naast staat is een dumping.

 • Nnn

   

  Afval zelf weg brengen of laten ophalen is GRATIS.maar ja donder maar neer is makelijker

  reageer
 • Ger

   

  Goed plan.

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Je bereikt alleen iets bij de burger als hij serieus wordt genomen door de ambtenaar. En omdat dit niet zo goed gaat lukken blijven er 2 dingen over die de ambtenaar kan doen: zorgen voor grotere bakken (en vaker ophalen) en zorg ervoor dat inleveren makkelijk en gratis wordt. Zodra mensen moeten betalen en een eind rijden gooien ze het toch in de struiken om de hoek.

  reageer
 • Paul

   

  Je kan het gratis wegbrengen en gratis op laten halen maar dan moet je even bellen of het via internet regelen maar dat is voor veel mensen blijkbaar te veel moeite

 • Dit gaat over Almere, daar kan je op 3 afvalbrengstations GRATIS je vuil weg bengen.

 • Danny

   

  als de gemeente dan ook sneller reageert op klachten dan heeft misschien nog nut. En word tijd dat ze ook eens wat doen aan de containers die 3 dagen lang langs de weg staan.

  reageer
 • Almeerder

   

  De raadsleden hebben volgens mij een klap met de afvalbak gekregen. Hoe kun je een ineffectief iets als dit verzinnen? Kosteneffectief is het ook al niet, maar wacht even. Natuurlijk!! We moeten mensen aan het werk houden bij de gemeente, dus in plaats van betere/meer plaatsen om je afval kwijt te kunnen gaan we meer controleren en geld uitgeven voor bewustwording wat toch niet gaat gebeuren. In Almere nog nooit een meer zinloos plan als deze gezien...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert