Bezoek Claus gaf bouw Batavia beslissende zet

LELYSTAD
Een onaangekondigd bezoek van prins Claus in 1986 is van doorslaggevende betekenis geweest voor de bouw van het VOC-schip Batavia. Dat stelt voormalig scheepsbouwmeester Willem Vos. Komende zondag is het 30 jaar geleden dat de bouw van het schip in Lelystad begon.

Het bezoek van prins Claus gaf het project nationale aandacht, stelt Vos. Dat leverde extra donaties op, terwijl enkele maanden later transportonderneming Nedlloyd een lening van 8,5 miljoen gulden verstrekte. Daarmee kon de bouw tot 1995 worden afgerond.

Vos is nog altijd 'supertrots' op de Batavia, die hij in tien jaar tijd met ruim 600 jongeren van een leerwerkproject heeft gebouwd. Hij staat achter het standpunt dat het schip volgend jaar uit het water moet om te voorkomen dat het wegrot. Vos waarschuwt wel dat de Batavia goed moet worden neergezet, om te voorkomen dat het schip doorzakt.

reacties (6)

 • Gert

   

  Willem Vos is de man van de eeuw van Flevoland. Hij heeft met de bouw van dit huzarenstukje gezorgd dat Flevoland op de kaart werd gezet. Hier heeft deze provincie nog steeds plezier van.

  reageer
 • Opa69

   

  Je slaat de spijker op zijn kop ''Barbara'', je bent alleen vergeten ook de ambtenaren te vermelden die ook een podiumplaats opeisen ten koste van dhr. Vos!!!!!

  reageer
 • Barbara

   

  Er zijn altijd financieel belanghebbenden die over de nek van de creator VOS hun buit willen binnenhalen door de werkelijke stimulator letterlijk en figuurlijk aan de dijk te laten staan.

  reageer
 • inwoonster

   

  Luister naar Willem Vos, hij weet waar hij over praat!!!!

  reageer
 • bb

   

  Stel vos aan als toezighouder dan weet je dat het goed gebeurd

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevolander

   

  En nu lukt het niet eens om het huidige schip af te bouwen. Er wordt misschien nog een kleine sloep gebouwd, maar of dat een publiekstrekker wordt? Dan had Willem Vos het beter geregeld.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert