Ecoloog steunt afschietbeleid Oostvaardersplassen

FLEVOLAND
Het huidige afschietbeleid in de Oostvaardersplassen is goed en moet zo blijven. Het is ook een goede zaak dat het Rijk daarover gaat en niet de provincie Flevoland. Dat zegt ecoloog Frans Vera, een van de geestelijk vaders van het natuurgebied tussen Lelystad en Almere.

Vandaag praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Sharon Dijkma (Economische Zaken) over het afschietbeleid van de grote grazers. De staatssecretaris stelt voor dat de boswachters bepalen welke verzwakte dieren voor de winter worden afgeschoten. Het gaat dan om Heckrunderen, konickpaarden en edelherten.

Een Kamermeerderheid van regeringspartijen PvdA en VVD en ook SP, D66 en Partij voor de Dieren is het daarmee eens, zo blijkt uit een inventarisatie van Omroep Flevoland. CDA, PVV en SGP zijn tegen. Van de overige partijen is het standpunt nog niet bekend.

reacties (2)

 • Linda van Leeuwen

   

  Ach..een laatste poging om recht te praten wat krom is?! Hij blijft nu lekker rustig, maar ja, hij krijgt dan ook geen tegenwoord hier. We zullen het vanmiddag merken wat de politiek nu uiteindelijk doet. Ik denk dat ze nog wel eens een verstandige beslissing zullen nemen.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Frans Vera is niet een van de "geestelijke vaders" van de Oostvaardersplassen.Hij is pas rond 1979 actief geworden, maar is wel verantwoordelijk voor de introductie van de grote grazers. Ook al besluit de Tweede kamer het huidig beleid voort te zetten ook dan zal jaarlijks het beleid ter discussie komen,want veel mensen zijn erg kwaad over de dierenmishandeling die hier plaats vindt. De overbegrazing door de grote grazers zorgt voor een kale grasvlakte. Aantrekkelijk voor de ganzen. Maar daardoor zijn er nu te veel ganzen die het riet in het moeras opvreten.Daardoor zijn de omstandigheden voor de moerasvogels in de Oostvaardersplassen slecht. Terugbrengen van het aantal grote grazers maakt een einde aan de ellendige situatie in de winter en geeft de natuur kans zich te herstellen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert