Besluit over ontmanteling rechtbank uitgesteld

LELYSTAD
Het besluit om de rechtbank in Lelystad fors uit te kleden, wordt uitgesteld. De Raad voor de Rechtspraak laat dat in een brief weten aan minister Ard van der Steur. De raad is nog altijd van plan taken bij de rechtbank weg te halen maar wacht nu op politieke besluitvorming later dit jaar. De Tweede Kamer wil dat er intussen 'geen onomkeerbare stappen' worden gezet.

De Raad voor de Rechtspraak kondigde onlangs aan zittingen en afdelingen van de rechtbank in Lelystad te verplaatsen naar Utrecht. Het gaat dan onder meer om strafzaken met gedetineerden. In Lelystad blijft dan alleen een kleine rechtbank over met zaken als lichte verkeersovertredingen. Ook zes andere rechtbanken in Nederland wil de Raad voor de Rechtspraak uitkleden. Dit in verband met opgelegde bezuinigingen.

De raad heeft wel besloten om jeugdbeschermingszaken in Lelystad te blijven behandelen, zoals ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen. Het gaat volgens de Raad voor de Rechtspraak om 'zeer kwetsbare mensen', die zoveel mogelijk dicht bij huis terecht moeten kunnen.

Intussen zijn advocaten, medewerkers van de rechtbank en lokale en provinciale bestuurders een petitie begonnen om het uitkleden van de rechtbank te voorkomen. Dinsdagmiddag werd daarvoor een begin gemaakt en werden de eerste handtekeningen geplaatst door advocaat Cees Okkerse, namens de Flevolandse Advocaten, burgemeester van Lelystad Margreet Horselenberg, commissaris van de Koning Leen Verbeek en rechter Leontine de Haas, namens alle rechtbankmedewerkers.

reacties (1)

  • KC

     

    In elke provincie hoofdstad moet een volwaardige rechtbank zijn die makkelijk voor een ieder bereikbaar moet zijn.

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert