Jaarlijks 1.200 zwerfdieren in het asiel

FLEVOLAND
Zo'n 1.200 dieren komen jaarlijks als zwerfdier in een Flevolands dierenasiel terecht. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. Voor die honden, katten, knaagdieren en vogels meldt zich geen eigenaar.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om de eerste twee weken na de vondst van een huisdier de opvang te regelen en te betalen. Daarvoor hebben ze een contract met het dierenasiel. Als de eigenaar zijn dier binnen die termijn niet komt ophalen, vervalt de zorgplicht van de gemeente en gaat het asiel op zoek naar een nieuw baasje.

Het bedrag dat gemeenten uitgeven aan de opvang en verzorging van zwerfdieren varieert. Sommige gemeenten geven het asiel alleen geld voor het uitvoeren van de wettelijke taak, anderen geven extra geld om bijvoorbeeld ook wilde dieren te laten opvangen of om kadavers op te ruimen. Globaal liggen de bedragen die het asiel van de gemeente krijgt tussen de 70 cent en 1 euro 10 per inwoner per jaar.

De zwerfdieren in de vier opvangcentra waar de Flevolandse gemeenten mee samenwerken krijgen geen spuitje. Ook niet als er geen nieuwe eigenaar gevonden wordt. Wel kennen de asiels een euthanasiebeleid voor zieke dieren zonder perspectief.

reacties (4)

 • Rinus

   

  Allemaal asielzoekers en deze zijn lief?

  reageer
 • Hetty

   

  Wij hebben een hondje uit het asiel. 4

  reageer
 • Opa69

   

  Dat zijn de liefste asielzoekers die ik ken... Wij hebben ze vroeger graag geholpen. De meeste honden die wij thuis hadden kwamen uit de asiel. Dan weet je wat je in huis haalde en je kreeg altijd veel liefdevoor terug!! Ik zou de mensen willen aansporen om deze asielzoekers massaal in huis op te nemen!!

  reageer
 • Ma

   

  Wat een lief hondje.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert