Onderhoud van de stad niet meer te betalen

ALMERE
Houten bruggen, vissteigers en speeltoestellen weghalen. Bomen kappen, minder vaak maaien en onkruid verwijderen én 17 ambtenaren ontslaan. Het is een greep uit de dertig maatregelen die de Almeerse wethouder Frits Huis voorstelt om het miljoenentekort op het onderhoud van de stad op te lossen.

Al die maatregelen zijn nodig omdat er vanaf 2017 een jaarlijks tekort van 6,2 miljoen euro dreigt. Dat is fors meer dan gedacht. Eerder was een jaarlijks tekort van 4,6 miljoen becijferd. Het verschil krijgt verantwoordelijk wethouder Huis er niet bij. Hij moet dat geld vinden door te bezuinigen.

Huis realiseert zich dat deze maatregelen pijn zullen doen en op verzet bij Almeerders kunnen stuiten. Hij heeft zijn keuzes gebaseerd op advies van de inwoners van de stad. Zo'n 1.200 mensen vulden een enquête in. Daarnaast zijn in verschillende wijken stadsgesprekken gevoerd.

De volledige lijst met bezuinigingen is bij dit bericht te vinden. Donderdag praat de gemeenteraad voor het eerst over de voorstellen.

reacties (74)

 • Pietje

   

  Almere zit qua woonlasten gewoon in de middenmoot (bron: website COELO). En heeft naar verhouding veel niet al te bemiddelde inwoners, dus ook nog eens veel vrijstellingen.

  reageer
 • eddy

   

  Houten bruggen laten sponsoren? Mooie plaquette erop en klaar :)

  reageer
 • Early Times

   

  Geen goede en veilige (fiets) paden meer, geen onderhoud meer aan het groen enz. enz? De teloorgang en afbraak van Almere is begonnen.

  reageer
 • harry

   

  maar liefst 1200 mensen hebben een enquette ingevuld....das nog eens een hoogstaand onderzoek, dat is nog geen 1 procent van de inwoners. Wat andere al zeggen, stoppen met geldverslindende projecten als floriade

  reageer
 • Jan

   

  Als ik bij mij in de buurt naar de toestand van de wegen, plantsoenen en bruggen kijk heb ik de indruk dat de gemeente al reeds jaren aan het bezuinigen is? Stoppen met prestige projecten, procedures vereenvoudigen, managementlagen slopen, verantwoordelijkheden terug brengen op de werkvloerniveau en stoppen met oeverloos vergaderen. Op onderhoud bezuinigen kost uiteindelijk altijd méér geld dan het oplevert.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jojanneke

   

  Onze gemeente behoort (qua belastingen) tot één van de duurdere gemeentes van Nederland. Dus belasting betalen we al genoeg! Al die prestige projecten die werkelijk klauwen vol met geld kosten en totaal niet voldoen aan de verwachtingen, zoals ondergronds afvalsysteem, hardstenen vloertegels uit China die het stads centrum sieren en al breken als je hard niest, nieuwe parkeermeters terwijl de oude nog gewoon goed waren. De waanzinnig dure verbouwing van de Kunstlinie omdat het gebouw niet zou voldoen. (Nu willen ze er brei- en haakclubjes in kwijt), de Floriade die veel meer gaat kosten dan de 10 miljoen, veel te veel managers die bij de gemeente werkzaam zijn, veel te veel dure externen die door de gemeente ingehuurd worden. Begin daar maar eens te bezuinigen!! En bezuinigen is niet gelijk aan lastenverzwaring!

  reageer
 • JAMMER

   

  Hoe is het ook weer ontstaan dit probleem. Daar waar de Gemeenteraad nu nog steeds met de gevolgen van het Vastgoed debacle zit opgescheept. Maar daar hoor je ze niet meer over, dat wordt angstvallig onder de pet gehouden. Hopelijk dat de RAAD niet weer in deze zelfde problematiek in herhaling gaat vallen wat de Floriade betreft. Maar het is werkelijk schandalig hoe het allemaal zover is gekomen. Zo houd ieder dan maar zijn eigen straatje schoon, en misschien dan ook dat kleine beetje meer dan zijn we al een heel eind op weg.

  reageer
 • frits

   

  Beheer en onderhoud openbare ruimte kost heel veel meer dan 40 tot 50 euro per huishouden. Eerder minimaal het tienvoudige. Je bedoelt waarschijnlijk de huidige bezuiniging die neerkomt op dit bedrag.

  reageer
 • frits

   

  Of de overheid steeds minder levert, betwijfel ik als het om de gemeenten gaat. Die hebben heel veel taken van rijk en provincie overgenomen. Het rijk doet wel steeds minder, maar dat is logisch: het rijk wil niet meer ontzettend veel geld lenen als vroeger, maar juist afbetalen. En er gaat veel geld naar Europa, het redden van banken, en internationale missies. Juist naar defensie gaat de komende jaren meer geld. Overigens kunnen ook de gemeenten zeker eens kritisch naar hun uitgaven kijken, en deze beperken tot kerntaken. Citymarketing is geen kerntaak, en de kostendekking van de cultuursector en het welzijnswerk is de laatste jaren ook steeds minder geworden, waardoor er meer subsidie nodig is. Daarnaast geven gemeenten tegenwoordig veel geld uit aan indirecte functies, bijvoorbeeld voor een uit zijn krachten gegroeide planning- en controlcyclus. En dat ligt weer aan gemeenteraden die denken kiezers te scoren met allerlei detailvragen, ipv zich op de hoofdlijnen te richten.

  reageer
 • frits

   

  Almere heeft zelf al ambtenaren te veel, anders zouden er niet 17 ontslagen moeten worden. Almere zit dan echt niet op overbodige ambtenaren van Lelystad te wachten. Diensten samenvoegen, waardoor beide gemeenten nog minder ambtenaren nodig hebben, kan wel een optie zijn. Maar of dat ook geldt voor een buitendienst die met openvare ruimte bezig is? Uitbesteden aan het bedrijfsleven is dan logischer.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Almere moet gewoon niet eigenwijs doen en de kennis en handjes van lelystad bundelen. Er zijn best lelystadse medewerkers die wat voor almere kunnen betekenen. #waareenwilisiseenweg

  reageer
 • Pzaal

   

  De gemeente zou eventueel de mensen die nu een bijstand ontvangen vrijwillig 1 of 2x in de week wat wijk onderhoud laten verrichten met als beloning iets meer geld dus bijstand+iets extra's. Dan prikkel je de mensen om toch iets vrijwillig extra's te doen en is het geen verplichting.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Proef ik daar een beetje afgunst?

  reageer
 • Raymond

   

  Is het geen idee om de mensen die al jarenlang een uitkering van de gemeente krijgen en die kunnen werken, door de stad te laten trekken en onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden te laten verrichten aan de speeltoestellen, grasmaaien, snoeien, schoonmaken en ga zo maar door. Op die manier helpen we elkaar en blijft het leefbaar.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat ben ik geheel met je eens, frits. Maar ik neem aan dat ook jij wel ziet dat de Overheid zich terugtrekt, maar dat de belastingen die trend niet volgen. En daar wringt de schoen wat mij betreft. Als je bijvoorbeeld in Patagonië woont betaal je weinig tot geen belasting, maar het voorzieningenniveau is daar dan ook navenant. Hier in Nederland 'levert' de overheid steeds minder voor meer geld.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Ja, dat weet ik. Veel geld blijft aan de strijkstok hangen van dat ene beroep wat totaal niet werkt maar wel heel Nederland verziekt: management.

  reageer
 • ongelooflijk

   

  De gene die het werk doen werken voor een appel en een ei keihard. Waarom is dat onderhouden dan zo duur weet iemand dat?

  reageer
 • Vincent

   

  Ik vind het aardig draconische maatregelen. De bezuinigingen vinden plaats op het beleid wat nu al gevoerd wordt. Onder het huidig beleid rotten al bruggen weg, staat het onkruid in de wijk soms al een meter hoog, worden straatlantaarns als slecht onderhouden en struikel je over slechte voetpaden. 6,7 mio bezuinigingen is een helse klus. Maar met de inkomsten uit gemeentelijke heffingen en ongeveer 100.000 huishoudens in Almere is er toch wel 40/50 euro per huishouden aan te wenden aan daadwerkelijk onderhoud van gemeente (direct woongenot) ipv promotionele doeleinden en geldverslindende projecten die nimmer slagen? Schijnbaar is het geen hoofdtaak meer van de gemeente om gemeentelijke ruimtes te onderhouden....

  reageer
 • frits

   

  Het is natuurlijk niet zo dat de gemeente niets meer doet voor dat geld... Bijstandsuitkeringen, WMO, bibliotheek, schouwburg, verkeer en vervoer, huisvuil ophalen, riolering en toch ook nog onderhoud openbare ruimte, maar minder.

  reageer
 • Peter

   

  En dat allemaal vanwege de Floriade.

  reageer
 • Kees

   

  De gemeente draagt 10 miljoen bij aan de Florida eenmalig. De verbouwing wordt Door kaf zelf betaald. De gemeente geeft alleen een lening. De Asielzoekers worden Door het rijk betaald. En de cultuurbegrotin was al zo goed als wegbezuinigd.

  reageer
 • Evros

   

  De 17 ambtenaren waar Meneer Huis het over heeft, zijn vast niet die lui die op hun achterste niets zitten te doen maar mensen die uw omgeving schoon houden, bomen kappen, gras maaien ed. Wist u trouwens ook dat er zoveel lieden/dure ambtenaren op de schaduwlijst staan en maandelijks uitbetaald worden. Deze lieden hebben meestal een duur betaalde baan daarnaast ! Onze minister Plasterk zou daar wel eens wat aan gaan doen. Wie geloofd dat nu, geen hond toch ! Die lui preken allemaal voor eigen parochie ! Het gaat tijd worden dat we eens verder kijken dan onze neus lang is en flink onder de loep nemen wat de plaatselijke en landelijke regering ons willen doen geloven ! Wat wel van belang is, laten we met z'n allen wel onze leefomgeving schoon en gezellig houden. Daar zijn we zelf ook verantwoordelijk voor. Zelfs een dier gaat niet in z'n eigen vuil liggen !

  reageer
 • Greb

   

  Menheer Huis geen Floriade en geen dure verbouwing theater en we zijn klaar.

  reageer
 • Danny

   

  stop met de floriade. Valt nu 17 mil duurder uit en dat zal vast nog wel meer worden. Geen reclame op TV. 4 ton. Stop de verbouwing van de schouwburg. En de AZC zal ook wel een berg geld heen gaan en als ik de berichtgeving uit andere gemeentes mag geloven dan zal dit ook extra druk op het politie korps leggen. En er zijn vast nog wel meer dingen als kunst projecten waar op kan worden bezuinigd.

  reageer
 • qwerty

   

  Deze redenering kan ik niet volgen. Volgens mij maakt de gemeenteraad de keuzes waar geld aan besteed wordt en zorgt het ambtelijk apparaat voor de uitvoering ervan. Ik heb niets gehoord over kostenoverschrijdingen, slechts van een tekort op het budget voor structureel onderhoud. Da's toch echt een wezenlijk verschil. Als er ergens dus een verwijt geplaatst moet worden dan is dat aan het adres van de gemeenteraad en tja, het is niet leuk om te horen, maar dat zijn dus gewoon de inwoners van deze stad en niet de ambtenaren.

  reageer
 • qwerty

   

  Als mensen het verschil niet kennen tussen eenmalige investeringen en structurele uitgaven, dan wordt het een lastig gesprek... Maar goed "for the sake of argument" laten we stoppen met de floriade, dan hebben we het onderhoudsbudget voor 1,5 geregeld. En dan? Wat zijn uw verdere maatregelen en voorstellen voor de daaropvolgende jaren?

  reageer
 • Kees

   

  Eens. De begroting van onderhoud is nu al 120 miljoen. 20% van de bogroting van Almere gaat al naar onderhoud. Dit moet gestopt worden.

  reageer
 • eddy

   

  In Almere heb je juist heel veel bomen bruggen en steigers. Veel groen en veel water, dat is de aantrekkingskracht van Almere. Op het onderhoud van deze kernwaarden gaan bezuinigen lijkt niet zo slim, hoe begrijpelijk ook.

  reageer
 • frits

   

  De meeste Almeerders zijn forenzen. Vroeg hun bed uit om naar de baas te gaan, laat weer thuis. In het weekeinde druk bezig met hun eigen huis en tuin. Die gaan echt de gemeentegrond niet ook nog doen.

  reageer
 • Kees

   

  Is eenmalig en een lening. Deze wordt geheel Door hè KAF terugbetaald

  reageer
 • frits

   

  Je bedoelt dat Lelystad zo ruim bij kas zit? Geloof dat maar niet. In Lelystad komt er een nog veel zwaardere bezuiniging op de openbare ruimte aan, als de extra uitkering van het rijk aan de gemeente stopt. Reken er maar op dat het in Lelystad allemaal gehalveerd gaat worden.

  reageer
 • frits

   

  Het gaat hier om een jaarlijks terugkerend (strctureel) bedrag. Dat kun je niet dekken uit een incidentele bezuiniging op de Kunstlinie. Je kunt de bezuiniging op openbare ruimte daarmee wel een jaar uitstellen.

  reageer
 • rinus

   

  Misschien de Florida uitstellen, er gaat binnenkort een delegatie naar milaan om dat te bespreken, wat dacht je van het stadscentrum waar ze elke dag bezig zijn om de vloer te repareren 140 euro de vierkante meter.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "De tijd dat u onbeperkt een beroep kon doen op de overheid is al lang voorbij" - dat mag zo zijn, maar de tijd dat de overheid onbeperkt beroep doet op ons in de vorm van belastingen is nog niet voorbij. Op de wijs van 'voor wat hoort wat' verwacht ik toch wel iets.

  reageer
 • Ton

   

  Zoals te doen gebruikelijk weer een hoop negatieve reacties, kijk eens naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Uiteraard mag u best kritisch zijn maar onderbouw dat en kom met oplossingen. De tijd dat u onbeperkt een beroep kon doen op de overheid is al lang voorbij, word wakker. Steek zelf ook eens de handen uit de mouwen, kom uit uw luie stoel en veeg uw straatje schoon of haal het onkruid weg, een kleine moeite en zo haalt u ook een frisse neus. Fijna dagen en veel plezier met wieden.

  reageer
 • janet

   

  Mensen die gezond zijn en een uitkering krijgen. Zouden het ook kunnen doen.Kosten zijn dan minimaal .

  reageer
 • tjeerd

   

  Nogmaals geen verbouwing kunst linie en meneer huis heeft een besparing van 3,5 miljoen

  reageer
 • ron

   

  dat is ook mijn denkrichting

  reageer
 • Frenky

   

  Het zijn allemaal geldverkwisterende domoren in de raad van Almere die eerst even niet nadenken.

  reageer
 • Tja

   

  Uiteraard blijft het feestje voor de bobo's, de floriade, wel doorgaan. Alles voor het ego van een aantal bestuurders .

  reageer
 • Kees

   

  Is eenmalig. 10 miljoen verdeelt over 7 jaar. We praten hier over 6.2 miljoen PER jaar

  reageer
 • michael

   

  Een gemeente die miljoenen over de balk smijd voor reclame op tv, een ondergrondse afvalsysteem dat niet werkt, nieuwe betaalautomaten voor parkeren en ze werken met een begroting van 600 miljoen hoor !! Nou ga eerst maar eens je bordje afwassen voor de raadsvergadering en dit is dezelfde wethouder die een paar ton voor een nieuw asfaltparkeerterein bij het ziekenhuis er door wilde drukken een paar maanden geleden hoor !! Wees eens creatief gemeente zonder dat je belastingen moet verhogen of dat bewoners het moeten gaan doen (gaat op lange termijn toch niet werken)

  reageer
 • Ben

   

  En laten we dan vooral lekker een paar miljoen besteden aan nieuwe parkeerautomaten net kentekenherkenning. Waarom? Omdat het fancy is. Want de oude automaten werken nog prima. Maar gewoon alles vervangen joh, geld zat toch!

  reageer
 • KC

   

  Stop met de Floriade.

  reageer
 • Frans

   

  Meneer Huis zou ook eens kunnen kijken naar de bedragen die hij uitgeeft aan die zo genaamde sw bedrijven.

  reageer
 • moise

   

  Ja gek met zo'n stadsvloer die zo onderhouds vriendelijk ligtcer tegenwoordig meer uit dan in

  reageer
 • Thijs

   

  Ben je niet goed? Nog meer belasting... We betalen genoeg.. Maar de gemeente weet gewoon niet hoe ze het moeten besteden....

  reageer
 • Kees

   

  Normaal wel Maar een groot deel van de almerse bevolking leeft al op of onder het minimum Hoeft dus ook geen gemeente belasting te betalen Misschien wel een idee om mensen die een toelage krijgen van staat of gemeente en bijdrage te vragen Opruim werkzaamheden ofzo Voor de grasmaaier uitlopen en de rommel opruimen zodat deze het vuil niet fragmenteert Waardoor het een nog grotere bende word4

  reageer
 • Jay

   

  Her bewijs dat ambtenaren niet met gemeenschapsgeld te vertrouwen zijn is bij deze weer geleverd...

  reageer
 • Elly

   

  En dan wel grond terug eisen. ..Dat stukje grond wordt nu netjes onderhouden als het terug moet gegeven worden, wordt het een stuk braakliggend grond...ik snap er niks meer van.

  reageer
 • Frenk

   

  Misschien moeten alle inwoners zelf ook een steentje bijdragen in de buurt waarin zij wonen. Een bosje is zo gesnoeidt, het trapveldje is zo gemaaid.

  reageer
 • ron

   

  eens. politiek is keuzes maken en betekent dus niet dat het voorstel ook perse uitgevoerd moet worden.

  reageer
 • ron

   

  Waarheid / beste oplossing ligt n.m.m. zoals gebruikelijk ergens in het midden. Wat me erg stoort is dat weer wordt gesuggereerd dat DEZE lijst de keus van de burger is geweest. In de enquête zijn (niet overal maar) op een aantal plekken vragen gesteld die nogal dubieus zijn geredigeerd en van 'onjuiste' foto's zijn voorzien (niet passend op de vraagstelling) en daarmee erg suggestief opgesteld (en structureel overal in het voordeel van komen tot bezuiniging) (misschien niet bewust maar wel de praktijk). Daardoor is er in de uitslag bijv. een hoge mate van bereidheid om bomen te rooien. Kijk je naar hoe deze 2 vragen zijn gesteld is 73 % niet verwonderlijk maar als de vraag anders was gesteld was er zeker weten een veel lagere bereidheid uitgerold. Als je dan ook nog ziet dat dit resp. 45 k en 10 k oplevert is dat dus een schijntje op de begroting van vele tientallen miljoenen. De weerstand zal groot zijn zeker nabij de locaties waar dit zal worden uitgevoerd. een eenmaal gekapte volwassen boom krijg je niet binnen een jaar weer terug als je er spijt van hebt. In tegenstelling tot andere keuzen die wel zijn terug te schroeven. Ik ben op zich niet tegen rooien maar ik ben wel tegen het gevaar dat dit burgerpercentage misbruikt gaat worden voor elke locatie waar deze keuze helemaal niet zo logisch zou zijn.

  reageer
 • Jeroen

   

  Ik ben blij dat het grote onderhoud van mijn buurt voor het aankomende jaar gepland staat.

  reageer
 • As

   

  Bezuinig maar lekker op de Floriade, sterker nog stop daar helemaal mee dan blijft er genoeg geld over om achterstallig onderhoud weg te werken

  reageer
 • dennis

   

  Het moet allemaal beter voor minder!!! Je maakt het oceral mee

  reageer
 • frits

   

  @hans lekker simpel leg het bij de inwoners neer he ?, laat de gemeente maar de floriade afblazen dat scheelt meteen 10 miljoen en laat ze eens stoppen met geld over de balk smijten voor hun onzin projectjes ,ze hebben de boel jaren laten liggen en nu zijn ze aan de beurt voor onderhoud en nu niet zeuren er is geen geld frits voor jou er is pen zat het wordt allen verkeerd uitgegeven hier in almere

  reageer
 • Jacob

   

  Treed eens in overleg met het COA. Zij kunnen de wethouder exact uitleggen op welke wijze je de beschikking over een onbeperkt budget kunt krijgen.

  reageer
 • Pietje

   

  Zou kunnen. Voor nog geen honderd euro per huishouden is Almere dan uit de brand. Dat is minder dan een tientje per maand. En als je een paar van de voorgestelde maatregelen wel uitvoert nog minder. Maar waarschijnlijk is straks klagen over de verloedering van de stad aantrekkelijker.

  reageer
 • Zucht

   

  Hou eens lekker op grapjurk

  reageer
 • joop

   

  gewoon de floriade cancellen. alles opgelost

  reageer
 • Job

   

  Het boek 'Weerwater' van Renate Dorrestein gelezen? Gastschrijfster voor de gemeente Almere. Fictie wordt langzaamaan werkelijkheid.

  reageer
 • DrJake

   

  Hij is de grootste/beste bezuiniging vergeten : STOPPEN MET DE FLORIADE = 10 miljoen.

  reageer
 • Raymond

   

  Belastingverhoging is zeker geen optie. Wij moeten van dat soort van denken eens af. Bezuinigen is iets anders dan lasten verzwaren. Er zijn vast in andere portefeuilles nog wel onnodige uitgaven te vinden die geschrapt kunnen worden en niet ten koste gaan van het uiterlijk van de stad. Het is bekrompen gedacht dat als de voorgestelde bezuinigingen worden doorgevoerd het allemaal wel terecht komt. Een stad die er verwaarloosd en onaangenaam uitziet nodigt niet uit tot vestiging van mensen en bedrijven en laat dus indirect de inkomsten achter lopen. Waarom geven we dan zoveel uit voor "city-marketing" als we aan de andere kant aan afbraak doen? Wanneer gaan politici nu eindelijk eens lange termijn denken in plaats van paniekerig lekken stoppen. En dan ook nog doen alsof de burgers dit bedenken. Een brevet van onvermogen dus. Toegegeven je moet wel enig inzicht en gezond verstand hebben om iets te kunnen runnen.

  reageer
 • Suzanne

   

  Hoe is dit nu mogelijk terwijl er wel een miljoenenkostende floriade wordt gehouden... schiet mij maar lek! Maarrrr daar gaan we weer, álles kan in Almere

  reageer
 • tjonge

   

  Wellicht de verbouwing van de schouwburg uitstellen tot het echt nodig is!!?

  reageer
 • Henk

   

  En dan kap je maar bomen in deze toch al zo groene stad. Tijd om te vertrekken.

  reageer
 • Puk

   

  Welja, want het is al zo leuk wonen hier. De dag dat we ons huis verkopen gaat hier de vlag uit. Als iemand nog wil wonen in die ghetto hier..

  reageer
 • Almere

   

  En de verpaupering zet door.

  reageer
 • Jeroen Almere

   

  Of een stapje harder werken? Minder koffie, sjekkies en ouwehoeren op de stoep? Maar ook de burgers moeten hun zooi opruimen, de Boa's kunnen extra hoge boetes uit gaan delen voor vervuiling etc, etc..

  reageer
 • Pzaal

   

  Als de floriade maar mag doorgaan... ofniet Almere? Stop met dit soort onzin en besteed die 120 miljoen+ aan de stad en niet aan een zogenaamd project die alleen maar miljoenen schuld aan over houdt.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Mss kunnen wat taken vanuit en door lelystad gedaan worden

  reageer
 • Sam

   

  Misschien kan Frits naar huis.

  reageer
 • hans

   

  Is belastingverhoging geen betere optie?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert