Steekproef: veel verroeste gasleidingen

LELYSTAD
De staat van de gasleidingen onder huizen in sommige Lelystadse wijken is zo slecht dat de gemeente bewoners heeft opgedragen de leidingen binnen drie weken te vervangen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een steekproef bij 13.000 woningen die voor 1986 zijn gebouwd.

Inspecteurs schrikken
Voor het einde van het jaar hoopt wethouder John van den Heuvel een compleet beeld te hebben van de staat van de gasleidingen in de stad. Hij zegt dat inspecteurs soms schrikken van de gevaarlijke situatie die ze aantreffen. Daarom worden inwoners van Lelystad opgeroepen om niet te wachten tot een inspecteur van de gemeente langskomt maar zelf actie te ondernemen.

Versnelde inspecties
Lelystad heeft al ruim tien jaar te maken met verroeste leidingen. Het probleem doet zich voor bij stalen leidingen zonder bescherming. Het college van burgemeester en wethouders heeft 115.000 euro uitgetrokken om de inspecties versneld uit te voeren. Het vervangen van de gasleiding kost volgens de gemeente tussen de 300 en 600 euro.

Controles
De gemeente heeft de leidingen in de volgende delen van Lelystad gecontroleerd: Zuiderzeewijk, Wold, Kamp, Archipel, Buitenplaats en Oostrandpark. Hier waren de leidingen in slechte staat en moesten vervangen worden.
De woningen aan de Hofstede, Plantage en Bongerd zijn ook gecontroleerd, maar daar waren de gasleidingen wel in goede staat. Op dit moment wordt een inventarisatie gemaakt van de inspecties in delen van Haf, Rozengaard, Griend, Horst en Zoom. Bewoners worden binnenkort over de uitslag geïnformeerd.

Steekproeven
In de volgende gebieden worden de komende periode steekproefsgewijs nog inspecties uitgevoerd: Noordzeestraat, Zwartezeestraat, Botter, Schoener, Tjalk, Binnendijk, Beemster, Jol, Galjoen, Punter, Boeier, Binnendijk, Harderwijkstraat, Kogge, Schouw, Kempenaar, Karveel, Friese Flaak, Marderhoek, Amsteldiep, Breehorn, Vliehorst, Fjord, Klip, Delta, Zandbank, Koraalrif, Bastion, Gelderse Hoek, Enkhuizerzand, Lagune en Westkaap.

reacties (21)

 • Bewoner Kamp

   

  Wij hebben zojuist een brief binnengekregen.. Wij moeten de gasleiding laten vervangen. Wat ik eigenlijk wel belachelijk vind, is dat het al 15 jaar bekend is bij de gemeente. Dit voorheen een huurhuis is geweest en je totaal geen compensatie hoeft te verwachten als eigenaar van een koophuis. Terwijl je al achterlijk veel aan gemeentebelastingen betaald!!!

  reageer
 • Jan

   

  in langezand zijn twee personen bij alle koop woningen langs gegaan om dit dan collectief te doen ze hebben Derko genomen kost 190 euro de mensen moeten zelf ook wat gaan ondernemen om een collectief op te starten in de wijk waar men woont daar klagen geen zin heeft als men moet vervangen moet men het ook anders komt de gemeente het doen en die kosten zijn niet mals

  reageer
 • Karveel

   

  Ook wij hebben enkel een brief gekregen met de informatie, dat er steekproeven genomen gingen worden in de wijk. Verder nog niks vernomen. Zijn er mensen die in het karveel al wel iets weten ???

  reageer
 • boswijker

   

  Zijn ze in de Griend geweest dan? Niemand gehoord of gezien Ik heb een huurwoning dus neem aan dat er wel iets gedaan wordt door Centrada of de gemeente

  reageer
 • Peter

   

  Ik kan best inkomen dat het vervelend is dat het geld gaat kosten. Maar dat is nou het risico van eigenaar zijn. Mijn leidingen zijn gelukkig goed. Maar kon wel een nieuw dak laten vernieuwen. Kost ook geld en stel hier ook niemand verantwoordelijk voor. Probeer met je buren gezamenlijk 1 aannemer te vinden zodat de kosten enigszins meevallen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • jol

   

  Nou ik woon in zuiderzeewijk heb ze nog nooit gezien bij mijn

  reageer
 • Faerie

   

  Rinus, in principe wel, maar ik denk in deze tijden dat er genoeg zijn die het niet breed hebben en die daar dus geen rekening mee hebben gehouden of kunnen houden. Laat je het aan mensen zelf over dan zal er altijd een handjevol zijn die het niet doet of kan doen om wat voor reden dan ook en dat is in dit geval gewoon een gevaar. Dat moet je voorkomen, dus wat mij betreft is het het beste als de gemeente zorgt dat de werkzaamheden overal worden uitgevoerd. En als het klopt wat coda zegt dan is dat niet meer dan terecht.

  reageer
 • Thomas

   

  Wat een faalmentaliteit, om niets zelf te willen doen en naar de overheid te wijzen. En breng ook even in kaart wie beweert geen geld te hebben. Tel daarna even hoe hoog het percentage rokers, autorijders, drugsgebruikers, drinkers en mensen die geld verkeerd besteden enz daaronder is. Hey, opeens zijn er geen mensen zonder geld meer over....

 • San

   

  Ze zijn bij onze buren geweest als onderdeel van de steekproef maar verder hebben wij nog niks vernomen. Een beetje raar dat je dan op OF moet vernemen dat ze slecht zouden zijn. Toen mijn man onder de grond lag, constateerde hij dat de leidingen onder ons huis een plasrltic omhulsel hebben en dat het met een beetje mazzel alleen gaat om het stuk dat buiten de woning ligt. Wij hebben ons opgegeven voor het collectief dat in onze wijk is georganiseerd door het belangen commitee. Is voor andere eigenaren ook handig om te doen. Zomaar een tip. Het gaat wel om je veiligheid...

  reageer
 • Sander

   

  Buiten de woning mag je toch niet aankomen? Dit is toch van liander? Waarom is deze niet ook gaan controleren???

 • coda

   

  De gemeente zelf heeft ooit toestemming gegeven bij de bouw voor het gebruik van deze gasleidingen volgens mij moeten ze zelf hun rotzooi opknappen en niet het probleem bij n ander neer leggen

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, de gemeente is verantwoordelijk voor alles wat er mis is. Droom gerust verder, maar de eigenaar van het pand is verantwoordelijk. Als er iets ondeugdelijks geleverd is kan je misschien de firma aanspreken die het ooit heeft geïnstalleerd, maar dat lijkt me lastig.

 • Pzaal

   

  Het valt mij nog mee dat er nog geen gas explosies hebben voorgedaan,

  reageer
 • Wijkraad de Bolder

   

  Kempenaar-grijs was de eerste wijk waar de problemen door de wijkraad de Bolder aan het licht kwamen. Kempenaar-Rood is gelijktijdig gebouwd. Waarom nog steeds geen controle. De installateurs uit Lelystad rekenen zo'n 400,00 euro terwijl andere dat doen voor minder dan 200,00 euro. Let dus goed op!

  reageer
 • Moon

   

  In het bericht staat dat de kamp al gecontroleerd is. Zou fijn zijn als je dan als bewoner van de kamp bericht krijgt met de info die van toepassing is. Heb een brief gehad dat ze gingen controleren en verder geen bericht meer gehad. En 300 tot 600 euro beetje veel lijkt mij. Ik hoor hele andere prijzen van mensen. Gemeente lelystad is weer lekker bezig.

  reageer
 • Anne

   

  1. Ik lees ook vanalles in de media over deze gasleidingen, maar heb ik ooit iets van communicatie van de gemeente ontvangen? Alleen een flyer met algemene informatie dat het zou kunnen dat de leidingen slecht zijn. Maar geen enkele info wat betreft welke wijken gecontroleerd zijn en wat de bevindingen van mijn wijk zijn en welke stappen ik zou moeten ondernemen. Het is allemaal algemene informatie. 2. Toen wij ons huis 7 jaar geleden kochten hebben wij trouwens erg veel verbouwd en er heeft iemand destijds de leidingen bekeken en deze waren goed. Moet ik dan ook halsoverkop vanalles doen? 3. De gemeente maakt mensen ook angstig, ze dreigen met verplichtte maatregelen als je het niet laat opknappen door een 'deskundig' bedrijf. Maar alles in huis aan gas mag je zelf doen. Wij hebben zelf onze cv geplaatst, maar de leidingen mogen zogenaamd niet? (Nee na de meter is alles van liander, daar blijven wij van af. Enneh, wie controleert die dan?) Het is allemaal warrig met de gemeente...

 • Antje Ha

   

  Let maar op. Snel zal het gemor beginnen en zal men eisen dat de gemeenschap de huizenbezitters gaat vergoeden voor de problemen met het bezit.

  reageer
 • Jan

   

  binnen drie weken? En dat terwijl al 10 jaar bekend was dat er iets mis was? Je zal als bewoner maar even moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen... Gemeentelijke ambtenaren, echt niet normaal zoals die met de burgers omgaan!

  reageer
 • Jan

   

  Tis 1 grote zooi, verzakte rioleringen, verroeste gasleidingen ik vraag me af wat het volgende is

  reageer
 • Ikke

   

  Zijn die controleurs wel gediplomeerd. Volgens mij zijn het twee langdurige werkenloze met een spoed cursus onder de grond kijken. Wie heeft eigenlijk diehuizen gebouwt???? Is hier geen subsidie voor.....

  reageer
 • Kareltje

   

  Dan zou de gemeente zich ook zorgen moeten maken over het verzakken van de grond, terwijl de huizen door de heipalen niet mee zakken. Vroeg of laat gaan er toch leidingen kapot getrokken worden.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Daar is al op gerekend met het leidingplan.

 • Ron

   

  Zou dat ook niet in Dronten en Biddinghuizen spelen?

  reageer
 • Faerie

   

  Ik ben bang dat als de gemeente de veiligheid wil waarborgen van de stad dat ze met een plan moeten komen om zelf alle huizen onder handen te laten nemen, waarbij er voor iedereen verplichting is om dit te laten uitvoeren waarbij minima kwijtschelding van de kosten, of een betalingsregeling (afhankelijk van de situatie) kunnen aanvragen wanneer nodig. Er zullen veel mensen zijn, ben ik bang, die dit echt niet kunnen betalen waardoor dit werk echt bij vele huizen niet gaat gebeuren. En dat zou echt helemaal verschrikkelijk zijn voor die mensen die het wel kunnen betalen en het gewoon netjes doen.

  reageer
 • Mar

   

  Even bij de gemeente vragen of je en regeling kan krijgen .

 • Rinus

   

  Van mensen die een koopwoning hebben mag je verwachten dat zij altijd rekening dienen te houden met dit soort vervangingen. Huurders, waar toch de financieel minder draagkrachtige wonen, zullen er financieel niks van merken. Dit betaald Centrada.

 • Blom

   

  Bij ons heeft frima Looman uit Biddinghuizen Werken netjes vriendelijk wij hadden 1 leiding nodig alleen voor de CV wij koken namelijk elektra als je gas kookt dan heb je er twee nodig en als er meer mensen in de straat mee doen krijg je korting

  reageer
 • Codimo

   

  Wat waren de kosten als ik zo vrij mag zijn. ..?

 • Boswijk

   

  Ik heb ze nog niet gezien in de kamp

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert