D66 wil beton en asfalt hergebruiken

ALMERE
D66 Almere wil dat als de gemeente in de toekomst beton en asfalt verwijdert, het wordt hergebruikt. De partij hoopt op die manier geld te besparen en stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

D66-raadslid Cocky Kuipers zegt dat in de ontwikkeling van het hergebruik van bouwstoffen grote stappen worden gemaakt. Volgens haar is het nu al mogelijk om dertig procent te recyclen van het beton en asfalt dat de gemeente verwijdert. Als het materiaal wordt hergebruikt, hoeft Almere grondstoffen niet opnieuw in te kopen en dat bespaart geld, aldus Kuipers.

De gemeente Almere moet vanaf 2017 miljoenen bezuinigen omdat het onderhoud van de stad niet meer te betalen is. Kuipers zegt dat met recycling van grondstoffen het tekort niet wordt opgelost maar dat het wel een stap in de goede richting is.

Het D66-raadslid vraagt zich onder meer af of in Almere al met hergebruik van asfalt en beton wordt geëxperimenteerd en of er al doelstellingen zijn afgesproken met aannemers.

reacties (9)

 • Jantje

   

  Lijkt me juist goede vraag; het kan technisch wel, maar gebeurt vaak niet! Alleen 'hergebruik' door laagwaardig ergens onder te schuiven... Door hoogwaardig (ja, dus ook toplaag en als 'nieuwe' betontegels) dat nu af te dwingen kan hergebruik een betere kans krijgen.

  reageer
 • jeroen

   

  Welkom op de wereld Cocky Kuipers. Duidelijk dat u geen flauw benul heeft wat er sinds de jaren 90 al gebeurd. En dat mag zich dan raadslid noemen!

  reageer
 • Pzaal

   

  Volgens mij wordt asfalt al jaren hergebruikt. Maarja ze zijn alleen maar bezig met die miljoenen verlies kostende floriade en kijken niet verder dan dat. De gemeente heeft liever floriade + miljoenen schuld dan een netjes onderhouden mooie stad. Het kan in Almere..

  reageer
 • Jammer

   

  Met recht weer achter de feiten aanllopen.

  reageer
 • Henk

   

  Hergebruik van materialen in de wegenbouw gebeurt toch al heel veel jaren. Apart stapeltje voor almere maken? Domme vraag. Ga eerst na hoe de praktijk is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sjaak de

   

  Maar eventjes onderzoeken in welke zakken voorheen het asfalt verdween, nu men door de nieuwe regels uit Den Haag gedwongen wordt op de centjes te letten is het creatief zaken doen wat moeilijker geworden. Maar het verantwoorden van creatieve constructies uit het verleden blijft en is nog niet verjaart. Asfalt kan 100% worden gerecycled je houd alleen een tweede klas kwaliteit over maar nog altijd geschikt.

  reageer
 • KC

   

  Als D66 haar ligt had opgestoken bij de afdeling Wegen dan had zij een goed antwoord gekregen. Bij een bestek waar in asfalt wordt gefreesd of beton wordt op gebroken dan zit dat in de prijs hiervoor verwerkt. Doet de aannemer dat niet dan heeft hij een te dure aanbieding en wordt hij bij een openbare aanbesteding echt niet de goedkoopste. De geldt ook voor het gebroken beton dat in puinfundering wordt hergebruikt. In nieuw asfalt voor de onderlagen wordt gefreesd asfalt gebruikt. Dat is voor minimaal 30% van de hoeveelheid. In toplagen kan het tot nu toe niet. Extra besparen is dus een utopie, want dat zit al in de aanneemsom. Je kan wel theoretisch berekenen wat het verschil tussen nieuw en gerecyclede materialen.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Maar eventjes onderzoeken in welke zakken voorheen het asfalt verdween, nu men door de nieuwe regels uit Den Haag gedwongen wordt op de centjes te letten is het creatief zaken doen wat moeilijker geworden. Maar het verantwoorden van creatieve constructies uit het verleden blijft en is nog niet verjaart.

  reageer
 • frits

   

  Het lijkt mij dat de aannemers die het beton en asfalt afvoeren indien mogelijk dit materieel doorverkopen of beschikbaar stellen voor hergebruik. Dat is vaak goedkoper dan storten. Dit financiële voordeel zit dan al verwerkt in de prijs die de gemeente voor de werkzaamheden betaalt. Het lijkt me totaal niet efficiënt als de gemeente zelf dit puin moet gaan opslaan en verkopen. Aannemers kunnen veel meer projecten onderling combineren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert