Wethouder Frits Huis en coalitiepartij PvdA op ramkoers

ALMERE
De Almeerse wethouder van Beheer en Onderhoud, Frits Huis en coalitiegenoot PvdA liggen op ramkoers. Donderdagavond werd het beheerplan van Leefbaar Almere wethouder Huis besproken tijdens de politieke markt. Bij die bespreking maakte de PvdA korte metten met het voorstel van Huis. En dat is tegen het zere been van de wethouder. Hij vindt dat de PvdA een coalitieafspraak breekt als de partij niet achter het beheerplan staat.

In Almere moet de komende jaren bezuinigd worden op het onderhoud van de stad. Het gaat om 6,2 miljoen euro per jaar. Wethouder Huis heeft 1,5 jaar gewerkt aan een oplossing, maar tijdens de bespreking daarvan bleek coalitiegenoot PvdA heel andere prioriteiten te hebben op het gebied van onderhoud dan Huis. Raadslid Hassan Buyatui kondigde zelfs 'politieke acties' aan, mocht het plan niet gewijzigd worden.

Huis noemt de houding van de PvdA niet acceptabel. Hij verwacht van een coalitiepartij meer medewerking. Ondersteunt de PvdA het plan uiteindelijk niet, dan ontstaat er 'een groot probleem' aldus Huis.

reacties (21)

 • C. van Everdingen

   

  Leg eens uit?

  reageer
 • Hannes

   

  En toch is het nog heel essentieel. Maar natuurlijk, juist met de nieuwe economie en technologie de toekomst te gemoed zien.

  reageer
 • Ron

   

  Wat er precies werd besproken heb ik dit keer even gemist maar wat is er nu mis als binnen een coalitie een goeie discussie plaatsvind. Waarom dan zo'n dreigende reactie

  reageer
 • Ireen

   

  Mooi analyse. Huis neemt de taak op zich die vorige colleges hebben laten liggen. De tekorten oplossen in het beheer van de stad. Dapper. Tering naar de nering. Hij doet dat met open vizier en met inspraak. De andere zijn potverteerders. Veel willen en niets geven. Ze plukken van de imaginaire geldboom. En hij mag zich best boos maken als een partner zich niet houd aan de afspraken.

  reageer
 • politiek kritisch

   

  Het wordt weer eens heel duidelijk dat dualisme totaal niet getolereerd wordt binnen een coalitie. Het verbaasd me ook altijd dat wethouders aanschuiven bij de fracties na de politieke markt. op deze manier kunnen raadsleden nooit werken zonder last en ruggenspraak en wordt dus bij voorbaat alles dicht getimmerd. Wat zit het pluche toch lekker, he, meneer Huis !

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gerrit2

   

  Anderhalf jaar (1 1/2!!) aan gewerkt en dan tot deze conclusie komen! Hoe heb je dan in de tussentijd met je coalitiepartner gecommuniceerd? Verloren tijd, moeite en geld.

  reageer
 • Ton van Wijlen

   

  Er is veel voor te zeggen om in deze tijd van onderhoudsachterstanden en bezuinigingen, gepaard gaande aan ambitieuze ontwikkelingsplannen en noodzakelijke diepte-investeringen nog eens de organisatie van het stadsbeheer en -onderhoud tegen het licht te houden. Het invoeren van een revolutionair ander systeem, zoals dat een zeer groot aantal jaren geleden eens werd gepresenteerd aan het stadsbestuur, kan Almere weer kwalitatief en financieel op het gebied van beheer en onderhoud uit het nu zo zuigende moeras trekken. De ambtelijke en bestuurlijke spelers van toen zijn allen verdwenen. Het wiel moet weer worden uitgevonden. Destijds ontbrak het aan bestuurlijke moed om door te bijten. Het plan zou met slechts een handvol ambtenaren functioneren. Een sturend team. De organisatie kon sterk worden afgeslankt. Het ambtelijke systeem beveiligde zichzelf door het plan met vereende krachten achter de coulissen weg te werken. Wethouder Huis heeft als persoon de juiste instelling en verschijningsvorm om baanbrekend werk te verrichten. Als hij destijds wethouder zou zijn geweest, dan lag de stad er nu fraai bij en was er geen kritiek op een Floriade noch op cultuurbeleid. Maar één witte raaf in een verder grauw gekleurde omgeving richt niet veel meer uit dan slechts op te vallen. Die omgeving zal zich louter erop toeleggen om de raaf te bekladden en zwart te maken. De kritiek op Huis is volledig onterecht.

  reageer
 • Dirk2

   

  En wie neemt de PvdA nog serieus?

  reageer
 • Joske

   

  Onnavolgbare redenatie

  reageer
 • Jos

   

  Bezuinigingen komen per definitie altijd op het verkeerde moment. Dat komt door de oorzaak van bezuinigingen

  reageer
 • Hannes

   

  De gevolgen van het instemmen Masterplan / Floriade worden nu duidelijk zichtbaar. Na al die jaren wat er in het vastgoed is gebeurd, en wat nog jaren als een heet hangijzer zal blijven hangen. Dan zou een goed regisseur daar zeker niet in blijven door modderen. Daarom zal er toch wat moeten gebeuren, om de nog onzekere Floriade, en waar ook de 600 duurzame woningen, waar het uiteindelijk omgaat van tafel te vegen. En dan voor de toekomst met de nieuwe economie en technologie, de juiste problemen in Almere aan te pakken. Dan kan het eiland met rond de jachthaven en camping een pracht recreatie blijven.

  reageer
 • William

   

  Het lijkt er op dat de heer Huis op omroep flevoland kijkt wat het publiek van hem vind. Ga de stad besturen en luister naar wat het volk echt nodig heeft om de stad leefbaar te houden. Geef toe, er gaat teveel geld naarde kunstlinie terwijl er op een heleboel vlakken veel meer resultaat te behalen valt met 3,5 miljoen. En o ja, waar ligt uw kennis op het vlak van cultuur? En waarom is die 3,5 miljoen juist besteed aan de kunstlinie?

  reageer
 • frits

   

  Meneer huis moet eens op stappen deze man maakt meer kapot dan nodig de stad wordt onleefbaar baar met zijn partij aftreden dus oude pluche plakker

  reageer
 • frits

   

  Er is geen enkel onderzoek waaruit een oorzakelijk verband blijkt tussen slechte straatverlichting en toename van woninginbraken. Sterker nog: in gebieden waar geen straatverlichting is, wordt minder ingebroken. Een inbreker met een zaklamp valt dan namelijk eerder op.

  reageer
 • Haha

   

  Gelukkig was deze populistische wethouder toen hij nog geen wethouder was de eerste om tegen de zittende macht te roepen. Lastig he regeren....

  reageer
 • Jos

   

  @ Ger. Moet er met deze opmerking nog een oude rekening worden vereffend?

  reageer
 • Jos

   

  Meneer Huis staat volgens mij niet boven de materie en laar zich een oor aannaaien door z'n ambtenaren.

  reageer
 • ger

   

  Hassan weg wezen en geen eigen fractie beginnen. Gaat hij waarschijnlijk wel doen. grote fout van mijn partij om de persoon in de gemeenteraad te zette.

  reageer
 • KC

   

  "Een groot probleem" voor Huis.

  reageer
 • joop

   

  Huis is een prutser. Best een leuke vent om mee te kletsen maar op geen een van zijn gebieden is hij opgeleid of goed onderlegd. Met alleen wat kletsen kom je er niet.

  reageer
 • C. van Everdingen

   

  Deze bezuinigingen komen totaal op het verkeerde moment. Mensen vallen over de slecht geplaatste 'pleisterplanken' op bruggen. Straatverlichting is defect, waarvan meer poging tot woninginbraak het gevolg is. Stoeptegels liggen er niet goed bij. Dit alles juist nadat er plannen zijn bedacht om het onderhoud te controleren en verbeteren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert