Weinig nieuwe plannen gemeente door geldgebrek

ALMERE
De gemeente Almere heeft weinig geld voor nieuwe plannen. Dat blijkt uit de begroting van 2016. De gemeente heeft de afgelopen jaren meer dan 40 miljoen euro moeten bezuinigen. Ook staan voor de komende jaren miljoenen aan bezuinigingen gepland, oplopend tot 6,1 miljoen euro in 2018. De bezuinigingen zijn onvermijdelijk omdat Almere minder geld uit het gemeentefonds krijgt.

Ook heeft de stad te maken met dalende inkomsten uit de grondverkoop. Daardoor is de gemeente genoodzaakt om nog eens 15 miljoen euro af te schrijven op de waarde van de bouwgrond. Vorig jaar nog nam de gemeente een verlies van 100 miljoen euro. De hoeveelheid onverkochte bouwgrond zorgt voor een enorme kostenpost.

Mede door bezuinigingen gaan 31 banen bij de gemeente verloren. 17 verdwijnen er bij de afdeling die de stad onderhoudt en 14 arbeidplaatsen worden geschrapt bij de afdeling vergunningen, toezicht en handhaving. Belangrijkste oorzaak hiervan is een wetswijziging. Vergunningverlening wordt grotendeels geprivatiseerd. Als gevolg hiervan zijn minder ambtenaren nodig.
reacties (8)

 • Sjaak de

   

  Neem aan dat het frutsel uurtje nu ook van de baan is en het juppy nieuwjaarsparty nu ook verleden tijd is. Vraag mij af of ook de vele mensen welke met behoud van uitkering voor de gemeenschap aan het werk zijn nu ook ontslagen zijn, alhoewel deze niet in loondienst waren Cao technisch bekeken dan.

  reageer
 • Pietje Puk

   

  De ambtenaren, die worden ontslagen, zijn de mensen, die buiten de oren en ogen van de stad zijn. De mensen, die ervoor zorgen, dat de klachten en meldingen op een goede manier worden opgelost. Zij zorgen er voor, ondanks een beperkt budget, dat het nog leefbaar is in de stad. Hoe wil Almere, een stad met bijna 200.000 inwoners, met een minimale bezetting aan toezichthouders, deze leefbaar houden...... Gemeente raadsleden....DENK EENS NA.......ga eens een dagje met een toezichthouder of opzichter mee en geef tegengas tegen deze belachelijke begroting!!!!!

  reageer
 • Jaanchi

   

  D66: Begroting op orde. Hoezo op orde? Ambtenaren ontslaan, onderhoud stad nog minder tot nihil, geen vernieuwingen en oplopende verliezen. Het enige dat op orde is: als politicus zorgen dat je je baantje houdt en daarna een riante wachtgeld regeling.

  reageer
 • Jamaarnatuurlijk

   

  de link is verkeerd, betreft de begroting 2015 ipv 2016.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  "....14 arbeidplaatsen worden geschrapt bij de afdeling vergunningen, toezicht en handhaving...." Heeft het CDA dit gelezen ? Geen wonder dat dan zo weinig gecontroleerd word (bij de coffeeshops). Er is niemand daarvoor beschikbaar. Dat kun je nou niet de ondernemers die gecontroleerd moeten worden verwijten/ in de schoenen schuiven. Zeker niet als er geen aanleiding/incident er voor spreekt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  En dan nog met een brede grijns het Masterplan voor de Floriade goed keuren. Of de grond verkoop van het Eiland het ook zal redden. Ja de speculanten die krijgen net zoals uit het verleden weer vrij spel. Almere heeft gewoon in vele opzichten gefaald. Raad neem nu ook maar een slok uit die fles Azijn.

  reageer
 • Cor

   

  Ik zou eens begin bij de afdeling communicatie 58 personen is die afdeling groot. En wat leveren ze daarvoor op? Niets

  reageer
 • cirefrin

   

  Stop met investeren in Floriade. Is al genoeg geld in gestopt. Pffff geld is verdwenenm. Als sneeuw voor de zo'n.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert