Raad wil beter geïnformeerd worden over vluchtelingen

LELYSTAD
Een groot aantal fracties in de Lelystadse gemeenteraad wil beter worden geïnformeerd over de opvang van vluchtelingen in de stad.

Aanleiding is het niet verlengen van de opvang van 100 vluchtelingen, die vrijdag uit sportcentrum De Koploper vertrokken. Het was de raad niet bekend dat het COA had gevraagd om de opvang te verlengen en dat de burgemeester dit had afgewezen.

GroenLinks had wel van het verzoek willen weten omdat die partij het gesleep met vluchtelingen door het land ongewenst vindt. Ook burgemeester Horselenberg zelf had zich hier vorige week nog tegen uitgesproken.

ChristenUnie, CDA, Leefbaar Lelystad en D66 willen dat de raad betere informatie krijgt over de opvang. Telefonisch overleg met de fractievoorzitters is volgens sommigen voldoende. De VVD en SP vinden informeren achteraf voldoende.

reacties (12)

 • Bewoner

   

  De helft waren Albanezen. Dus gelukzoekers! Albanië is niets aan de hand, kan je gewoon leven en op vakantie gaan. Ben er zelf twee keer geweest. Leuk voor al die mensen die spullen kwamen brengen om te horen dat de helft helemaal niets nodig had en misbruik maakte van hun goodwill. De burgermeester heeft een goede beslissing genomen! Maar het blijft een feit dat de bewoners vooraf beter ingelicht hadden moeten worden. En gezien de reacties hier is de meerderheid van Lelystad tegen opvang!

  reageer
 • Barbara

   

  De gemiddelde Lelystedeling is buiten hun eigen familie en werk niet geinteresseerd in wat dan ook voor politiek beslissingen. Dat is bij alle drukte niet zo heel erg, maar dan niet zeuren als de wereld om je heen ook hoogstnoodzakelijk haar eigen aandacht opeist! Hoe het ook zal gaan, vluchtelingen blijven toch wel komen. Misschien hebben we ze zelfs wel nodig..

 • Dirk

   

  De PvdA leert maar niet van haar fouten. Stiekem gedrag, de Raad niet preventief informeren, mooi praten maar wel medemensen de deur wijzen. Bah. Gaat de Raad nu eindelijk eens haar positie waar maken? De Raad is controlerend over het College, pak die rol eens!

  reageer
 • frits

   

  De Raad gaat niet over openbare orde en crisissituaties. Daar is de burgemeester als bestuursorgaan (dus ook niet het college) verantwoordelijk voor. De burgemeester kan natuurlijk wel aangesproken worden door raad en inwoners over haar gebrekkige communicatie.

 • Gerrit

   

  Dit waren geen vluchtelingen.

  reageer
 • lelystedeling

   

  De raad wordt eindelijk WAKKER op een onderwerp waarmee ze kunnen scoren. Ze moeten altijd alert reageren, maar daar ontbreekt het vaak aan.

  reageer
 • Sigmund Fruit

   

  Ik denk aan een andere oplossing... Het opnemen van deze gasten in een groot gebouw is echt onmenselijk en niet meer van deze tijd!!! Ik stel voor dat alle voorstanders met hun grote mond, allen een of twee van die gasten in huis nemen.... Zo is het probleem opgelost en iedereen happy... Echt een win win situatie!!!

  reageer
 • Joo

   

  Wie heeft er een grote mond?

 • laat alle reacties zien
 • Ine

   

  Ik denk niet dat het 'gesleep met vluchtelingen' opgelost word als ze langer op plekken zoals de koploper blijven zitten. Het is in ieders belang dat deze mensen een beter onderkomen krijgt die ook in de omgeving past. Ik heb een gevoel dat veel partijen op de hoogte willen zijn zodat ze een afwijzing van zo'n verlenging tegen kunnen gaan. Nou ik ben blij dat ze van niets afwisten , straks zitten ze er volgend jaar nog!

  reageer
 • Hans de Boer, Lelystad

   

  Ook ik ben graag op de hoogte: om ze welkom te heten.

  reageer
 • arie

   

  De helft was Albanees, zal sowieso niet mogen blijven maar kost in de tussentijd wel een paar klauwen vol geld. Ja hoor, die moeten we zeker welkom heten!

 • Jan

   

  Bied ze een plek aan op het stadhuis laat ze daar lekker slapen

  reageer
 • Andy

   

  Het zou sowieso beter zijn als idd ook de bewoners van te voren worden ingelicht. Niet zo zeer om meteen NEE te zeggen, maar het komt zo gnieperig en achterbaks over als de gemeente steeds zo geheimzinnigs doet. Alsof ze met zaken bezig zijn die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit gedrag zorgt alleen maar voor meer achterdocht en wantrouwen.

  reageer
 • Joke

   

  Waarom wil jij dan nee willen zeggen?

  reageer
 • Barbara

   

  Goeie vraag!! Daar kunnen de neezeggers dan eens grondig over nadenken. Ben benieuwd wat hun verdere eigen inbreng is als "wereldburger".

 • Jacob

   

  Wellicht is het ook niet onverstandig om de Raad eens te informeren over het gesleep van bijvoorbeeld onze eigen dementeren ouderen tussen hun thuis, dat van hun kinderen en verzorgingstehuizen.

  reageer
 • bb

   

  Het klop de inwoners willen ook op de hoogte gehouden worden niet op de zelfde dag als ze aan komen wij willen ook NEEkunnen zeggen Dus zeggen wij NEE we willen ze niet in lelystad

  reageer
 • MKM

   

  Wie zijn wij? Op de hoogte gehouden worden vind ik prettig. Ja of nee kunnen zeggen vind ik niet nodig. Daar hebben we al mensen voor.

 • Henk

   

  Maar gelukkig zegt de meerderheid van de Lelystedelingen Ja.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert