Bezoek Claus gaf bouw Batavia beslissende zet

LELYSTAD • Ma 28 september 2015 | 20:43 • Maandag 28 september 2015 | 20:43
Een onaangekondigd bezoek van prins Claus in 1986 is van doorslaggevende betekenis geweest voor de bouw van het VOC-schip Batavia. Dat stelt voormalig scheepsbouwmeester Willem Vos. Komende zondag is het 30 jaar geleden dat de bouw van het schip in Lelystad begon.

Het bezoek van prins Claus gaf het project nationale aandacht, stelt Vos. Dat leverde extra donaties op, terwijl enkele maanden later transportonderneming Nedlloyd een lening van 8,5 miljoen gulden verstrekte. Daarmee kon de bouw tot 1995 worden afgerond.

Vos is nog altijd 'supertrots' op de Batavia, die hij in tien jaar tijd met ruim 600 jongeren van een leerwerkproject heeft gebouwd. Hij staat achter het standpunt dat het schip volgend jaar uit het water moet om te voorkomen dat het wegrot. Vos waarschuwt wel dat de Batavia goed moet worden neergezet, om te voorkomen dat het schip doorzakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel