Verruiming winkeltijden op zon- en feestdagen

ALMERE
Gemeente Almere wil opnieuw de winkeltijden verruimen. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad in te stemmen met het voorstel.

Het gaat om een extra openstelling in de ochtenduren op zon- en feestdagen. Winkels kunnen dan al vanaf 6.00 uur in de ochtend open in plaats van 9.00 uur. Ook mogen winkels dan open zijn tot 22.00 uur. Sommige winkels zijn dat al. Het verzoek voor de verruiming van de winkeltijden komt uit de Almeerse supermarktbranche.

Almere is al jarenlang ruimhartig als het gaat om de winkeltijden. De gehele gemeente is bijvoorbeeld een aantal jaar geleden uitgeroepen tot toeristisch gebied waardoor alle winkels op zondag geopend mogen zijn.

reacties (20)

 • Thomas

   

  Uhm, dat doet ze zichzelf toch aan? Waarom zouden alle ondernemers gedwongen moeten worden hun zaak te sluiten als ze dat niet willen? Überhaupt mag niemand je dwingen om onbetaald te werken, dus dat is echt haar eigen beslissing. Niet klagen over de gevolgen van je eigen beslissingen. Bovendien laat onderzoek zien dat in veel supermarkten de zondag drukker is dan de zaterdag. Toen in Utrecht de AH Lunetten de eerste was die aan het zondagsdictaat kon ontsnappen, stond daar een half uur voor openingstijd een wachtrij van 70-90 mensen te wachten.

  reageer
 • Arie

   

  Het verzoek komt uit die hoek maar is van toepassing op alle winkeliers (begrijpend lezen is ook een vak apart). En als de retailers slim zijn zorgen ze dat ze in de avonduren open zijn. Anders doen werkenden hun aankopen via het alles vernietigende internet.

  reageer
 • DennisH

   

  Toch even wat beter lezen Sjaak (&Arie...): Het verzoek voor de verruiming van de winkeltijden komt uit de Almeerse supermarktbranche. Zullen ze vast niet vragen als het ze meer kost kan het ze oplevert.... (Als de winkel open is kan je iets kopen. Anders had je die aankoop misschien niet of bij een ander gedaan....)

  reageer
 • .\/\/. detecteert spruitjeslucht

   

  Ja, lekker terug naar de jaren vijftig. De winkels open van 9 tot 6 en tussen de middag dicht voor warm eten. Op zaterdag tot 5 uur, en zondag dicht voor kerkgang en bijbelstudie.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Denk dat Arie het goed heeft verwoord zo denk ik er ook over, alleen de economen ondernemers en de adviseurs hebben een andere kijk op de zaak. Ach het kost ook bijna geen drol meer een deel van het personeel valt buiten het wettelijk minimumloon, misschien hebben wij het wel mis. Enfin aan de kaalslag van winkelaanbod kunnen we het toekomstig meten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ruud

   

  En dan moeten alle mensen die in een winkel werken ook iedere avond werken? Leuk voor een gezin als de een overdag werk en de ander ook alle avonduren!

  reageer
 • Ruud

   

  Het heeft geen zin om de winkels nog langer open te houden. De mensen hebben toch een bepaald bedrag te besteden. Het kost de ondernemer alleen veel meer personeel- en stroomkosten. Ook de koopzondagen zouden afgeschaft moeten worden. Het personeel krijgt 200% uitbetaald. Hierdoor gaan ook veel bedrijven failliet! En de kleine zelfstandige heeft totaal geen vrijetijd!

  reageer
 • Arie

   

  Persoonlijk lijkt het mij handiger winkels door de weeks in de ochtenduren te sluiten en in de avonduren te openen. Dan kunnen mensen die overdag hun geld verdienen dat in de avonduren nog besteden. Ruimere openingstijden, prima! Het is verder aan de winkelier wat hij/zij daarmee doet.

  reageer
 • lieske

   

  Is er ook nagedacht of er voor de z.z.p.'er nog een leven is na de zaak.er komen echt niet meer klanten hierdoor maar ze werken zich kapot, voor wie zijn lol?

  reageer
 • Ab

   

  Klopt dat geldt ook voor het centrum in stad op donderdagavond. Slechts vervelende rondhangjeugd. Nu het weer koud en dinker wordt zie je vrijwel niemand meer.

  reageer
 • Ikke

   

  Uhm.... Laten we een gokje doen..... Te weinig klanten?

  reageer
 • Frits

   

  Nog langer open ? Kijk eens in DOEMERE, daar zie je op koopavonden helemaal niemand en op Zondag alleen mensen die vanuit de kerk naar huis lopen, het lijkt wel een spookstad,

  reageer
 • Jeroen

   

  Heel goed van er, maar ze kiest er toch zelf voor?

  reageer
 • Op maandag zijl alle winkels om 12 uur open Maar de mensen hebben ook nog een leven Na hun werk Laat het maar lekker zo

  reageer
 • Ab

   

  Met stijgende internetaankopen zullen weinig winkeliers hier oo zitten wachten. Supermarkten wel....

  reageer
 • willeMstad

   

  En het gemeentehuis gaat dezelfde openingstijden hanteren ? Mijn vrouw (Filiaalbeheerder) staat zelf 50 uur in de week in de winkel over 7 dagen per week ,waarvan er maar 37,5 uur uitbetaald wordt. Pauzes kan ze amper nemen door de werkdruk (mag zelfs het filiaal niet even verlaten). Loonkosten gemeente ! Op een gemiddelde zondag wordt er slechts E600,- omzet gedraaid en 2 weken per maand hebben de meeste consumenten amper nog geld te besteden.

  reageer
 • Als ze nou eens beginnen met de maandag, en dan gewoon om 9 open ipv 13.. Snap sowieso niet waarom dat is, weet iemand dat?

  reageer
 • Peter

   

  Oude foto. Omroep flevoland heeft nooit up to date foto's

  reageer
 • almere

   

  zo te zien op de foto is de glazen luifel weer verwijderd daar .

  reageer
 • Flevoburger

   

  Kunnen ze in Lelystad wat van leren.....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert