Grote opkomst bij voorlichting verroeste gasleidingen

LELYSTAD
Zo'n 150 belangstellenden kwamen donderdagavond af op een informatieavond in het stadhuis van Lelystad over verroeste gasleidingen. In de raadszaal werden tientallen klapstoelen extra opgesteld.

Teamleider Tjoukje Wijnstra van de gemeente Lelystad legde uit dat bij stalen gasleidingen van voor 1986 de kans op een explosie heel reëel is. Daarom wordt bij 15.000 woningen gecontroleerd wat de staat is van de leidingen. Als de leidingen slecht zijn, moeten ze verplicht op kosten van de eigenaar worden vervangen.

De herstelkosten variëren van 200 tot 800 euro. Sommige bewonersgroepen hebben een collectief gevormd om gezamenlijk de kosten te drukken.

reacties (5)

 • Eline Veere

   

  En weer was (in ieder geval mij) niks bekend van deze avond. Ik krijg gemeente-enquetes toegestuurd, mailings m.b.t. nieuws uit Lelystad, maar nergens iets gezien over deze avond. Waarom niet eens een flyer huis aan huis voor zoiets belangrijks als dit of groot aangekondigd op de voorpagina van de FlevoPost?

  reageer
 • lelystad

   

  Vraag me toch heel sterk af hoe het in andere steden cq dorpen is? Er zijn toch veel meer steden cq dorpen die huizen hebben staan van voor 1986!! Je hoort dit alleen maar over Lelystad. Of heeft de gemeente een contract voor werk bij een bepaald installatiebedrijf!

  reageer
 • Gasofiel

   

  de omstandigheden (natte kruipruimte in combinatie met een bepaade typen gasleiding en de wijze van doorvoeren vanaf de metert) kunnen zorgen voor een onveilige situatie. En aangezien gasexplosiegevaar verder gaat dan het huis van de enkele eigenaar is er dus een publiek veiligheidsrisico. Daarom moet de gemeente wel optreden....owee als er doden vallen en de gemeente wist dit wel maar heeft niet gehandeld..... En de opmerking dat de gemeente een belang heeft bij uitvoering van vervangingswerkzaamheden door één bepaald bedrijf is wel een onzinnige. Lees overige reacties.

 • Ronja

   

  Waarom biedt de Gemeente geen collectief aan? Lekker makkelijk zeggen, dat de kosten voor de huiseigenaren zijn, maar enige hulp bieden ho maar! Wij hebben het geconstateerd, doe er wat aan en zoek het verder maar uit!

  reageer
 • Dnz

   

  Bedoel je dat de gemeente mag betalen voor onderhoud aan jouw koopwoning? Wellicht had je moeten huren? Dan had de woningbouwvereniging betaald. Ik ga toch ook niet klagen dat de gemeente mijn verfwerk niet betaalt? Dit hoort bij het hebben van een koopwoning.

 • Schoenerbewoner

   

  De gemeente mag geen collectief aanbieden ivm aanbestedingregels. Als ze wel een een collectief aanbieden kunnen ze van andere installatiebedrijven een rechtszaak aan hun broek krijgen vanwege het overtreden van die regels. (Zie ook de website van de gemeente over de gasleidingen)

 • Jan

   

  Collectief afstappen van die gevaarlijke gasleidingen. Iedereen op stadsverwarming! Werkt hier prima in het warande!

  reageer
 • KC

   

  Heel goed, maar is in de bestaande wijken niet aan te leggen. Trouwens de prijzen van de NUON zijn te hoog.

 • KC

   

  Waar allen zij die 800 euro van dan. Dit is belachelijk. Dit heb ik nooit mee gemaakt.

  reageer
 • Pff

   

  Nah die kan ook weer oo t afstreep lijstje.... Nu wel meegemaakt. Joepie!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert