Politiebureau geschikt voor opvang asielzoekers

LELYSTAD
Het voormalig politiebureau aan het Zuiderwagenplein in Lelystad wordt binnenkort gebruikt voor de noodopvang van 225 vluchtelingen. Volgens de gemeente is uit bouwtechnisch onderzoek gebleken dat de locatie geschikt is voor opvang. Direct omwonenden zijn woensdagavond via een brief geïnformeerd over de plannen.

Dinsdagavond werd al bekend dat het gebouw in beeld was, maar er moest eerst bouwtechnisch onderzoek worden gedaan. Naar verwachting zal het nog enkele weken duren voordat het gebouw ingericht is. Het gaat om tijdelijke noodopvang van maximaal een jaar. De vluchtelingen moeten verhuizen zodra er arbeidsmigranten worden gehuisvest in een nabijgelegen pand aan het Maerlant.

Dinsdagavond werd ook bekend dat er in het voormalig gebouw van het Openbaar Ministerie aan de Schepenen zo'n 325 vluchtelingen worden opgevangen.

reacties (61)

 • Lelygirl

   

  Juiste lokatie en het juiste gebouw en personeel . Ik zeg doen !!!

  reageer
 • leo

   

  Weet niet of jij het nieuws hebt gezien gisteren. De mensen willen niet in Turkije blijven vanwege de voorzieningen. Daarom willen ze naar Duitsland. ..Nederlands etc. De Eu wil nu met geld strooien naar Turkije opdat ze daar maar blijven. Kijk mensen die elders al onderdak hebben gaan ineens ook weer verder omdat ze horen dat het hier "beter" is. En kijk eens naar de oppervlakte van ons land in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland. . Turkije. . Ja dat is dan niet groot hè. En aangezien we best dikbevolkt zijn denk ik dat je niet zomaar zoveel mensen hier een vaste woon/verblijfplaats kan geven.

  reageer
 • Ad

   

  Kan iemand mij vertellen hoeveel asiel zoekers in Wassenaar zijn opgenomen.

  reageer
 • Ria

   

  Inderdaad zijn wij niet ingelicht. Maar waren we dat wel,wat schieten we daar mee op? Wat ik het belangrijkste vind is dat er van te voren goed wordt gekeken of het we echte vluchtelingen zijn. Dan zijn ze welkom. Maar gelukzoekers niet. Toch wel handig boven het politie bureau,kunnen ze goed in de gaten worden gehouden,ha,ha.

  reageer
 • Thomas

   

  Oh jawel. Want de tegenstanders hebben alleen maar argumenten als "ja maar alle Moslims zijn slecht!" of "maar ik haat mensen die anders zijn dan ik". Die tellen we uiteraard niet mee i.v.m. met geen enkel niveau hebben. Ik heb in maanden nog geen enkel steekhoudend argument gehoord tegen de opvang van vluchtelingen. Het is allemaal racisme of onwetendheid. Vraag de tegenstanders eens hoeveel vluchtelingen ze zelf kennen. Nul is steevast het antwoord. Onwetendheid en racisme dus.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Mimi

   

  Er had m.i. minstens een openbaar debat moeten plaatsvinden over dit vraagstuk en een mogelijkheid voor inwoners om in te spreken. Hoe bloedloos dat inspreken soms ook is. Dan kunnen zowel voor- als tegenstanders hun zegje doen. Maar kennelijk durfde ons gemeentebestuur - misschien wel indachtig wat er o.a. in Wezep en Purmerend was gebeurd - zo'n debat niet aan. En dat is jammer en ondemocratisch. Je kunt de mond vol hebben van participatiemaatschappij en burgers betrekken, maar dan moet je het ook doen als het erop aan komt. Zoals nu. Mars komt met valide argumenten.

  reageer
 • nee

   

  Zijn zeker niet welkom!

  reageer
 • Freek

   

  Natuurlijk wel, zijn gewoon mensen

  reageer
 • alex

   

  Nee!! Joke, dat zijn ze NIET!!

  reageer
 • Mercurius

   

  Lieve Mars, met burgers gaan bespreken over wat en hoe is zinloos in dit geval. Het is te laat.De stroom is op gang gekomen en dat was wel, of juist niet te voorzien. Ook die vraag beantwoord te krijgen is niet meer relevant in een noodsituatie..Het verstand kan er met zijn pet niet meer bij dus rest ons te handelen naar vermogen. HANDELEN in de situatie zoals ie zich aandient, of heb jij een bus klaarstaan om hen terug te brengen samen met je buren of collega's zonder gevaar voor eigen leven op te lopen? Nee vast en zeker niet dus moeten wij wel met zijn allen door deze pan met soep heen. Er omheen lukt niet ook al zouden we willen. Het verstand op nul en eens kijken wat er overblijft van een kloppend hart, zo kijk ik er tegenaan. Voelen is een mooie zekerheid om te weten wat men te doen heeft. Kennis over de ontstaansgeschiedenis van deze wanorde is wat anders, daar was wat uit te leren geweest, maar is niet gelukt. We zijn te laat om een romantisch beeld weer op tafel te leggen terwijl de wereld in brand staat zal er geblust moeten worden waar mogelijk.

  reageer
 • Roon

   

  Wel vreemd dat uit bouwtechnisch onderzoek is gebleken dat het pand geschikt is voor opvang. De politie moest n.l. zo snel mogelijk uit het pand, omdat men geen kapitaal wilde investeren om het brandveilig te krijgen. Alle afdelingen van dit bureau, zijn in andere Flevolandse bureaus gepropt. Terwijl dienders buiten "moeten" roken, zullen de asielzoekers dit zeker niet doen. Zoals ik al zei.....vreemd.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Lezen MS!!!!! Waar komen die mensen uit Syrië vandaan? Uit een gruwelijk oorlogsgebied, hoe stupide kun je zijn... Ieder mens is een gelukszoeker, een asielzoeker (asiel betekent : veilig huis) dus ook... En dan gaat het bij deze toestroom van vluchtelingen niet over economische asielzoekers.

  reageer
 • Mars

   

  Ik vind juist dat er sprake is van vernauwd bewustzijn als je denkt dat dit weer echt allemaal vluchtelingen zijn als notabene onze eigen burgemeester toegaf dat er in de Koploper veel Serviërs en Albanezen tussen zaten die ook maar geen schijn van kans maken op een verblijfsvergunning. Ondertussen liepen stadsgenoten zich wel het vuur uit de sloffen om te helpen. Ik denk dat het draagvlak voor het opvangen van echte vluchtelingen best groot is, maar er is nu totaal geen sprake van een goede screening. Het draagvlak komt daarmee onder druk te staan. Verder helpt het niet als de gemeente Lelystad alleen aan eenrichtingsverkeer doet en geen inspraak geeft aan de burgers, zoals veel andere gemeenten wel doen en niet duiken voor hun verantwoordelijkheid. Het Sociaal en Cultureel Planbureau drong er bij gemeenten en overheid op aan om vooral burgers veel meer inspraak te geven over het opvangen van asielzoekers. Onze gemeente doet daar NIETS mee maar beperkt zich tot het rondbrengen van briefjes in de buurt, als de besluiten dus al genomen zijn. De gemeente zou het advies van het SCP eens ter harte moeten nemen en niet steeds voor de gemakkelijkste weg kiezen. De burgers hebben recht op meer dan haastige briefjes in de bus.

  reageer
 • Mimi

   

  Dank je wel Hendrik voor je reactie. Ik snap eerlijk gezegd niet dat die opmerking over heropvoeden door de moderatie heen is gekomen.

  reageer
 • MS

   

  En gelukzoekers zijn geen echte asielzoekers! Dat is volgens mij bedoeld voor echte vluchtelingen bv. door oorlog. Nog even zo doorgaan en dan is er voor hun ook geen plek meer. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

  reageer
 • petri

   

  Joop, Je moet eerst even nadenken voordat je wat zegt, in almere is al jaren een azc, bij ons in lelystad nog niet, niet zo gauw naar andere wijzen

  reageer
 • Hendrik

   

  Wie denk jij eigenlijk wel wie je bent om zo over andere mensen te oordelen... Wie discrimineert er nu Barbara?

  reageer
 • Barbara

   

  Perfecte reactie, dank. Mensen met een vernauwd bewustzijn behoren snel opgevoed te worden zodat ze het een en ander gaan begrijpen om zichzelf niet meer als het middelpunt van het heelal te blijven zien..

  reageer
 • Lelystad kan er 3800 opvangen en dan doen ze hetzelfde als Dronten!Buiten bebouwde kom is het beste ja.Almere kan tot de 9800 om dezelfde gelijkheid te krijgen dus zie nergens het nut van schreeuwen over Dronten!

  reageer
 • Ja klopt,Dronten is Dronten lijkt me.Ze mogen in Lelystad ook ver buiten de bebouwde kom hoor.Enkel lijkt het me waar ze ook zitten eerst eens gaan om eerlijke verdeling.Lelystad kan dan nog heel veel mensen kwijt,buiten het centrum beter ja maar daarover klagen bij eigen gemeente.Dus niet roepen omdat jullie ze niet op de lip hebben kunnen er wel bij maar eerst gelijk trekken van hoeveel in verhouding tot de inwoners.Lelystad heeft dus ten opzichte van Dronten nog heel wat tegoed,Almere kan inderdaad nog zat bij.Wanneer dat gerealiseerd is komt Dronten pas weer om de hoek kijken,laten we hopen dat het tegen die tijd niet meer nodig is en kunnen we spreken van eerlijke verdeling.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Nare reacties vooral! Asielzoekers zijn lang niet altijd gelukszoekers, overigens: dat zijn alle mensen, toch? Omdat ze merendeels Islamitisch zijn, maar een groot deel van de Syriërs behoort tot een minderheid (Nusayris, Druzen bijv.) is iedereen weer bang: te vaak naar enge Geert geluisterd vrees ik, die man is een nagel aan de doodskist van weldenkend Nederland met zijn stupide uitspraken en zijn volstrekte haat tegen alles wat vreemd is, zelfs tegen zijn eigen culturele achtergrond. Wat een engerd! Het politiebureau is een prima opvangplek: een dak boven je hoofd na alle gruwelijke gebeurtenissen: in een wrak bootje van Turkije (niet aardig voor vluchtelingen!!) naar Kos gevaren en alle spaargeld aan een hufterige mensenhandelaar betaald, bijna verzopen met kinderen en al, honderden kilometers moeten lopen in landen die ook niet aardig waren en uiteindelijk na een gruwelijke reis in een politiebureau in Lelystad terecht gekomen, met een volstrekt onzekere toekomst waar nu weer heen te moeten, en volstrekt afhankelijk van aardige mensen. Terug naar de hel met risico van onthoofden door IS is geen optie... Dank u wel lieve mensen van Lelystad voor uw warme reacties!!

  reageer
 • Opmerkelijk? Nee!

   

  Toen staatssecretaris Dijkhoff aankondigde dat leegstaande rijksgebouwen in aanmerking komen voor (tijdelijke) huisvesting voor vluchtelingen/asielzoekers kon Lelystad op haar klompen aanvoelen dat hier mensen gehuisvest zouden worden. Wij hebben namelijk heel veel rijksleegstand. Tijdelijke huisvesting lijkt me trouwens een goed idee. Bewoning brengt sociale controle. Neertroostige leegstand lijkt me ook geen succes als verbetering van de veiligheid. En je kunt mij niet wijsmaken dat de leegstaande panden en omgeving nu een bruisende plek van Lelystad zijn. Wie weet wat voor positief impuls deze nieuwe functie van de gebouwen geeft? Nu worden mogelijke nadelige gevolgen behoorlijk overbelicht.

  reageer
 • Mimi

   

  Het asielzoekerscentrum in Dronten ligt volgens mij heel ver buiten de bebouwde kom van Dronten. Zeker niet in het centrum van het dorp. Staat dit centrum niet vooral veel dichter bij Kampen dan bij Dronten? Heeft u dan niet een beetje makkelijk praten?

  reageer
 • MM

   

  OP marktplaats nog tenten zat te koop.

  reageer
 • Mars

   

  Ik vind dít echt slecht van de gemeente. Waarom alleen maar mededelingen en omwonenden voor een voldongen feit plaatsen en geen enkele inspraak zoals bij andere gemeenten wel gebeurt? Draagvlak moet je ook als gemeente creëeren een dat doe je niet door de burger zich ongehoord te laten voelen middels mededelingsbriefjes.

  reageer
 • Anna

   

  Tussen houdribdreef, parkdreef, baai, zandbank en zuigerplasdreef horen mensen een brief te hebben gehad. Vraag me af hoeveel meer niks hebben vernomen.

  reageer
 • Anna

   

  Heb het nog nagevraagd. Hoor wel een brief te hebben gehad. Ik ga er even achterna want er is meer waar ik niet over geïnformeerd word...

  reageer
 • Maak je heel gauw dat je wegkomt, Almere en Dronten hebben al heel lang een asielzoekers centrum, in Lelystad is er nog wel ruimte voor wat tentjes ook hoor.

  reageer
 • NEE zijn NIET welkom, uit Syrië ok maar dit zijn gelukszoekers uit Albanië, geen oorlog dus lekker terugsturen en niet op onze kosten leven hier.

  reageer
 • Jan

   

  In de oostvaarders plassen misschien??

  reageer
 • Leo

   

  Weer bouwt goed verzorgd dus... had hier gisteravond een briefje in de bus. En daar stond ook in dat er nog een uitnodiging volgt om het gebouw te bekijken en vragen te stellen.

  reageer
 • Wij in Dronten hebben al jaren een centrum met 1400 asielzoekers. Dit op een dorp met ong 28000 inwoners dus niet piepen over +/- 550 mensen,doe dat maar als Lelystad naar ratio de zelfde hoeveelheid heeft. Wacht, ze zoeken nog een plek voor tenten Lelystad een optie?

  reageer
 • Tsja

   

  Jullie gaan die mensen toch niet in een celletje stoppen.

  reageer
 • 6e Wethouder

   

  Raad is inderdaad achter gesloten deuren geinformeerd. Als politieke partijen een opvattingen hebben staat het ze vrij om deze te ventileren. De VVD had na de bekendmaking van dit binnen 20 minuten een uitgebreid statement op hun site staan. Goed dat Lelystad zijn verantwoordelijkheid neemt en onderdak biedt aan 525 vluchtelingen.

  reageer
 • De Vries

   

  Hoeveel echte vluchtelingen zitten daar tussen? In de koploper waren het 50% Albanezen. Daarvandaan kan je geen vluchteling zijn.

  reageer
 • Zucht

   

  Ik welk verkiezing programma stond hier iets over ???? Reken maar dat er koppen gaan rollen bij de volgende verkiezingen

  reageer
 • Anoniem

   

  Ik heb daarbij in de buurt gewoond ben weggegaan uit lelystad door het beleid ,de leegstand van winkels.En dan nu dit weer.Mensen die nog daar wonen sterkte allemaal en hoop voor iedereen daar dat het ooit beter zal worden.

  reageer
 • Omwonende

   

  Nou Anna, dan ben je blijkbaar geen omwonende! Wij hebben wel allemaal een keurige brief in de bus gehad hoor.

  reageer
 • hans49

   

  Precies, op die sociale voorzieningen is al erg gekort en bezuinigd. Straks hébben we helemaal geen voorzieningen meer, waar ik wel 44 jaren voor gewerkt heb ...

  reageer
 • Hetty

   

  Ik heb geen brief gezien!!

  reageer
 • Joop

   

  Dit is humor van de bovenste plank

  reageer
 • Joke

   

  Ze zijn WEL WELkom!

  reageer
 • Dirk

   

  Ik heb nog geen brief ontvangen. En er word maar gedaan er word ons niks gevraagd. En waar gaan ze na dat jaar heen dan? En laatst in de koploper die asielzoekers die er zaten kwamen niet uit Syrië vandaan het waren Albanezen geluks zoekers dus. Die hadden ze meteen moeten terug sturen.

  reageer
 • lelystedeling

   

  De gemeenteraad werd dinsdagavond voor blok gezet en was zeer verrast. Mochten van de voorzitter in eerste instantie niet hun standpunt naar voren brengen, maar ja een politiek schaap over de dam en er volgden er meer. Of was dit alles een politiek toneelspel voor de bijna lege tribunes? Of was de raad in een geheime ( besloten) vergadering al ingeseind ?

  reageer
 • jo jo

   

  De gemeente Lelystad lijkt helemaal van het padje te zijn..

  reageer
 • Lisanne

   

  Vol is vol gemeente zou alleen de koploper tijdelijk doen en nu dit zo je kind binnen houden er is geen eens zorg voor ouderen maar voor deze mensen wel en de ouderen die hebben gevochten en die. Krijge weinig hulp en dit is op de tv. En dan komen ze over al nou mijn word is vol is vol grenzen sluiten en niet 2 gebouwen vol met die mensen niemand die in lelystad woont kan een huis krijgen met laag inkomen hier hadden ze een bijeenkomst moeten doen en eens luisteren wat wij er van vinden dat je mensen wil helpe prima maar je weet niet wie het zijn.

  reageer
 • Louise

   

  Elke 4 jaar heb je zeggenschap. Dat heet stemmen. Dan kies je voor een partij die jouw standpunt het meest vertegenwoordigd. Om je te helpen zijn er dan ook nog stemwijzers. Hier staat de laatste tijd altijd het thema asielzoekers in. De door u gekozen gemeenteraad beslist namens u, en mij en alle andere lelystedelingen. Hadden we dit systeem niet dan hadden we waarschijnlijk een zakkenvullende dictator en geen sociale voorzieningen.

  reageer
 • Henk

   

  Weet je hoe Saoedi-Arabië Duitsland helpt met de vluchtelingen? Door er 200 nieuwe moskeeën te gaan bouwen!!! Zelf nemen ze namelijk niemand op. Denk toch na....

  reageer
 • Tim

   

  Ze zijn van harte welkom :) jammer dat niet iedereen er zo over denkt...

  reageer
 • Anna

   

  Wanneer is hierover een bijeenkomst? Ik wil ook graag wat er over zeggen.

  reageer
 • Anna

   

  Dat is mijn punt, heb geen brief gekregen.

  reageer
 • annoniem

   

  Ik vind het belachelijk dat ze vluchtelingen gaan plaatsen in het centrum van lelystad. Ze hebben niet gedacht aan vreemde ziektes die meegebracht kunnen worden. Of het feit dat er een cultuur schok is. Je hoort op het nieuws over dat vrouwen vluchten naar Europa omdat ze verkracht worden in Eigen land. Wat als wij verkracht worden? Sorry hoor. Ik vind het niet erg om mensen in nood te helpen maar de cultuur verschil is groot.

  reageer
 • lely

   

  Die hebben al jaaaaaaren een asielzoekerscentrum hoor!

  reageer
 • leo

   

  Nou Anna er word gewoon een briefje in je bus geduwd. En dat is dat je geïnformeerd bent.

  reageer
 • leo

   

  En hup het word weer door je strot gebouwd. Ik ga zeker naar de bijeenkomst. Wil weten welke mensen er komen. Vrouwen en kleine kinderen (gezin) uit oorlogsgebied... a la ... maar niet de Albanezen. .Serviërs etc...kom nou zeg.

  reageer
 • joop

   

  Zo nu is het genoeg opvang in Lelystad geregeld wanneer word er in almere dronten voor opvang gezorgd... in almere staan genoeg panden leeg dus gemeente Almere laat je beste kant nu zien. Er staat naast het station een pand leeg daar kunnen wel 500 man ...

  reageer
 • Herman

   

  Woon nog geen 75 meter van het gebouw vandaan en geen brief gezien. Dat is toch wel gek. Direct omwonenden van het Zuiderwagenplein wonen volgens mij ook in het Bovenover, Koraalrif en Strand. Toch?

  reageer
 • John

   

  Geschikt. Lekker belangrijk. Ze zijn niet welkom

  reageer
 • Bewoner

   

  Met z'n allen de cel in!

  reageer
 • Anna

   

  Nogmaals (net als dat gedoe bij de koploper): Ik lees elke keer het vrolijke bericht dat omwonenden geïnformeerd zijn... Hoe ben ik geïnformeerd dan??? Ik begin het een beetje zat te worden! Ik moet het op omroep flevoland lezen!

  reageer
 • Dirk

   

  Kan iemand mij vertellen hoeveel vluchtelingen nou exact in L'stad komen ?? Hebben wij daar enig zeggenschap in of wordt alles naar opgedrongen ??

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert