Almere heeft 24 slechte houten fietsbruggen

ALMERE
Almere heeft op dit moment 24 slechte tot zeer slechte houten fietsbruggen. Ze verkeren in zo'n belabberde staat dat ze moeten worden vervangen. De constructie van deze bruggen is veelal op meerdere plekken aangetast. Het betreft houtrot op de hoofdliggers, palen en dwarsbalken. Ook zijn de planken en de leuningen aangetast.

De slechte staat van de bruggen in de stad was de afgelopen weken in het nieuws nadat een Almeerder door een plank van de Schommelbrug in het Beatrixpark heenging. Toch valt deze brug nog niet onder de 24 slechte bruggen bij de gemeente. Wel is het zo dat bij deze en vele andere bruggen verrotte planken moeten worden vervangen. Door het voorval in het Beatrixpark wordt hierop de komende weken extra gecontroleerd.

Constructie verstevigen
Voor de 24 bruggen die er ernstiger aan toe zijn omdat de draagconstructie is aangetast, heeft de gemeente niet het geld om ze allemaal meteen te vervangen. Door de constructie waar nodig te verstevigen, kunnen ze er nog even tegenaan tot ze aan de beurt zijn om te worden vervangen. Volgens de gemeente kunnen bewoners tot die tijd daardoor veilig over de bruggen heen. Als dit niet mogelijk is, worden ze afgesloten.

Miljoenentekort op beheer en onderhoud
De gemeente kampt met een miljoenentekort op het beheer en onderhoud voor allerlei objecten in de stad. Wethouder Frits Huis komt binnenkort met een voorstel hoe hij dit tekort wil oplossen. Dan wordt duidelijk hoe er volgens hem verder op het onderhoud kan worden bezuinigd.

Planning vervanging slechte bruggen
Almere telt ruim 150 houten fietsbruggen. Vorig jaar zijn er 113 bruggen van 30 tot 40 jaar oud door de Anteagroup geïnspecteerd. Dat zijn de oudste bruggen in de stad. Daaruit bleek dat er 27 stuks in een slechte of zeer slechte staat verkeren. Twee daarvan zijn inmiddels vervangen en één is verwijderd. Van de 24 slechte bruggen die overblijven, worden er dit jaar nog 7 weggehaald. De overige 17 slechte bruggen worden de komende drie jaar verwijderd.

Sommige bruggen die volgens de gemeente overbodig zijn, zoals de Dukdalfbrug, komen niet terug. Daarnaast wil de gemeente de houten bruggen zoveel mogelijk vervangen met meer duurzame materialen, zoals staal, beton en kunststof.

Kwaliteit van de bruggen
Wil je weten wat voor kwaliteit een brug bij jou in de buurt heeft, kijk dan in de lijst die door de gemeente gehanteerd wordt. Niet alle bruggen staan erop omdat een aantal tussen 2009 - 2015 al is vervangen.

reacties (14)

 • steef

   

  teweinig budget wat is dat nou het gaat om de veiligheid van mensen . haal het dan even uit een ander potje . het kan in almere

  reageer
 • ron

   

  staat de brug bij AAP Kemphaan er ook bij ? ik weet niet hoe die heet

  reageer
 • Kobus

   

  Stel door er iemand door de brug was gezakt met ernstige gevolgen van dien. hoe zal de reactie dan geweest zijn? Blijkbaar zit er ergens een verantwoordelijke persoon te slapen. Geld mag geen excuus zijn.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  De bruggen zijn gewoon op en moeten vervangen worden. Bij ons is er al één door de een stalen brug vervangen en de Limburgsebrug zal vervangen worden met de A6 verandering en het nieuwe busstation. Wanneer ook de nieuwe Stedenwijk-Zuid singel gegraven wordt.

  reageer
 • Sjaak de

   

  En de mensen welke schouwen samen met de verantwoordelijke wethouder hebben al die jaren wel loon ontvangen? Ongelooflijk! Vroeger toen men verantwoording aanvaarde en deze verantwoording niet kon waarmaken nam men ontslag, nu blijft men bureaustoelzitten om toch maar een inkomen te kunnen genereren en de gemeenschap te duperen. Om daarna na elkaar te wijzen. Bah

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • henk

   

  de heer Huis "komt binnenkort met een voorstel hoe hij dit tekort wil oplossen. Dan wordt duidelijk hoe er volgens hem verder op het onderhoud kan worden bezuinigd." Dan wordt dus kennelijk op alles bezuinigd en de bruggen vervangen door luchtbruggen. Onderhoud enzo valt toch te budgetteren; is kennelijk niet gedaan en/of geld aan andere dingen besteed. Erfenis van een failliet beleid.

  reageer
 • pietje

   

  Kaartje erbij zou ook handig zijn, zo makkelijk zijn die namen niet te vinden. Brug B003?

  reageer
 • Ron

   

  114 bruggen 10 jaar dus 11,4 bruggen per jaar vervangen ! Mij is ooit een getal verteld dat daar ruim onder ligt en dat al vele jaren. Al vele jaren dus een politiek fout beleid. Al vwle jaren

  reageer
 • KC

   

  Ik heb vele bestekken gemaakt bij de RIJP. Almere wist dat deze Azobé houten bruggen tussen de 25 en 30 jaar meegaan. Zij moesten de afschrijving meenemen in het onderhoudsprogramma. Dus niet.

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Hoop niet dat ze de voetgangers vergeten, die dagelijks over de bruggen denderen. "Almere is gewoon failliet." Anders praat je niet zo.

  reageer
 • yvon

   

  Welke lijst. Kan hem niet vinden

  reageer
 • vanDijk

   

  Onder het bericht vind je de link naar de lijst met bijlagen lijst kwaliteit van de bruggen.

 • frits

   

  Miljoenentekort op beheer en onderhoud, nou gemeente stop eens met die flopiade .dan is er geld zat voor onderhoud maar nee de gemeente raad heeft andere agenda,s waar het geld heen moet zo als onzin projectjes bij ze

  reageer
 • Els

   

  Waar is de betreffende lijst,zit er niet bij

  reageer
 • Fritz

   

  Een heleboel bruggen zijn eigenlijk ook overbodig, in veel gevallen hoef je nauwelijks om te fietsen als ze er niet waren. Daarnaast blijven vrouwen 's avonds ook liever naast de rijbaan fietsen ipv binnendoor door donkere parkjes.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert