COA wil noodopvang van 325 vluchtelingen

LELYSTAD
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil ongeveer 325 vluchtelingen opvangen in Lelystad. Het gaat om noodopvang van maximaal een jaar in het voormalige gebouw van het Openbaar Ministerie in Lelystad. Dat meldt de gemeente. De omwonenden zijn in een brief op de hoogte gesteld.

Het gebouw aan de Schepenen is dinsdag door het COA bekeken en geschikt bevonden. Het is nog niet duidelijk wanneer het in gebruik wordt genomen. De inrichting van het pand zal enkele weken duren. Het is volgens de gemeente niet duidelijk waar de vluchtelingen vandaan komen. Wel is bekend dat het een gemengde groep is.

De omwonenden krijgen voor de opening van de noodopvang een rondleiding.

De gemeente bekijkt ook of er 225 vluchtelingen opgevangen kunnen worden in het voormalige politiebureau aan het Zuiderwagenplein. Daar vindt eerst een bouwtechnisch onderzoek plaats om te kijken of het pand wel geschikt is.

reacties (71)

 • Thomas

   

  75% van de huidige stroom komt uit Syrië, gevolgd door Afghanistan en Eritrea, beide ook landen waar het zo erg is dat die mensen daadwerkelijk vluchteling zijn. Voortaan even eerst de cijfers van het COA bekijken alvorens u reageert.

  reageer
 • Hn

   

  Een vluchteling levert de eigenaar van een gebouw € 40,00 per dag op. 325x40x365= € 4.745.000,00 per jaar. Da's een mooie huurprijs voor dat gebouw.

  reageer
 • San

   

  Hoe goed wij het hebben? Nou ik heb betere tijden gekend. En het is bijzonder zuur dat de werkende Nederlandse burgers jaren op een houtje hebben moeten bijten 'omdat er geen geld was" en nu ineens komen de miljarden boven water? Dat is een bittere pil. Als het nou alleen échte vluchtelingen betrof... maar de meerderheid komt niet uit Syrië. Dit zijn dus economische vluchtelingen of zelfs jihadisten. Échte vluchtelingen moeten geholpen worden, ja. Maar ze mogen wel wat kritischer gaan kijken naar wie er binnenkomen en filteren.

  reageer
 • ...

   

  idd lekker in zijn achtertuin. wacht maar op de eerste gebeurtenissen. dan gaan mensen ineens wel achter hun oren krabbelen. lekker naïef allemaal

  reageer
 • San

   

  Waar komt het geld van het COA vandaan dan? Het rijk, en daar gaat het geld van de belastingbetaler heen. Onze ouderen worden van hun partner gescheiden als deze in een verzorgingstehuis moeten, chronisch zieken krijgen de middelvinger van onze regering, werklozen komen nietbaan werk, de lasten stijgen alleen maar, wachten op een woning duurt belachelijk lang. Maar blijf vooral in sprookjes geloven...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Beste Henk, ik nodig je bij deze uit om a.s winter een maand lang op mijn kosten in een degelijke tent op een boerenakker van vrienden te verblijven. Gebruik van toilet, douche en het ontvangen van wat brood plus 1 warme maaltijd, af te halen in de schuur inbegrepen. Wanneer je die maand zonder kleerscheuren of andere averij opgelopen te hebben hebt kunnen uitzingen is je mening over verblijfplaatsen oorlogsvluchtelingen waarschijnlijk al in hun voordeel veranderd.

  reageer
 • Lisanne

   

  Belagelijk

  reageer
 • Doe ze maar allemaal bij je in de achtertuin ,freek laat je hart spreken..

  reageer
 • Joke

   

  Komen er daarna geen vluchtelingen meer?

  reageer
 • Freek

   

  Prima idee, en goede locaties. Het mag gerust ook wel voor 5 jaar ipv 1 jaar. En waarom maar 325? Kom op mensen, laat je hart spreken.

  reageer
 • Dat is een andere discussie.... en idd ook een probleem. Maar vaak wel onstaan door mensen zelf. En niet door een ander. De vluchtelingen moeten geholpen worden. En als dat dan idd in mijn straat is nou dat is dan maar zo... tuurlijk was ook ik even verbaasd maar dacht daarna... ik hoop dat ik in m'n vrije tijd iets kan betekenen voor deze mensen....

  reageer
 • .\/\/.

   

  Volgend jaar op zijn laatst verkiezingen voor de Tweede Kamer, in 2018 voor de gemeenteraad.

  reageer
 • jo jo

   

  Water & vuur als je het mij vraagt... Krankzinnig zijn ze daar in Lelystad ..

  reageer
 • frits

   

  Een wooncomplex voor streng katholieke Polen waar de alcohol volop vloeit in het Zuiderwagenplein eerdaags pal naast een opvang voor orthodox islamitische migranten. Hoe moeilijk is het om te bedenken wat er tussen deze groepen van vooral jonge mannen gaat gebeuren?

  reageer
 • Julia

   

  Het merendeel schijnt geen Syrier te zijn maar Albanezen, Eritreers, Afganen, Irakezen, etc. Dus 10% vluchteling en 90% migrant? Dat zou zo maar eens kunnen kloppen. Veelal mannen in 'de bloei van hun leven'. En denk ook maar eens aan de gezondheidsrisico's: denk eens aan open TBC, syfillis, aids / HIV en allerhande besmettelijke ziekten die we hier allang niet meer kennen. En dat wandelt dan in het centrum van de stad tussen de inwoners. Het wordt waarschijnlijk geen punica-oase. En ik schaam me helemaal niet voor mijn mening. Ga ik niet doen ook.

  reageer
 • Alli

   

  Er zijn 23 miljoen syries, hebben er dus nog een paar extra te goed. Je zou denken in geval van nood gaan vrouwen en kinderen eerst. Bij de "vluchtelingen" is het schijnbaar anders. Vraag me af hoe Nederland met de kind huwelijken om gaat. Hier is het strafbaar. Gelukkig, maar daar zijn mannen getrouwd van 40 met een meisje van 13 a 14 jaar. Ben blij dat ik geen dochter heb. We zien wel.vraag me toch af vluchteling of gelukzoeker.

  reageer
 • han

   

  krijgen we nog inspraak, of is alles al op voorhand besloten?? we hebben een democratie in Nederland, alleen merk ik daar niets van, alles wordt door de regering besloten en klakkeloos overgenomen door dit stadsbestuur. het COA vraagt en de gemeente vind alles goed. mensen let op!!!

  reageer
 • Johan

   

  Die huren het antikraak met een opzegtermijn van 28 dgn. Ze betaalden daarom ook maar een schijntje. Die wisten al dat er zoiets kon gebeuren!

  reageer
 • Sander

   

  Ik woon daar vlakbij, ik ben benieuwd of ik er iets van zal merken

  reageer
 • Jacqueline

   

  En wat doen ze voor de zzp's die daar nu kantoorruimte huren??? Niks zeker....triest triest triest

  reageer
 • wijnschenk

   

  Lijkt me goed plan als gemeente lelystad als voorwaarde stelt dat deze verklaring(universele rechten vd mens) wordt ondertekend voordat iemand wordt toegelaten tot de opvang in Lelystad.

  reageer
 • Wijnschenk

   

  Het is toch zo simpel...... Alle maar dan ook alle asielzoekers die zich in (Europa) Nederland melden moeten een ding ALTIJD doen. Een verklaring van de universele rechten van de mens ondertekenen!! Hierin staan de fundamentele rechten en plichten waarin men zich dient te houden in een (beschhaafd ) land. O.a vrijheid van meningsuiting , man en vrouw zijn gelijk. Vrijheid van religie. enz enz. Bij weigering of overtreding hiervan DIREKT terug sturen. Resoluut optreden tegen mensen die deze waarden met voeten treden is absoluut noodzakelijk. Dit om te laten zien dat er hier REGELS zijn. Weliswaar andere regels dan waar deze mensen vandaan komen. Maar regels zijn regels. Zal wel niet gebeuren. Ik denk er over na om boven de centrums waar deze mensen zich bevinden met een vliegtuig deze verklaring af te werpen in diverse talen.

  reageer
 • Nol

   

  onbekend maakt onbemind

  reageer
 • Henk

   

  Dus het oude politie gebouw aan het Zuiderwagenplein moet eerst onderzocht worden of deze wel voldoet? Hoezo? De vluchteling wil niet in een te oud pand? Hou toch op, in Duitsland klagen ze dat het koud is en in Nijmegen hadden ze geen privacy, in een sporthal worden posters afgedekt en nog steeds heet Rutte het over sobere opvang. Sobere opvang is een tent op de de vlakte met een wc, douche en plek waar eten gedeelt wordt. Volgens mij komen ze hier voor veiligheid en dat heb je in Nederland ook op een boeren akker in je tent. Daar is geen goedgekeurd nieuw bedrijfspand voor nodig, mensen die hier komen en denken wat te eisen hebben horen hier niet thuis en moet terug, een echte vluchteling zoekt veiligheid en dan maakt het niet uit waar dat is zolang de kogels maar niet om je oren vliegen... Wordt wakker lelystad, deze gaan na 1 jaar echt niet weg... In Dronten zou het AZC ook maar 10 jaar bestaan... we komen er nooit meer vanaf..

  reageer
 • Frans

   

  Dat Lelystad haar steentje moet bijdragen in de opvang van assielzoekers is ok. Maar als je dan overweegt om ze in of direct naast de winkel / uitgangs centra gaat onderbrengen getuigd van super naiviteit en domheid. Je geeft ze bed bad en brood onder een sober regiem. En tegelijkertijd snuiven ze de geur op van figuurlijk "versgebakken brood" wat ze niet kunnen kopen. Dat is de overlast kat op het spek binden. Niet slim dus. Had onsgemeentebestuur niets beters te bieden?

  reageer
 • kees

   

  Niet doen mensen geloof me. Hier krijgen we zeer zeker spijt van. Hoe kunnen we dit laten gebeuren ehh tegenhouden. succes

  reageer
 • Koos

   

  Tja, Els is vast van de PvdA..........lekker naief knuffelen en we beginnen direct met woordjes leren......want die zielepoten staan te trappelen om Nederlands staatsburger te worden en onze waarden en normen te adopteren. Els weet wel wat goed voor ze.......helaas de maakbare samenleving is van "andere tijden".

  reageer
 • mm

   

  Sluit me hier bij aan

  reageer
 • Zucht

   

  Waar denk je dat het COA zijn geld vandaan haalt ? Het is geen commerciële instelling rijk of gemeente wij betalen

  reageer
 • Mars

   

  Ik denk dat de meeste mensen weinig problemen met echte vluchtelingen hebben maar worden hierin dan ook weer Albanezen en Serviërs gehuisvest?

  reageer
 • Jacob

   

  Wat zou de motivatie en drijfveer van de overheid en haar onderaannemer het COA zijn om haar eigen bevolking bloot te stellen aan iets dat samenlevingsontwrichtender is dan de Spaanse griep ooit is geweest? Het COA lost met haar activiteiten en schier onbeperkte budget geen probleem op maar creëert ze. Iedere reëel denkende Nederlander is zich er terdege van bewust dat hetgeen er nu aan de hand is een einde zal kennen, niet omdat het probleem uit de wereld is geholpen, maar omdat de hierdoor onstane onleefbaarheid, ongerechtigheid en wetteloosheid zal escaleren. Dat dit in de nabije toekomst zal escaleren staat vast. De vraag is alleen welke gebeurtenis dit proces zal triggeren dat het schrijven van reacties op de website van een regionale omroep in alle hevigheid zal doen overstijgen?

  reageer
 • Mapena

   

  Welkom in Lelystad, beste mensen die gevlucht zijn.

  reageer
 • Matja

   

  Helpen? Prima! Locatie? Zeer foute keus. De manier waarop? Opvallend voor een " democratie".

  reageer
 • Mike

   

  Past wel bij deze mooie stad. Laat maar komen die schatjes!

  reageer
 • ....

   

  nou niet alleen ouderen vinden dit eng hoor. ik moet hier na mijn avonddienst ook op de fiets langs en durf dat ook niet... onveilig gevoel

  reageer
 • G.M.

   

  De meesten hebben moeite om aan het eimd can de maand nog droof brood te kunnen vreten. Blij dat het voor jou anders is, maar verplaats jezelf eens in de positue van jouw medelanders die in deze situatie zitten. Die willen graag eerst zelf hulp voordat we naar anderen kijken. Horen ouders (lees:regering) dit niet eerst te doen voordat elwe andere gezinnen helpen?

  reageer
 • me

   

  Heb je enig idee hoe het coa aan geld komt? Juist dat zijn onze belasting centen geld komt nog steeds niet uit de lucht vallen! Als je het een goed idee vind neem je toch een paar gelukzoekers in huis. Het grootste probleem in Nederland is dat er veel heel veel Nederlandse gezinnen werkloos zijn geraakt door arbeidsmigranten die voor de helft van ons salaris gaan werken soms onder bijstand niveau. En daar door Nederlandse gezinnen bij de voedselbanken moeten aankloppen omdat ze gewoon weg geen geld meer hebben om te eten. Daar zijn veel mensen boos om omdat die gewoon kunnen stikken van de overheid en de vluchtelingen dagelijks zakgeld, eten, gratis openbaar vervoer enz. Krijgen en wij als Nederlanders alles maar moeten slikken. Denk na voordat je zegt wat een negatieve reacties geven mensen toch.

  reageer
 • Henk25

   

  Goede locatie. Kan de kliek van Wilders vanuit de nep-provinciale statenzaal drie keer per maand op woensdag oogje in het zeil houden. En ze bij overtreding direct doorsturen naar de neprechtbank. Wie zijn koters slaat krijgt met de andere buren te maken van de Raad voor de Kinderbescherming. In een leegstaand kantoor pikken ze ook geen huurhuizen af, dus nog een goede reden. Al lijkt mij 325 wel een beetje veel in dit gebouw.

  reageer
 • G.M.

   

  Fijn om te horen dat jij en jouw familie/kennissenkring het goed heeft. Geldt helaas niet voor elke Nederlander. ..

  reageer
 • Rz

   

  Ik denk dat de meeste van deze heftige nee reacties voortkomen uit de angst het onbekende en de media en bepaalde politieke partijen die ons vooral alle negatieve dingen willen laten zien. Mischien moeten we nu juist kijken of we iets kunnen doen voor deze mensen. Het zal ws een ander beeld gaan geven...

  reageer
 • Bas

   

  Waarom tegen? Nou, we draaien de situatie even om; hier is het hommeles, en wij gaan daar naar toe... Denken diegene die voor de opvang zijn nou werkelijk dat zij daar dan met open armen ontvangen zullen worden?! Dream on, dan, op dat moment, zijn ook jullie christenhonden (niet mijn woordkeus!), en die mogen doodvallen.... Bovendien, op weg hierheen zijn de "vluchtelingen" tal van landen gepasseerd die echt wel veilig zijn, maar die zijn in hun ogen niet goed genoeg. Ergo; het merendeel dat zegt pas hier veilig te zijn is geen vluchteling maar een rasechte economische vluchteling, die komt voor het geld, dat wij, de belastingbetaler bij elkaar moeten werken. Dus nee, geen azc.

  reageer
 • G.M.

   

  Ongeacht mijn mening omtrent asielzoekers, maar wie denk jij dat het COA betaald....???

  reageer
 • Barbara

   

  Ik hoop alleen niet dat Stichting WELZIJN strakjes gaat bepalen welke vrije inwoners van onze stad met welke vluchtelingen in contact mogen komen. Hoop ook dat we de nieuwe inwoners van Lelystad a.u.b. niet gaan zien als vreemd gedierte die van achter hun ramen een wereld in mogen kijken alsof ze besmet zijn met een dodelijk virus. Voorlopig lijkt het me voor hen wennen om wat rust te kunnen gaan vinden.En velen op hun beurt wennen aan zoveel nieuwe bewoners in de straten rondom! Ontwikkeling en verandering op deze grote schaal is gelijk een zwaard dat aan twee kanten snijdt. Ik zou zegen laten we deze handschoen oppakken..

  reageer
 • Louise

   

  Kom er maar in met die onderbuikgevoelens Henk en Ingrid......

  reageer
 • Azielzoeker

   

  Els een heel goed verhaal en trek je niets aan van de verhalen die andere negatievelingen, die alleen gevoed worden door de PVV, uiten. Ik hoop niet dat zij of ik hoeven vluchten, zoals in andere tijden moet je dan zien huilen.

  reageer
 • Jan

   

  Asielzoeker adopteren? Ben je echt serieus met deze onzin? Het moet maar eens over zijn met al die naïevelingen die ons land in de uitverkoop doen. Er zitten zoveel echte gelukzoekers tussen de echte vluchtelingen dat ons land gewoon maar een tijdje op slot moet, en dan eerst maar een uitzoeken wat er voor de deur staat voordat we iemand binnenlaten. Onderhand wordt dit een klucht! Laten al die mensen die zo graag al die immigranten willen knuffelen thuis ook de deur van het slot en open als ze weg gaan, omdat ze iedereen maar vertrouwen? Wedden van niet? Maar waarom dan wel als het gaat om ons hele land? Omdat het zo lekker voelt van gemeenschapsgeld sinterklaas te kunnen spelen en zeggen tegen iedereen dat je zo'n groot hart hebt... Jaja..

  reageer
 • Dr.Jake

   

  .... en als de vluchtelingen ook nog zich allemaal integreren leefden zij lang en gelukkig ... Jij gelooft dus nog in sprookjes....

  reageer
 • Kees

   

  Trekt lijn in het zand.

  reageer
 • Kaaskop

   

  Goed dat ook wij mee kunnen helpen, snap dat het voor de meesten nog geen kerst is, dus ook de kerst gedachte nog mijlen ver weg is, maar waarom hebben zoveel mensen een negatieve houding. Waarom zoveel angst, waarom altijd het negatieve zo breed uitmeten. Je kan deze negatieve energie ook keren naar positieve energie en deze mensen leren kennen en de persoon leert kennen die zulke grote stappen vaak uit levensbelang doet en zich ontheemd voelt. Misschien een idee om een asielzoeker te adopteren om te begeleiden in onze maatschappij en onze gewoonten te leren begrijpen en laten zien hoe ons leven is! Maakt het persoonlijker en minder eng!

  reageer
 • ..positief

   

  Fijn om te lezen dat er nog verstandige mensen in Lelystad. Alle negatievelingen beseffen niet hoe goed wij het hebben. Ga jullie schamen!

  reageer
 • Jan

   

  Eh, het COA betaalt? Je bedoelt de belastingbetaler toch? En was het niet vandaag dat onze minister van financien nog opmerkte dat er meer geld begroot moet worden omdat het aantal immigranten veel groter is dan van te voren bedacht? Dus eerst zwaar bezuinigen, dan nu al dat geld wat bedoeld was om de economie te stimuleren, banen te creëren, wordt nu bijzonder snel opgemaakt door mensen die Nederland verkozen boven opvanglanden als Libanon of Turkije en zo nog meer. En die ook nog gaan lopen klagen over de opvang die niet luxe genoeg is. Een gemende groep, jaja, ik zie niets anders dan allemaal jonge mannen, met af en toe een kind en een vrouw erbij. Was het laatst niet onze eigen burgemeester die opmerkte dat een groot deel van de tijdelijk opgevangen immigranten uit Albanië kwam?

  reageer
 • gewone realist

   

  Wat een wollen sokken preek, rondjes smeden en wandelingentjes maken. Pfffff waar haal je het vandaan?

  reageer
 • Gerrit

   

  We hebben als burgers niets meer te zeggen het COA bepaald wat er gaat gebeuren en de gemeente knikt ja. Vroeg of laat zullen de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn zich moeten verantwoorden.

  reageer
 • Vzc

   

  Voor Lelystadse woningzoekenden worden er geen gebouwen omgebouwd tot sociale huurwoningen omdat er geen geld voor is. Waar haalt de COA al dat geld vandaan? Of betaald de belastingbetaler dit ook? Alles voor de Gelukszoekers en laat onze eigen Lelystedelingen lekker in de kou staan! Schaam je diep B&W...dat jullie dit durven te maken.

  reageer
 • Ahmed

   

  Hoe zo bevolking van Lelystad, spreek je nu ook ineens namens iedereen of zo !!. Het gaat over 325 medemensen, gun die mensen wat rust. Gelukkig zijn er ook veel voorstanders in Lelystad. Het gebouw staat leeg en is ook nog tijdelijk opvang waar men over spreekt.

  reageer
 • Els

   

  Goed initiatief. Jammer dat hier vrijwel negatieve reacties op gekomen zijn. Misschien goed er even bij stil te staan dat de COA de huur zal gaan betalen, en niet de gemeente, dus ophoesten in de zin als hier is opgemerkt, is niet aan de orde. De telefoonkaartwinkels zullen het mogelijk zelfs toejuichen en andere middenstanders ook. Misschien vinden de bewoners van Hanzeborg het juist wel gezellig. Wie weet zijn er bondjes te smeden, wandelingetje maken, ondertussen woordjes leren. En overigens zou het goed zijn dat er aandacht komt voor de moeilijke situatie voor de woningzoeker in Lelystad in het algemeen. Centrada en/of haar voorgangers hebben honderden woningen gesloopt, denk maar aan de locatie waar nu dit gebouw staat en de Hanzeborg etc.. Zou mooi zijn als er ook aandacht uitgaat naar andere (urgent) woningzoekers.

  reageer
 • Maria

   

  Het is heel erg dat ze dit precies bij een verpleeghuis doen,en in een ouderenwijk,de bewoners vinden het nu al eng om savonds op straat te gaan

  reageer
 • COA doet toch wat het wilt, kom in opstand bewoners zie Wezep en Purmerend.

  reageer
 • Rob

   

  Het COA kan wel zoveel vinden, moet er soms in iedere plaats een opvangcentrum komen, recent Zeewolde, Nu Lelystad, Dronten was al eerder aan de beurt. Wie volgt Swifterbant, Biddinghuizen enz enz. Stoppen ermee.

  reageer
 • Julia

   

  Ik moet er dagelijks langs en voel me hier beslist niet prettig bij. Zeker niet nu het weer eerder donker wordt. En de consequenties voor het stadshart? Nee, ik vind het geen fijn plan.

  reageer
 • els

   

  Willen we dit wel ???? Eerst maar eens goed uitzoeken of Lelystad hier aan toe is. Gemeenteraad gebruik je verstand en neem purmerend als voorbeeld.

  reageer
 • Zozo kan mijn vriendin met haar zoontje er ook een kamer huren? Die wacht al 10 maanden op een huis!

  reageer
 • Eric

   

  Wat een goed idee lekker veilig en daar kunnen ze geen overlast veroorzaken!!.. Dit miljoenengebouw staat toch leeg op wat antikraak na...

  reageer
 • John

   

  Bevolking van Lelystad wil het echter niet! Dus daar moeten we maar even een stokje voor steken dunkt me.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  ..."De omwonenden krijgen voor de opening van de noodopvang een rondleiding." Met andere woorden : "We hebben jullie geld voor de buitenlanders verkwanselt hieraan. Voor nederlanders is/was er nooit geld over voor meer (sociale) huisvesting."

  reageer
 • sil

   

  Ongelofelijk. Lekker dom om dat bij een verpleeghuis in de buurt te doen.staat er recht tegenover. Dit is vragen om ellende.Ik hou mijn hart vast

  reageer
 • Zc

   

  Vluchtelingen tijdelijk opvangen prima. Zodra de oorlog in eigen land weer afgelopen direct terugsturen om te helpen bij de wederopbouw van eigen land. Deze mensen dragen niets bij aan onze welvaart en willen alleen profiteren. Er zijn helaas voorbeelden genoeg.

  reageer
 • Niet

   

  Hebben wij als burgers ook nog wat te zeggen. Of mogen/ moeten we stilzwijgend weer alles accepteren?

  reageer
 • Lelystad

   

  Waarom altijd achteraf melden? Ik word een beetje moe van de gemeente. 1 jaar is geen noodopvang meer! Ik zeg opstappen B&W

  reageer
 • Bewoner

   

  Handig.. Bij het station... Vooral als je vanuit het station in het donker naar huis moet...voor een jaar ook!! Niet als noodopvang.. Ik volg met argwaan.. Mocht er gedemonstreerd worden.. Doe ik mee..

  reageer
 • bb

   

  Nee dit mogen wij weer ophoesten hebben we al niet genoeg betaald

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert