Beginjaren van Lelystad op foto en film vastgelegd

LELYSTAD
In het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad is donderdag een tentoonstelling geopend over de beginjaren van de stad. In 1965 werd namelijk begonnen met de bouw en dit jaar bestaat Lelystad 35 jaar als gemeente.

De tentoonstelling werd geopend door de wethouder van cultuur Janneke Sparreboom. De maquettes en het foto- en filmmateriaal zijn voor de bezoeker een feest van herkenning.

Vanwege het jubileum zendt Omroep Flevoland een serie van twaalf afleveringen uit over Lelystad. De eerste aflevering is op 13 oktober.

reacties (2)

 • Hans

   

  Tot wanneer is deze tentoonstelling?

  reageer
 • A.J.Schultze

   

  Ik zie net dat Lelystad 35 jaar bestaat ? Hoe kan het dan dat wij al vanaf 1970 hier wonen dat is al 45 jaar ga ik o hard achteruit ?????????

  reageer
 • LELY

   

  LELYstad bestaat al langer dan 35 jaar. Op 30 december 1952 werd de naam in de Staatscourant afkondigd. Het werkeiland (perceel P) nu het oudste gedeelte van Lelystad-Haven heette vanaf dat moment Lelystad. Bij het zoeken naar een naam passeerden allerlei namen: Flevo, Flevostad en zelfs de naam Almere. De Afsluitdijk zou officieel Lelydijk genoemd worden maar daar zag men vanaf omdat er reeds een gemaal in Medemblik naar hem genoemd was en de naam Afsluitdijk zo was inburgerd dat deze gehandhaafd bleef. Overigens het is eigenlijk een dam en geen dijk. De GEMEENTE LELYstad bestaat sinds 1 januari 1980

 • oud Lelystedeling

   

  PS: mooi moment om naar de tentoonstelling te gaan en u alsnog te verdiepen in de gemeente Lelystad en haar geschiedenis. Want hoe jong ook, er is geschiedenis en een heel bijzondere. Buiten Nederland weet men daar misschien wel meer van dan binnen Nederland en zelfs binnen de gemeente grenzen.

 • oud Lelystedeling

   

  U heeft zich echt goed verdiept in de plaats waar u bent gaan wonen. Dat is bij heel veel Lelystedelingen het geval. Er is geen betrokkenheid. Men heeft wel een mening, meestal heel negatief. En als er wat moet gebeuren dan geven ze niet thuis. Dit geldt natuurlijk niet voor elke Lelystedelingen. Dat maakt het voor de betrokken Lelystedelingen wel erg moeilijk om wat van de stad te maken. Een gemeenschap maak je met elkaar, positieve bijdragen zijn dan erg welkom.

 • KC

   

  De zelfstandige gemeente Lelystad bestaat 35 jaar. Daarvoor was het Openbaar Lichaam IJsselmeerpolders met een landdrost. Heel wat kinderen hebben dat in hun paspoort staan.

 • En

   

  Goed lezen.... Gemeente Lelystad bestaat 35 jaar, Lelystad al langer.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert