Dijksma: verantwoordelijkheid grote grazers mag naar provincie

LELYSTAD
Staatssecretaris Sharon Dijksma zou het geen probleem vinden, als de verantwoordelijkheid over de grote grazers in de Oostvaardersplassen aan de provincie Flevoland wordt overgedragen. Als de Tweede Kamer daar in meerderheid voor kiest, zal Dijksma zich daar niet tegen verzetten.

Dat zei ze donderdagmiddag in een overleg met de Kamer. Ze wijst er wel op, dat dan ook de discussies over het doodgaan van dieren tijdens strenge winters niet meer in de Kamer, maar in het provinciehuis gevoerd moeten worden.

Het is overigens nog niet bekend of er in de Kamer een meerderheid is voor het overdragen van de verantwoordelijkheid aan de provincie. De VVD gaat daarover binnenkort een motie indienen. Flevoland wil die verantwoordelijkheid graag, omdat ze vanaf januari ook verantwoordelijk wordt voor de rest van het natuurbeleid in de provincie.

reacties (7)

 • frits

   

  Beesten gewoon aan de prikpil. Bij een dierentuin hoort identiek populatiebeheer.

  reageer
 • Onbegrip

   

  Wat een domme persoonsgerichte opmerking3

  reageer
 • Jos

   

  Vandaag een zeer lezenswaardig stuk in de NRC van de ecoloog en oud-directeur van Staatsbosbeheer over het beheer ban de Oostvaardersplassen. Zijn stelling is: "De onvoorstelbare grote graasdruk maakt iedere ontwikkeling naar een gevarieerd ecosysteem onmogelijk". Een tegengeluid.

  reageer
 • sander

   

  Er is toch wel genoeg deskundigheid om van tevoren te bepalen hoeveel er voor de winter ruim afgeschoten moet worden ?

  reageer
 • Jan

   

  Aantallen teugbrengen tot enkele honderden. Dan hoef je er per jaar nog maar 100 of zo af te schieten (preventief), in plaats van gemiddeld 1200 !!! Is menselijk(er).

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Dijksma moet weten dat hongeren ondraaglijk is. Die boodschap moet ze de provincie nog even meegeven.

  reageer
 • Klaas

   

  Beesten gewoon te vreten geven of afschieten. Niet laten verhongeren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert