Sydney-reis Batavia blijft hoogtepunt

LELYSTAD
De reis van de Batavia naar Sydney in 2000 had achteraf gezien beter georganiseerd moeten worden, met hardere afspraken. Dan was het avontuur niet op een financieel debacle uitgedraaid.

Zo kijkt bestuursvoorzitter Jaap van Gelder terug op de Sydney-reis van de Batavia, die dit weekeinde haar 30ste verjaardag viert.
Omdat de Australisch Nederlandse Kamer van Koophandel afspraken niet nakwam, moesten de gemeente Lelystad en de provincie 2,7 miljoen gulden betalen om de Batavia in 2001 in Lelystad terug te krijgen. Ook in de jaren daarna was een kleine vijf miljoen euro overheidsgeld nodig om de werf in de benen te houden.

Toch beschouwt Van Gelder de Sydney-reis als een hoogtepunt van de Batavia. Het schip bewees voor de kust van Sydney dat het op volle zee kon zeilen.

reacties (1)

 • Mooi

   

  het is dan ook zonde dat de Batavia dat kunstje nooit in Nederland heeft laten zien zeilen op het Markermeer was misschien een mooi uitje geweest in de zomer maanden. Jammer dat net als dat bataviastad gepromoot word of het een outlet is van Amsterdam ook hier weer een gemiste kans om de Batavia hier in te betrekken dagje shoppen en een bezoek aan de werf. Toch een winst winst situatie lijkt mij. Ach straks ligt de boot op de wal dan heb jeniks meer naar te kijken in het water

  reageer
 • Danny

   

  Daar is het Markermeer niet diep genoeg voor. Verder mag dat ding volgens de huidige regels niet eens varen met passagiers. Het voldoet op geen enkele manier aan de veiligheidsregels van tegenwoordig. Helaas maar waar.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert