Grote brand legt schuur Oldebroekerweg in de as

BIDDINGHUIZEN
In een schuur aan de Oldebroekerweg in Biddinghuizen heeft maandagavond een zeer grote brand gewoed. De schuur bij een boerderij ging volledig verloren. Er zijn geen gewonden gevallen.

Bij de brand zou een onbekende hoeveelheid asbest zijn vrijgekomen. De brandweer heeft metingen verricht en omwonenden moesten de ramen en deuren enige tijd gesloten houden. De Oldebroekerweg is tijdelijk in beide richtingen afgesloten geweest.

De rookpluimen waren tot in de verre omtrek te zien. Omstanders hebben ook explosies gehoord. Volgens de brandweer zijn flessen met acetyleen ontploft. Acetyleen is een synthetisch gas dat gebruikt wordt bij las-installaties.

Brandweerkorpsen uit de hele regio waren ingezet om de brand te bestrijden. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend.


reacties (6)

 • Marijke

   

  Wat is de reden eigenlijk dat brandweermannen niet standaard een masker dragen tijdens hun werk? Er wordt hier gesproken over asbest en ik zie veel mensen zonder bescherming. ..

  reageer
 • Oehoe

   

  En wat gebeurt er met alle gewassen waar het asbest op terecht komt?

  reageer
 • Meneer de Uil

   

  Die worden gewoon geoogst en geconsumeerd. Het is maar asbest, het trekt niet in het gewas. Alleen de inname van sommige asbeststof is schadelijk bij inhalering maar dan wel in grote hoeveelheden. Asbest werd vroeger overal gebruikt. Gewas wordt daarnaast ook altijd verwerkt/gewassen, de kans is dus heel heel klein dat er nog asbestdeeltjes op het product zitten als u het consumeert.

 • Matt

   

  Dat de eigenaren van deze loods maar PERSOONLIJK aansprakelijk mogen worden gesteld voor het opruimen van de asbest. En graag vervolgen wegens het in gevaar brengen van de directe omgeving.

  reageer
 • kees d.

   

  Ik denk dat jij niet weet waar het precies over gaat. Het betreft hier een rijksdienstschuur die werd opgebouwd van asbestbeton blokken. Menig landbouwer heeft wel de asbest golfplaten daken vervangen maar een hele schuur is duur en lastig. Dus niet de boer verantwoordelijk maar de erven van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders.

 • Mdb16

   

  Wat is dit nu voor reactie? Man is net een belangrijk deel van zijn leven verloren. Er zal vast in meer schuren astbest te vinden zijn als er gecontroleerd wordt. Misschien heb je het zelf ook wel in een schuurtje of iets dergelijks zitten.Bewust mensen in gevaar brengen is vast niet het doel geweest.

 • Rickie

   

  ?? Wat is dat nou voor een reactie. Weet je meer? Was je betrokken?

 • moi

   

  Vlak voor de brand vuurwerk gehoord. Dat kan in Biddinghuizen. Maar of dat de oorzaak was ? Denk het niet. Sterkte voor alle betrokkenen.

  reageer
 • Monica

   

  Alle wagens waren niet in Biddinghuizen, want er gingen er ook naar Zeewolde.... Ik was al buiten voor ik de sirenes hoorde en voor ik wist wat er aan de hand was. Het stonk branderig in huis en ik vond ook dat ik een beetje raar "mistig" zicht had.... Dus ik liep naar buiten en zag dat er op het Plein ook "mist" hing. Ik dacht nog even dat de buurman verderop zijn stinkende rokerige houtkachel weer aan had en wilde er heen lopen om te klagen. Ik keek richting Zeewolde en zag daar een dikke rookwolk hangen. Raar, want de wind was die kant op, dus dat kon ik niet ruiken.... Even op de P2000 kijken dan maar. En ik draai me om, dus richting Noordoost om naar binnen te gaan en zie daar ook een dikke rookwolk hangen! Dus snel naar binnen, ramen en deuren dicht, even gauw de laatste was binnenhalen en P2000 kijken. Toen hoorde ik pas de eerste sirenes. De ene groep naar de Oldebroekerweg en de andere over de N305 richting Zeewolde! Pas 15 min. later kwam het bericht van Burgernet.....

  reageer
 • Danielle

   

  Goed verhaal! Er is alleen één probleempje.. Er is gister helemaal geen brand geweest in Zeewolde. Wel een vals alarm bij d'r Eemhof maar die rookwolk die u boven Zeewolde zag hangen heeft u vast gedroomd.

 • laat alle reacties zien
 • dronten

   

  Ik hoor de brandweer van dronten net weggaan over de biddingring weg. Iedereen heel veel succes en sterkte met deze grote brand. Ik hoop dat er geen gewonden zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert