Almere heeft 24 slechte houten fietsbruggen

ALMERE • Zo 27 september 2015 | 17:12 • Zondag 27 september 2015 | 17:12
Almere heeft op dit moment 24 slechte tot zeer slechte houten fietsbruggen. Ze verkeren in zo'n belabberde staat dat ze moeten worden vervangen. De constructie van deze bruggen is veelal op meerdere plekken aangetast. Het betreft houtrot op de hoofdliggers, palen en dwarsbalken. Ook zijn de planken en de leuningen aangetast.

De slechte staat van de bruggen in de stad was de afgelopen weken in het nieuws nadat een Almeerder door een plank van de Schommelbrug in het Beatrixpark heenging. Toch valt deze brug nog niet onder de 24 slechte bruggen bij de gemeente. Wel is het zo dat bij deze en vele andere bruggen verrotte planken moeten worden vervangen. Door het voorval in het Beatrixpark wordt hierop de komende weken extra gecontroleerd.

Constructie verstevigen
Voor de 24 bruggen die er ernstiger aan toe zijn omdat de draagconstructie is aangetast, heeft de gemeente niet het geld om ze allemaal meteen te vervangen. Door de constructie waar nodig te verstevigen, kunnen ze er nog even tegenaan tot ze aan de beurt zijn om te worden vervangen. Volgens de gemeente kunnen bewoners tot die tijd daardoor veilig over de bruggen heen. Als dit niet mogelijk is, worden ze afgesloten.

Miljoenentekort op beheer en onderhoud
De gemeente kampt met een miljoenentekort op het beheer en onderhoud voor allerlei objecten in de stad. Wethouder Frits Huis komt binnenkort met een voorstel hoe hij dit tekort wil oplossen. Dan wordt duidelijk hoe er volgens hem verder op het onderhoud kan worden bezuinigd.

Planning vervanging slechte bruggen
Almere telt ruim 150 houten fietsbruggen. Vorig jaar zijn er 113 bruggen van 30 tot 40 jaar oud door de Anteagroup geïnspecteerd. Dat zijn de oudste bruggen in de stad. Daaruit bleek dat er 27 stuks in een slechte of zeer slechte staat verkeren. Twee daarvan zijn inmiddels vervangen en één is verwijderd. Van de 24 slechte bruggen die overblijven, worden er dit jaar nog 7 weggehaald. De overige 17 slechte bruggen worden de komende drie jaar verwijderd.

Sommige bruggen die volgens de gemeente overbodig zijn, zoals de Dukdalfbrug, komen niet terug. Daarnaast wil de gemeente de houten bruggen zoveel mogelijk vervangen met meer duurzame materialen, zoals staal, beton en kunststof.

Kwaliteit van de bruggen
Wil je weten wat voor kwaliteit een brug bij jou in de buurt heeft, kijk dan in de lijst die door de gemeente gehanteerd wordt. Niet alle bruggen staan erop omdat een aantal tussen 2009 - 2015 al is vervangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel