Tevredenheid over nieuwe manier onkruidbestrijding

LELYSTAD
Het verwijderen van onkruid met heet water en veegmachines stemt tot grote tevredenheid. Dat meldt de gemeente Lelystad. De gemeente is dit jaar begonnen met een nieuwe manier van onkruidverwijdering. Tot dit jaar werden er chemische middelen gebruikt.

De nieuwe onkruidbestrijding op stoepen, straten en wegen is er gekomen na een burgerinitiatief. De gemeenteraad nam dit initiatief over en begon met een proef.

De machine die het onkruid met heet water bestrijdt, is sensor-gestuurd. Dit betekent dat het onkruid wordt opgespoord en gericht bestreden, zodat niet alle bestrating volledig nat gespoten wordt.

reacties (17)

 • Barbara

   

  Buiten het nieuwe onkruid verdelgen is er nog wat aan de hand. Wat betreft de talloze dode struiken, planten en half afgestorven bomen op gemeente grond binnen de wijken die al jaren staan te treuren zonder dat er een haan om ze kraait vraag ik me af wat is de functie is van Hoofd Concern Voor Werk. Waar brengt deze mens zijn dagen door? Achter een bureau een rooster plannen voor de slaven in dienst om hen dagelijks eenzelfde eentonig schoffelwerk laten doen tot ze er eens dood bij neer zullen vallen? Dat kan toch niet zo doorgaan? En dat terwijl op nog geen meter afstand van de schoffelaar de dode struiken niet aangeraakt mogen worden? Ik stel me bij deze gratis beschikbaar om de plekken aan de wijzen in het land der blinden waar kennelijk maar 1 oog Koning mag zijn en dat is de directie. P.S. Ik heb ditzelfde verhaal door de jaren heen al verschillende keren gepubliceerd hier op deze site. Een site waar de doorsnee inwoner van deze polder toch minstens eens per week een kijkje zou moeten willen nemen !.

  reageer
 • Tsja

   

  Beetje onkruid schrobben heet dat. Hier in de wijk ook gedaan en na 2 weken komt het al weer terug. Hoezo goedkoper als er nu 2 keer in de maand onkruid gemaait moet worden.

  reageer
 • Rob de Boer

   

  dan is dat apparaat nog niet op de kustrif geweest zeker, daar staat het onkruid zowat tot onder je oksels! ziet er niet uit daar

  reageer
 • Lely

   

  Ik hoor hier mensen klagen over dat inwoners hun eigen struikjes moeten verwijderen. Dat klopt, maar dat gaat op zeer veel locaties helaas niet lukken in Lelystad, of je moet een enorme roze bril op je neus hebben. De gemeente hoort echter wel te zorgen voor een verzorgde aanblik van de stad in het algemeen. Al is het maar voor de mensen die het in hun eigen wijk wel goed onderhouden, of als stimulans voor de bewoners om in ieder geval hun eigen voortuin te verzorgen ´nu de gemeente ook geen struiken meer op de weg heeft groeien´. Onkruid van een aantal cm hoog is niet zo'n probleem, maar struiken van een halve meter hoog wel. Dat kan gewoon niet de bedoeling zijn, en is op zeer veel plekken in Lelystad momenteel het geval. Als je ziet hoe gemeentelui af en toe uren aan het schoffelen zijn bij één klein strookje, had er best wat meer tijd in dit soort grotere problematiek gestoken mogen worden. In ieder geval mooi dat er een oplossing is gevonden. Nu inderdaad nog uitwerken in de praktijk, want dat kan nog véél beter op veel locaties in de stad! Al is het maar één keer extra per jaar, dat zou al een flink verschil maken.

  reageer
 • Jj

   

  In de bataviahaven deze machine meerdere malen gezien. Ziet er keurig uit hier. Misschien rijden ze niet door de atolwijk omdat je van een lelijk eendje toch geen mooie meer kan maken

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ash

   

  Het is weer allemaal glas half leeg reacties. Ik lees alleen maar positieve dingen. Ontstaan uit een burgerinitiatief, lees gemeente luistert naar bevolking. Geen chemicaliën en werking op sensor en water. Dat houdt in minder kosten en beter voor het milieu. Dat noem ik innovatief en duurzaam. Dus uitbreiden en overal toepassen. Belastinggeld goed besteed en niet in een keer over de balk gesmeten.

  reageer
 • Dnz.

   

  Wat ik niet begrijp is dat mensen klagen dat als er struiken in het trottoir groeien niet heel even zelf het ergste eruit trekt. Zo'n struikje trek je er zo uit, je hoeft waarschijnlijk niet eens door de knieën. Je accepteert van jezelf toch niet dat je al maanden je loopt te ergeren? Heeft niets met wel of geen belasting te maken, maar met de simpelste oplossing zoeken.

  reageer
 • Jos '56

   

  Ja dat heb ik gemerkt met veegmachine en bladblazers. Na afloop zag mijn pas gewassen auto er uit of er Parijs-Dakar mee gereden was :-(

  reageer
 • Onkruid verdelger

   

  300 meter delen door 7 huizen is iets meer dan 40 meter!! Als je met z'n 2en samen oppakken dan is het zo gebeurd!!! Kwestie van even door werken.... Ik wil niet hatelijk doen maar je hebt zelf plezier van als alles netjes is!! Het is jammer dat het altijd weer terug komt...

  reageer
 • Bewoner

   

  Wij klagen allang over onkruid. Via de website gemeente, telefoon en mail, maar ze doen niets er aan. Langs de stoep staat het een meter hoog, het is een grote bende langs en in de perken. Schandalig!

  reageer
 • Onkruid verdelger

   

  Waarom beginnen jullie niet zelf met het wieden van onkruid??? Ik doe dat al jaren en heb nooit onkruid voor de deur. Als iedereen een paar meter van de straat het onkruid weghaalt dan is het zo weg. Je kan blijven klagen of samen met je buren weghalen... Zoals de baas Rutte ooit zei: We moeten werken aan een participatie maatschappij. Dus begin maar alvast en loop niet zo te mopperen!!!

  reageer
 • anno1978

   

  Misschien omdat we hier gemeente belasting voor betalen?

 • Bewoner

   

  Weet je wel hoeveel groen wij voor de deur hebben. 7 huizen en wel 300 meter.

 • Jake

   

  Ik weet niet waar ze dat hete water vandaan halen maar het word gewoon met bosmaaiers en onkruidmachines gedaan hoor.

  reageer
 • welke wijk?

   

  Is er een proef geweest in een bepaalde straat? Hier in de bremenstraat en koningsbergenstraat staat het onkruid er nog gewoon. op sommige plekken zijn er zelfs struiken ontstaan.

  reageer
 • Sem

   

  Dan slaan ze onze wijk zeker steeds over? of zie te machine dat onkruid inmiddels als struiken. Dat kan natuurlijk ook, het staat ongelooflijk hoog.

  reageer
 • Dat mag dan wel wat meer gebruikt worden; er groeien hele struiken door het trottoir heen (in o.a. Atolwijk).

  reageer
 • lelystedeling

   

  Hele trottoirs en goten voor afvoer staan vol met onkruid !

  reageer
 • KC

   

  Klopt hele maal. Er staat zelfs rogge in de goot. Lekker voor de afwatering. Ik heb deze machine nooit gezien!

 • Lelystad

   

  Geef ze nog meer water

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert