Inspraak wijk over noodopvang vluchtelingen

NOORDOOSTPOLDER
Als de gemeente Noordoostpolder een noodopvang voor vluchtelingen in een wijk of dorp wil toestaan, krijgen omwonenden van zo'n beoogde locatie van tevoren de kans om daarover hun mening te geven. Dat zei burgemeester Aucke van der Werff maandagavond tijdens de raadsvergadering.

Fractievoorzitter Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder stelde dat het college een besluit over een opvanglocatie niet eenzijdig zou moeten nemen. De burgemeester zei daarop dat het zeker niet de bedoeling is om inwoners voor een voldongen feit te stellen. Een wijk of dorp kan daarom tijdens een inspraakavond nog eventuele bezwaren kenbaar maken. Volgens de burgemeester betekent dit overigens niet dat er nog democratisch over het voorgenomen besluit kan worden gestemd.

Gemeente en COA hebben onlangs bekeken welke locaties in Noordoostpolder eventueel geschikt zouden zijn voor de opvang van vluchtelingen. Maar er is nog geen formeel verzoek van het COA om een opvang in gebruik te nemen.

reacties (5)

 • Klaas

   

  Wedden dat het niet in Emmeloord, maar in 1 van de dorpen wordt. Daar zijn ze in Emmeloord namelijk goed in windmolens bij Urk en opvang in Luttelgeest. En dan pronken met de veren van een ander !

  reageer
 • Harry

   

  volgens mij zijn er binnen de gemeentegrenzen voldoende asielzoekers, NOP levert door het AZC in Luttelgeest een grote bijdrage. Al jaren lang. Misschien eens tijd dat de grote gemeenten in Nederland een bijdrage leveren.

  reageer
 • Jacob

   

  De heer Lammers wil terecht dat een besluit over een opvanglocatie niet eenzijdig door het collega en de raad wordt genomen. Hetgeen de heer Lammers denkelijk werkelijk wil, is dat er geen eenzijdig besluit over de OPVANG van vluchtelingen wordt genomen, dan alleen via een bindend gemeentelijk referendum. De burgermeester staat alleen overleg toe en besluitvorming vindt nog altijd plaats door het college en de raad. Het kan ook niet anders. Deze instituten zijn uitvoerders van het landelijk beleid, dat weer overeenkomt met het EU-beleid. Stel je eens de landelijke gevolgen voor, als de NOP op een democratische wijze nee zou zeggen tegen opvang. Democratie bestaat niet in Nederland en zolang haar eigen inwoners zich bij voortduring dit soort schijnuitingen ervan laten welgevallen, zal het er ook nooit komen.

  reageer
 • Whoknows

   

  Zo werkt de gemeente NOP al jaren, wel luisteren maar er niets mee doen. Voorbeeld: De Deel, windmolenpark aan de rand van de NOP

  reageer
 • Hoi

   

  Worden gesproken? Als de buurtbewoners nee zeggen kan B&W ja zeggen, hebben ze toch met de bewoners gesproken. Zo gaat dat bij andere gemeentes toch ook.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert