Bijeenkomst over verroeste gasleidingen druk bezocht

LELYSTAD
Ongeveer 70 mensen zijn afgekomen op een bijeenkomst donderdagavond over gasleidingen in Lelystad. Fred Wilcke van het Belangen Comité Kamp organiseerde de avond in buurthuis De Brink. Bedoeling was andere Lelystedelingen uit te leggen hoe je een collectief vormt als buurt.

Wilcke is ervaren als het gaat om het collectief vervangen van verroeste gasleidingen. Door gezamenlijk op te trekken zijn mensen in zijn wijk honderden euro's goedkoper uit dan wanneer ze het individueel zouden regelen.

Er zijn al jaren problemen met de gasleidingen in Lelystad. De gemeente voert momenteel een steekproef uit bij 13.000 woningen die voor 1986 zijn gebouwd. De voorlopige resultaten wijzen uit dat een aanzienlijk deel van de leidingen in die huizen vervangen moet worden.

Woningen van voor 1986 hebben vaak een stalen gasleiding zonder bescherming. Daardoor heeft roest vrij spel en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan zoals gaslekken. De gemeente heeft daarom iedereen in zo'n oud huis gevraagd de stalen buizen te controleren en zo nodig te vervangen.

reacties (8)

 • Rinus

   

  Mooi dat de Bolder dat in 2004 gedaan heeft. Maar nu 11 jaar later gaat het dus om andere wijken en het is goed dat er samengewerkt wordt om euro's te besparen.

  reageer
 • Eline Veere

   

  Ik heb kennelijk de aankondiging gemist van deze bijeenkomst. Had er graag bij willen zijn. Komt er misschien wijk voor wijk een vervolg bv. door de gemeente?

  reageer
 • Piet

   

  De Bolder heeft dat gedaan van 2004 bij Kempenaar Grijs, de Gondel, de Kogge en de Stelling en dat tot en met de uitvoering.

  reageer
 • Tsja

   

  Even voor de duidelijkheid. Gasleidingen verroest nou bij mij niet en ik kan je wel vertellen dat er ook niemand met zijn handen aan mijn leidingen komt. Is toch van de zotte dat mijn leidingen vervangen zouden moeten worden als er niets aan mankeert. Ojaa ik kom zelf uit dit werk. Mensen laat jullie niets wijsmaken.

  reageer
 • Hicham Ismaili Alaoui

   

  Doet het er toe of je veel ervaring hebt? Mooi initiatief wat bijdraagt aan collectieve participatie van bewoners uit ons stad. Dit soort intiatieven zouden wat mij betreft meer mogen worden georganiseerd door bewoners/raadsleden/proffesionals. Henk, wat is jouw inbreng of idee omtrent het vervangen van veroeste gasleidingen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Inwoner

   

  Compliment voor Fred Wilcke! Is ook raadslid voor de Inwonerspartij.

  reageer
 • Anja

   

  Ik zie een dia van de gemeente Lelystad. Is hij onafhankelijk of is hij een raadslid van de Inwonerspartij die zieltjes ook wil winnen.

  reageer
 • Piet

   

  Heeft hij veel ervaring? In welke wijken dan? Geblaat uit de Inwonerspartij! Andere wijkraden hebben meer ervaring. De Bolder heeft dat als eerste aangekaart bij Kempenaar Grijs. Dat was al in 2004. De gemeente en de raad, incl. Inwonerspartij, hebben al jaren zitten te pitten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert