"Bestuurlijke puinhoop bij Stichting School"

LELYSTAD
Het is een bestuurlijke puinhoop bij Stichting School in Lelystad. Dat zegt Jeroen Boxsem, de voormalig voorzitter van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Volgens hem is de bestuurlijke onkunde schadelijk voor de 21 openbare basisscholen die onder Stichting School vallen. Dat is de voornaamste reden dat de voltallige GMR vlak voor de zomer is opgestapt.

Boxsem reageert daarmee op de verklaring van een woordvoerder van de stichting. Die gaf dinsdag als mogelijke verklaring voor het opstappen dat de invloed op de besluitvorming de leden zou zijn tegengevallen.

Volgens Boxsem heeft de GMR drie jaar lang geprobeerd haar taak uit te voeren, maar slaagde daar niet in. Dat zou komen door loze beloftes van het college van bestuur van de stichting. Zo werden belangrijke beleidsstukken te laat of helemaal niet aangeleverd en kwamen de bestuursleden gemaakte afspraken niet na. Ook zou een aantal scholen structureel meer uitgeven dan begroot. De controle daarop is onvoldoende, vindt Van Boxsem. De GMR heeft geprobeerd een signaal af te geven door gezamenlijk terug te treden.

Het opstappen heeft er voor gezorgd dat nu geen belangrijke besluiten genomen kunnen worden door het bestuur. De GMR heeft namelijk een essentiële rol binnen de stichting. Zo heeft de raad instemmingsrecht bij cruciale beslissingen.

De Stichting School wil niet reageren op de uitlatingen van de voormalige voorzitter van de GMR.

reacties (10)

 • de vries

   

  Jammer dat er tot op heden nog geen officiële reactie is geweest van de stichting. Waarschijnlijk weten ze zelf ook wel dat er stront aan de knikker is. Of is dit een open deur? Kom op stichting, laat eens iets van je horen, ga aan het werk en herstel de schade.

  reageer
 • Ignace van Zwieten

   

  Als een bestuur met buro, bijna 1 miljoen per jaar gebruikt van de gelden voor de scholen, dan zou zo'n buro van grote meerwaarde moeten zijn. Dat is niet zo gebleken, heel veel wordt bepaald vanuit het bestuur. Een beetje vrijheid van handelen is ver te zoeken. Dat is heel demotiverend en leidt tot veel ellende. Dat die ellende zolang verborgen is gebleven, verbaast mij zeer! Elke school levert toch bijna 50000 euro per jaar van zijn budget in, vindt iedereen dat wel goed?

  reageer
 • Ignace van Zwieten

   

  Ik had dit al jaren eerder verwacht, maar de raad van toezicht is gevraagd door het bestuur. Die kennen elkaar dus aardig goed. Dat heeft alles aardig vertraagd. Ik hoop wel dat dit nu wel goed opgepakt wordt. Eerder informeren van de Raad van Toezicht heeft niet geholpen.

  reageer
 • Dirk

   

  Nog maar net weg onder de vleugels van de gemeente en de bruidsschat is op, o jee wat nu? Dan maar escaleren, wordt je weer opgevangen door moeder. De burger betaalt toch wel. Waarom overleven de andere onderwijsinstellingen wel zonder problemen en zonder voordeel van de bruidsschat? Typisch voorbeeld van politieke willekeur en schijncontrole, wat een puinbak! Ik ga er dan ook vanuit dat deze bestuurders en RvT persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen. Welke partij durft hier nu eens tegen op te treden? Onderwijs is voor kinderen, de toekomst van onze maatschappij, niet voor feodale graaiers!

  reageer
 • Jan

   

  Wees eerlijk.. Bij welke stichting is het geen puinhoop ?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Johan.

   

  Weer een ''prachtig'' voorbeeld hoe de politiek het onderwijs kapot heeft gemaakt. Hoe meer je decentraliseerd hoe belangrijker de controlerende functie wordt! Wie zorgt dat afspraken worden nagekomen? Vorige week het kortgeding van de ''sparreboompjes'' Deze week stichting School! Volgende week...... De soap van het onderwijs in Lelystad.

  reageer
 • Geke

   

  gemeenschappelijke medezeggenschapsraad

  reageer
 • Koos

   

  Er zullen nog wel meer lijken uit de kast komen. Zelfverrijking, onverklaarbare declaraties, ontslag Arend Henk Huzen en ga zo maar door. Waren er al niet twee leden van de Raad van Toezicht opgestapt, vanwege de puinhoop binnen het bestuur? De vacatures staan zelfs op de website van de stichting.

  reageer
 • Oké. .. wat betekend de afkorting gmr? ?

  reageer
 • De Vries

   

  Heb ook met bestuur te maken gehad. Als ze je geen antwoord hoeven te geven, zullen ze het zeker niet doen. Ik begrijp de GMR wel.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert