Meeste wanbetalers zorgpremie in Flevoland

FLEVOLAND
Flevoland heeft naar verhouding de meeste inwoners die hun zorgpremie niet betalen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Eind 2014 liep 3,3 procent van de Flevolanders meer dan een half jaar achter met het betalen van de premie.

Lelystad kent met 4,4 procent de meeste wanbetalers, gevolgd door Almere met 3,9 procent. Urk kent met 0,9 procent de minste wanbetalers in de provincie.

Het CBS heeft er geen verklaring voor dat de meeste wanbetalers in Flevoland wonen. Volgens schuldhulpverlening van de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland gaat het vaak om mensen die ook huurachterstanden hebben of de energierekening niet kunnen betalen.

De overige percentages zijn:
Dronten 1,8 procent
Noordoostpolder 1,6 procent
Zeewolde 1,5 procent

reacties (18)

 • Teun nijdam

   

  Als reactie op Antony Casper.. Het schandalige aan deze basispremie is dat vermogenden,tot miljonairs aan toe evenveel basispremie betalen dan een alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering. Daarentegen kunnen vermogenden zich wel goed aanvullend verzekeren en de laagste inkomens zien zich steeds vaker genoodzaakt om hier nood gedwongen vanaf te zien,met alle risico,s vandien.

  reageer
 • antoniecasper

   

  De PVDA heeft in de coalitieonderhandelingen met de VVD een inkomensafhankelijke zorgpremie voorgesteld. De VVD voelde er niets voor, het pluche lonkte, en de PVDA trok het voorstel in. Onlangs presenteerde de SP een vergelijkbaar voorstel dat, doorgerekend door het Centraal Plan Bureau, een forse besparing zou opleveren. De PVDA wees het voorstel resoluut van de hand. De vele partijen die bij het huidige zorgstelsel betrokken zijn maken het onnodig duur. Marktwerking in de zorg is mislukt, geef het toe. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  reageer
 • Daat

   

  Schrijnende gevallen blijven er altijd, veel foute beslissingen ook! Ik kom in het werk veel tegen dat mensen structureel verkeerde beslissingen nemen en een ander (lees: overheid en maatschappij) hiervoor verantwoordelijk houden. Zorgtoeslag die opgaat aan vakantie (we hebben daar toch recht op!) kinderbijslag aan sigaretten, huurtoeslag aan wegenbelasting ( en cjib :-) ) .. Kortom gaatjes vullen met foute keuzes. Als er geld binnen is wordt dit met een turbo tempo uitgegeven zodat het daarna zeuren is. Ik heb het dus niet over de ZZP'er met problemen omdat daar eigenlijk op verzekerings gebied weinig is voor geregeld, maar voor een grote categorie mensen die niet kunnen plannen, structureel de verkeerde beslissingen nemen, niet met geld om kunnen gaan en zichzelf altijd in de slachtoffer rol gooien.

  reageer
 • Teun nijdam

   

  Weg met die basispremie en aanvullende verzekeringen en ook dat hoger wordend eigen risico. Steeds meer mensen kunnen dit niet meer betalen. Er is wel terdege een verklaring voor,als dit kabinet terug zou willen naar een inkomens afhankelijke premieafdracht. Het nu gehanteerde systeem is onbetaalbaar geworden Voorbeeld man en vrouw moeten in de laatste 2 maanden van 2015 naar het ziekenhuis,met een beetje pech weg 750 euro eigen risico,vervolgens blijft men in het begin van 2016 nog sukkelen en hup weer 750 euro lichter. Waar moeten deze burgers met de laagst verdienende inkomens zomaar even 1500 euro eigen risico vandaan halen?? De meesten hebben geen reserves meer en zijn door allerlei andere verhogingen niet meer in staat dit te betalen. En dan hebben we het niet alleen over bijstand/ww of zzp,AOW/anw,maar ook over een steeds groter wordende groep werkende armen.

  reageer
 • Joop

   

  Even geen of minder auto, niet roken, of bezuinigen op andere luxe en even een poosje vooruit sparen voor calamiteiten helpt ook hoor. Dan ben je het voor. Er zullen zeker mensen zijn die dat echt niet kunnen. Maar een rondgang door een multimedia winkel en je weet meteen waar een grote groep de prioriteiten legt.

 • Rianne

   

  Mensen mensen wat een reactie,s ik ben wantbetaler geworden omdat ik ZZP er ben En helaas borstkanker heb gekregen met uitzaaiingen en nee wij kunnen niet in een ziektewet en nee er is geen potje voor zpp ers wij kunnen op niets terugvallen behalve als je een hele dure verzekering heb voor ziektewet en deze niet genomen want voor een startende ondernemer is dat een heel hoog bedrag en nee ik rook en drink niet

  reageer
 • Joop

   

  Dan is het je eigen keuze geweest om je niet te verzekeren. Meeste zzp'ers regelen niets, en dan is het zuur als het fout gaat. Als je daar het geld niet voor hebt klopt je businessplan niet. Daar hoeft de maatschappij later niet voor op te draaien. Een part time baan ernaast helpt ook als je onvoldoende inkomsten haalt als zelfstandige.

 • laat alle reacties zien
 • Geert

   

  En hoe zit het met de zorgtoeslag? Vaak hebben de wanbetalers wel al de zorgtoeslag ontvangen en kennelijk ergens anders aan besteed. Laten we beginnen door de zorgtoeslag bij achterstand in premiebetaling niet meer uit te keren maar te gebruiken waar deze voor bedoeld is: het betalen van premie. Of hanteren we ook hier de slogan: na mij de zondvloed............

  reageer
 • hanssan

   

  JA

 • Dnz

   

  Dit heeft niets met asielzoekers te maken! kwestie van de juiste keuzes maken... stoppen met roken, verandering vervoer, geen meerdere mobieltjes.

  reageer
 • A.

   

  Volgens de kaart van NU.nl is dat toch echt Rotterdam met 5,6%. Gek dat omroep Flevoland zichzelf bovenaan zet. We staan als Flevoland wel in de top 5.

  reageer
 • Ikke

   

  Geen geld voor zorgpremie wel geld voor luxe artikelen, het is maar net waar je je prioriteit neerlegt

  reageer
 • drontense

   

  Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik zie heel veel mensen met een smalle beurs roken, stop daarmee en je kunt dan je rekening betalen

 • Koos W.

   

  Een wanbetaler hoeft niet direct niet te willen betalen maar gewoon dit niet kunnen betalen. Als je debet staat bij de bank dan wordt de premie niet overgemaakt naar de verzekeraar, maar de zorgtoeslag die binnenkomt wordt wel door de bank ingepikt om de debetstand in te lossen..... Wanneer wordt nou eindelijk eens de zorgtoeslag rechtstreeks overgemaakt naar de verzekeraars!!! dan scheelt dit een hoop wanbetalers.

  reageer
 • lexxie

   

  Ik wordt gelukszoeker dan alles gratis

  reageer
 • Faerie

   

  Het meest domme in dit artikel vind ik nog dat CBS stelt dat ze geen verklaring hebben. Cijfers genoeg ook over de samenstelling van de Flevolandse bevolking, de mate van werkloosheid en aantal mensen met een uitkering (Bijstand, WW, AOW, WAO, WIA of Wajong), het aantal mensen in de schuldhulp, dat tegenover de hoge sociale huren en aantal mensen met koopwoningen die in de problemen zijn geraakt. Nee hoor, het CBS heeft wel degelijk een verklaring.

  reageer
 • Barbara

   

  Zodra asielzoekers zich hebben verzekerd van voldoende voedsel en drinken, kunnen zij zich richten op veiligheidsbehoeften, dat is onze behoefte aan bestaanszekerheid! Zaken als beschutting, bescherming, zekerheid en stabiliteit. Komen we uit onbekende situaties of veranderen er bepaalde dingen zoals vandaag aan de dag de oorlogsgebieden dan is het niet vreemd dat onrust ontstaat. Om dat voor te zijn is het heel bilik deze mensen gezondheidszorg aan te bieden waar nodig tot er een ander plan voor deze groep is ontworpen.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Vreemde provincie misschien? Niet als je kijkt naar de samenstelling van de bevolking de samestelling en bedrijfigheid bepaald de lastendruk, dus uitgave patroon. Een zorgverzekering welke de bevolking het brood uit de mond neemt is het eerste wat buiten de prioriteiten valt als basisbehoefte.

  reageer
 • Jan

   

  Wanbetalers ? Of mensen die het niet meer kunnen betalen ? Als iets verplicht is hou het dan in van bruto loon of bruto uitkering... Dan heb je hier geen last meer van. Maar goed gedaan overheid bravo !!

  reageer
 • Antje HA

   

  Het grootste deel wordt al via de inhoudingen opgehaald. De ANWZ is de grootste post op uw inhouding. De premie die mensen zelf betalen is maar een fractie van de echte kosten. Het is natuurlijk moeilijk in te houden bij mensen zonder inkomen. Zoals de oudere kinderen en nog vele anderen.

 • robert

   

  Wat zou je denken van de hoge werkloosheid ??!

  reageer
 • Louise

   

  Bedankt voor deze wanbetalers, straks gaat op basis van mijn postcode de premie omhoog. Of worden we niet geaccepteerd.

  reageer
 • Pzaal

   

  Vind het niet zo gek dat men zijn zorgpremie niet meer betaald. Het wordt elk jaar duurder en de pakketten worden steeds kleiner. Er zijn nu al mensen die het niet meer kunnen betalen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert