Syriëganger verdacht van deelname criminele organisatie

ALMERE
De 18-jarige Almeerder die deze week werd opgepakt in Bulgarije wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. Dat zegt het Openbaar Ministerie. De Almeerder zou samen met twee andere Nederlanders op weg zijn geweest naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Het OM onderzoekt nog of de Almeerder voor IS wilde vechten of de strijd op een andere manier wilde steunen. Zo vertrekken ook IS-sympathisanten naar Syrië om spullen te leveren, te koken of gewonden te verzorgen. Voor deelname aan een criminele organisatie geldt een maximale celstraf van zes jaar.

Tegen de Almeerder werd vorige week een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij werd in Almere al door de autoriteiten in de gaten gehouden en sinds vrijdag werd hij vermist.

Burgemeester Weerwind van Almere heeft de fractievoorzitters in de gemeenteraad donderdagavond achter gesloten deuren vertrouwelijk bijgepraat over de aanhouding van de Almeerder. Zij mogen zelfs hun eigen fractieleden niet vertellen wat daar is besproken. Oud-burgemeester Jorritsma heeft de fractievoorzitters in het verleden vaker vertrouwelijk bijgepraat over individuele gevallen van radicalisering.

reacties (5)

 • Gaat hem nog lekker zitten verdedigen ook.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Iemand zijn Nederlanderschap afnemen kan alleen bij wettig en overtuigend bewijs. Eerder niet. Lekker makkelijk oordelen vanachter je toetsenbord kan wel, uiteraard.

  reageer
 • Jan

   

  Wat kost zo'n figuur onze samenleving wel niet... Waarom verklaar je het paspoort niet ongeldig en vervallen, neem hem zijn Nederlanderschap af, en laat hem lekker naar een oorlogsgebied gaan? Hij wil toch zo graag...

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Jaja... Stop maar allemaal in de doofpot ! Hou het geheim ! Maar als een (blanke) Nederlander resp. Non-moslim was geweest, was alles al naar buiten gekomen. Typisch die 'political-shut-upness'.

  reageer
 • Marcel

   

  Laat hem lekker gaan Mafkees

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert