Herman wil wet op parkeerboetes wijzigen

LELYSTAD
Mindervaliden moeten geen boete van 370 euro krijgen als zij hun gehandicaptenparkeerkaart op het dashboard vergeten te plaatsen. Dat stelt de 71-jarige Herman Roeleveld. De Lelystedeling is met een hersenafwijking geboren en heeft twee beroertes gehad. Hij is vergeetachtig en snel afgeleid.

In 2014 ging hij parkeren voor de deur van Woonzorgcentrum Hanzeborg in Lelystad. Hij vergat zijn invalidenkaart op het dashboard te plaatsen en kreeg dus de boete van 370 euro. Hij was het niet eens met de hoogte van de boete en stapte naar de rechter. Die stelde hem in het gelijk. Zo is de boete uiteindelijk naar 30 euro verlaagd.

Roeleveld is tevreden over de uitkomst en vindt het ook niet erg om zo'n lage boete te betalen. Wel wil hij dat de wet aangepast wordt zodat mindervaliden meteen zo'n lage boete krijgen als zij hun kaart hebben vergeten.

reacties (40)

 • FouteBV

   

  Ik had gisteren al gereageerd, want reacties komen niet altijd door. De Boa heeft Herman gebeld met de mededeling dat zij het na drie keer wel welletjes vond. Volledige willekeur. Herman heeft haar zaterdag bij Parkeerservice even een kopietje gebracht.

  reageer
 • frits

   

  De verhouding van de boetes voor verkeersovertredingen met de straffen op andere soorten wetsovertredingen is zoek. Los daarvan vind ik dat auto's die illegaal op een gehandicaptenparkeerplaats staan, weggesleept moeten worden, zodat de plaats zo snel mogelijk weer beschikbaar komt. Die wegsleepkosten kun je op de dader verhalen.

  reageer
 • Ano

   

  Heeft meneer na het krijgen van de bekeuring contact gehad met de BOA?(op de bon staat, hoe dat kan) Wellicht had de BOA de bon al kunnen seponeren bij het tonen van de invalidekaart. Dan was deze vertoning misschien niet nodig geweest.

  reageer
 • Ras

   

  Hallo iedereen weet dat je daar niet mag parkeren maar kom niet die hoge boetes goed praten want zo een hoge bedrag is gewoon de schatkist spekken. 90 euro is al teveel voor een parkeerboete. maar ja mensen die niet voor zichzelf kunnen denken vinden alles oké daarom is Nederland al in de problemen gekomen.

  reageer
 • maan

   

  Als jij als niet mindervalide je auto op een invalide plaats neer zet krijg je net als deze meneer een boete van 370 euro! En niet een boete van maar 90 euro hoor. Dit alles heeft te maken dat het gewoon associaal is om je auto op een invalideplaats neer te zetten. Daarom wordt deze overtreding zwaarder beboet!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Boetes mogen dan misschien pijn doen, een boete van 370 euro voor zoiets asociaals als parkeren op een invalidenparkeerplaats vind ik geen probleem.

  reageer
 • frits

   

  Ook in Amsterdam moet je je Europese gehandicaptenparkeerkaart achter je ruit liggen als je op een invalidenparkeerplaats parkeert. De gehandicaptenparkeervergunning in Amsterdam biedt de mogelijkheid om zonder betaling op een betaaldparkeerplaats te parkeren. Dat is dus heel wat anders. Wel een mooie oplossing voor gehandicapten overigens.

  reageer
 • frits

   

  Mee eens. Als je een naheffingsaanslag krijgt en alsnog een geldig kaartje kunt laten zien, wordt je naheffingsaanslag ook volledig kwijtgescholden. Maar misschien zit het verschil erin dat een naheffingsaanslag formeel geen boete is, maar een belastinginning. Zonder kaart op een invalidenparkeerplaats parkeren is een overtreding waarop een boete staat. En de verkeersboetes in Nederland zijn vanwege de bezuinigingen bij het rijk tot absurde hoogtes opgevoerd.

  reageer
 • frits

   

  Nee, iedereen krijgt €370 boete als hij/zij zonder gehandicaptenparkeerkaart op een invalidenparkeerplaats parkeert.

  reageer
 • Klaas

   

  Idee pak de vergunning op de voorruit!

  reageer
 • FouteBV

   

  De Rechter heeft zelf Herman verzocht zich te wenden tot de media om zo de politiek te bewegen de wet aan te passen en ik kan je vertellen dat deze Rechter zeker geen warhoofd is.

  reageer
 • FouteBV

   

  Oké dus jij als niet gehandicapte hoeft maar € 56 of € 90 te betalen als je een boete krijgt en een gehandicapte bij precies dezelfde overtreding € 370? En waarom rijbewijs innemen? Waar slaat dat op? Herman heeft een uitstekende rijvaardigheid waar velen nog van kunnen leren. Nooit een ander soort boete gehad in 50 jaar, rijexamens gehaald die nodig waren, dus je praat gewoon onzin, enkel om een mens te kwetsen, beneden peil.

  reageer
 • Henk

   

  Als ik per ongeluk een verkeersfout maak of vergeet in te checken moet ik toch terecht een boete betalen. Herman moet niet zo slachtofferachtig zielig doen. Gewoon rijbewijs innemen.644478

  reageer
 • Het was al weken bekend bij deze meneer dat de boete verlaagd zou worden, dus weet waar je het over hebt voordat je onzin gaat verspreiden.

  reageer
 • FouteBV

   

  Wie hulp nodig heeft kan via internet (ik mag hier geen link delen als persoon) even Googlen en dan gratis het verweer, de bijlagen en de Beslissing van de Rechter downloaden. Zo maak je flink kans je zaak te winnen en of meteen bij Parkeerbeheer een mindering op de belachelijke boete te krijgen. De Rechter is het eens dat de boete veel te hoog is en verzoekt de politiek dan ook actie te ondernemen de wet aan te passen, want dit kost alleen maar belastinggeld. En Herman is wel zeker capabel om auto te rijden!! Na een Tia moet je een pittig examen afleggen, ongeacht je leeftijd en daar is hij met vlag en wimpel geslaagd. Hij heeft ook nimmer eerder een ander soort boete of berisping gehad, dus geen voor oordelen. Hij heeft een jaar gewerkt voor zichzelf en alle gehandicapten in Nederland en dat is zijn 71 jaar verrijking van onze maatschappij De Overheid raadt het zeer af om de kaart te laten liggen, want deze worden veel gestolen en zijn € 1.500,- waard in andere EU landen. En als gelijkwaardig voorbeeld niet-gehandicapte vergeet kaart blauwe zone: € 90,- Gehandicapte vergeet kaart: € 370,- Hoe eerlijk is dat? Gewoon discriminatie.

  reageer
 • FouteBV

   

  Wordt door Overheid afgeraden. De kaarten brengen in het illegale circuit € 1.500,- per stuk op en verdwijnen voornamelijk naar andere EU landen. Een nieuwe kaart aanvragen is meer dan € 275,- dus ook geen kattenpis.

  reageer
 • FouteBV

   

  Volgens RDW kan dit niet Er is een nieuw systeem waar de kaart aan persoon is gekoppeld, niet via kenteken zegt RDW. Kan je me een link doorgeven waar ik dit kan vinden, gaarne.

  reageer
 • KC

   

  Gewoon op kenteken. Dan kan zo'n kaart ook niet worden gestolen. Kijk naar Amsterdam

  reageer
 • Thomas

   

  Dus als ik ergens een huis bouw waar dat niet mag, moet het niet gesloopt worden, maar moet ik alsnog een bouwvergunning krijgen?

  reageer
 • jan

   

  Kaart op het dashboard vast tapen.... Kun je m ook niet vergeten

  reageer
 • Hmm

   

  Slecht geheugen, snel afgeleid? Ik vrag me af of je dan nog wel auto moet rijden963391

  reageer
 • Early Times

   

  Heeft de rechter hem ook korting gegeven als er geen Televisiecamera aanwezig was? Knap staaltje toneel dit. Het is overigens 377 euro (370 + 7 euro adm.kosten). Bekeuringen worden alleen uitgereikt om de (staats)kas bij te spekken en niet ter handhaving.

  reageer
 • Derrick

   

  Belachelijk. Deze meneer had helemaal geen boete mogen krijgen. Wanneer hij beschikt over de juiste papieren (in dit geval een gehandicapten-parkeerkaart), dan moet die boete niet verlaagd worden, maar nietig worden verklaard.

  reageer
 • lely

   

  Maar wel als jij je auto op een invalideplaats neerzet. De verbalisant ziet deze meneer dan ook als niet invalide en word dus zwaargestraft.

  reageer
 • lely

   

  Als hij zijn kaart vergeet neer te leggen dan kan de verbalisant toch niet weten dat het een mindervalide betreft! Dus is de boete volkomen terecht! Mindervalide staat niet op je kenteken registratie. Blijft eigen verantwoording net als dat het ook mijn eigen verantwoording is als ik parkeer zonder kaartje te halen en if neer te leggen!

  reageer
 • lely

   

  En als een mindervalide vergeet zijn invalide neer te leggen, hoe moet die verbalisant dan weten dat een mindervalide betreft? Beetje dom van deze meneer om dit zo te zeggen. Als een mindervalide hem vergeet is het voor de verbalisant gewoon een normale bestuurder. Je kan ook gewoon je kaart laten liggen. Als ik vergeet mijn kaartje neer te leggen krijg ik ook een boete.

  reageer
 • Pietje

   

  Omdat het een gewild object is, dus als je hem niet nodig hebt voor een parkeerplek berg je hem liever uit het zicht op.

  reageer
 • joost

   

  Boete geheel terecht (370,-) Goed dat hij gebruik heeft gemaakt van de beroep procedure en dat de rechter hem 340 euro korting heeft gegeven. Zo noet het ook kunnen. Alleen laten we wetgeving maken overlaten aan knappe koppen ipv warhoofden.

  reageer
 • Wendy

   

  dat was ook het eerste wat ik dacht.

  reageer
 • lezer

   

  Waarom ligt die kaart niet standaard op dat dashboard?

  reageer
 • En wat als je gewoon je gekochte kaartje vergeet neer te leggen..?

  reageer
 • Marjon

   

  Nee zeker niet .maar een invalide kaart is beslist niet gratis en staat geregistreerd .in amsterdam moet je hem al lang niet meer voor het raam leggen .staat gewoon op kenteken

  reageer
 • ron

   

  dat ligt eraan als hij niet invalide zou zijn en hij mag rijden dan hij ook. maar ben wel met je eens dat uiteraard mensen met een hersenaandoening wel goed gescreend moeten worden, invalide of niet. Of dat gebeurt weet ik niet (vermoed toch van wel)

  reageer
 • alex

   

  370 euro voor één parkeerboete is sowieso belachelijk, valide of minder valide.

  reageer
 • ron

   

  Logisch en terecht dat de rechter dit in zijn(!) situatie heeft besloten. Wel verbazingwekkende mening van deze man (of het is verkeerd opgeschreven) want de gemiddelde invalide heeft geen last van een geheugenprobleem. Overigens vindt ik de boete voor een invalide wel extreem hoog. Een niet invalide persoon krijgt bij fout parkeren of de schijf niet plaatsen toch ook geen 370 euro boete dus dat mag best wat minder maar niet minder dan voor iemand die niet invalide is. (lijkt wel erg dicht bij ongelijke behandeling; maar de zaak is niet 100 procent gelijk maar wel 99 procent)

  reageer
 • hans

   

  Als hij zo vergeetachtig is kan hij zijn rijbewijs beter inleveren. Krijgt hij ook korting als hij vergeet te stoppen voor een rood licht?

  reageer
 • Bart

   

  Als ik eens vergeet in te checken, mag ik dan wel in de eerste klas blijven zitten? En die paar keer per week dat dat gebeurt kan toch wel door de vingers worden gezien?

  reageer
 • Tja

   

  Zucht. Deze man mocht daar parkeren. Punt. Was vergeten zijn kaart te plaatsen. Deze boetes zijn zo hoog om aso's te ontmoedigen daar te parkeren. Goed dat de rechter een flinke vermindering heeft aangebracht.

  reageer
 • ronald

   

  Sorry hoor maar die man mag nog gewoon auto rijden ?? Is dat wel verantwoord ??

  reageer
 • PdeW

   

  Als ik valide persoon mijn kaartje vergeet krijg ik dan ook korting op de boete?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert