Medezeggenschapsraad Stichting School stapt op

LELYSTAD
Stichting School in Lelystad heeft een groot probleem. De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder bevestigd. Daardoor kunnen er geen belangrijke besluiten worden genomen. De stichting is de overkoepelende organisatie van alle 21 openbare basisscholen in Lelystad.

De GMR-leden hebben zich vlak voor de zomer teruggetrokken. De stichting heeft dat niet openbaar gemaakt. De exacte reden van het opstappen is niet duidelijk. Volgens de woordvoerder van de stichting zou de invloed op de besluitvorming voor de leden zijn tegengevallen. De voormalige voorzitter van de GMR is onbereikbaar voor commentaar.

De GMR is van cruciaal belang voor Stichting School, vooral voor het instemmingsrecht. Het vaststellen van een begroting of het maken van strategische besluiten is onmogelijk zonder een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad.

Het bestuur van de stichting heeft laten weten verrast te zijn door het besluit van de GMR. Later deze maand is er een gesprek tussen het bestuur van de stichting en de medezeggenschapsraden van de 21 basisscholen. Het is de bedoeling zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.

reacties (6)

 • Ignace van Zwieten

   

  Ze houden heel veel onder de pet! Uiterlijk zijn het lieve jongens, maar innerlijk klopt er geregeld niets van wat ze zeggen en doen. Zoals: Het eerste wat een nieuwe bestuurder deed was het aanschaffen op alle scholen van nieuwe kopieerapparaten. Allemaal tegelijk! Er liepen echter nog 19 contracten met andere leveranciers. Die zijn afgekocht! kosten ruim 400.000 euro! cadeau voor het bedrijfsleven! Allemaal gemeenschapsgelden. Kosten per school 20.000 euro!

  reageer
 • Ignace van Zwieten

   

  Op het buro werken ruim 20 duurbetaalde mensen, dat kost de stichting bijna een miljoen euro per jaar. Dat geld is uit de scholen gehaald en was bestemd voor besteding aan de kinderen. 50.000 euro per school, per jaar. ieder jaar weer..... meer.

  reageer
 • Marc

   

  Een MR of GMR word vaak meer als last ervaren. Een noodzakelijk kwaad. Men is dan al snel geneigd om de regels wat te negeren.

  reageer
 • Dirk

   

  Dit is een heel vreemde gang van zaken. Dat dit puur op invloed berust bij de GMR is bijzonder ongeloofwaardig. Niet alleen is de wetgeving hier heel duidelijk in, tevens de complianceregeling binnen het PO is hierover zeer transparant. Dit ruikt naar dwaling van bestuur en incorrecte toepassing van good governance. Ben benieuwd naar de reactie van de onderwijsinspectie en rol van de toezichthouders. Het is evenwel duidelijk dat de gemeente als eigenaar van openbaar onderwijs hier de plank ook volledig mis slaat. Dit lijkt op onregelmatig gedrag. Het achter houden van dergelijke informatie schaadt met nadruk alle vertrouwen. De Wethouder heeft hier samen met de onderwijsbestuurders veel uit te leggen!

  reageer
 • Jeroen

   

  Schandalig dat dat zo lang onder de PET is gehouden en niet kenbaar is gemaakt. DIEP TRIEST.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sanne

   

  Het bestuur is "compleet verrast" maar dit gebeurde reeds voor de zomer. Beetje late reactie?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert