Kamervragen over onderbetaald werk bij gemeente

ALMERE
Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP) stelt Kamervragen over het bericht dat de gemeente Almere mensen in de bijstand dwingt om onderbetaald werk uit te voeren.

Aanleiding voor de vragen is het verhaal van drie Almeerse juristes die op het stadhuis werkzaamheden verrichten in ruil voor een uitkering. Hun beloning is veel lager dan die van collega's in dienst van de gemeente.

Karabulut wil nu van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten of bijstandsgerechtigden verplicht een baan aan moeten nemen met een beloning lager dan het gangbare salaris. Ook vraagt ze wat het detacheringsbureau JS Consultancy heeft verdiend met de plaatsing van de drie Almeerse vrouwen.


reacties (12)

 • danni

   

  Wat een domme opmerking... ze worden gewoon uitgebuit. Hun kennis en kunde kan blijkbaar wel worden ingezet maar een normaal salaris kan dan weer niet.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Als ik het goed begrijp is het om de dames werkritme en ervaring op te laten doen, zodat ze een grotere kans op een vaste baan hebben. Dat mag natuurlijk niet, ze horen thuis op de bank te zitten. SP-SGP, de verschillen worden steeds kleiner.

  reageer
 • yvonne

   

  Onbegrijpelijk, we moeten ons met hand en tand verzetten tegen het "werken in ruil voor een uitkering". Ik ben van mening dat zodra iemand arbeid verricht, loon moet worden uitbetaald en GEEN uitkering. Werken moet worden beLOONd en niet met een uitkering.

  reageer
 • Snorretje

   

  Als de gemeente de meisjes als juristen wilt gebruiken zal zij hen gewoon als juristen moeten betalen. Nu wordt ordinair bezuinigd en maakt de gemeente misbruik van haar positie.

  reageer
 • henk

   

  Ach , de gemeente doet gewoon het bedrijfsleven na , allemaal proberen ze arbeidsvoorwaarden te omzeilen .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ja kijk dat staat niet in de bericht vermeld, maar hoe weet u dat? Het staat bekend dat de gemeentes graag mensen aan het werk zet met alleen behoud van uitkering en men krijgt er niets bij, maar even hard moeten werken. Dit weet ik omdat ik hier van heel dichtbij de berichten heb gekregen.

  reageer
 • integriteit

   

  Het rammelt behoorlijk binnen de gemeente Almere, vandaag stond het zoveelste integriteit schandaal in de Almere dichtbij, dit terwijl de gemeente ook nog eens bevestigd dat er geen integriteit beleid is. Integriteit beleid is wettelijk verplicht en moet jaarlijks worden besproken met de raad. In 2010 heeft de VNG onderzoek gedaan naar hoeveel gemeente geen integriteit beleid hebben en dat bleek 4% te zijn. In 2012 is er een gemeenschappelijke verklaring getekend m.b.t. integritiet beleid door oa Minister Plassterk en indrdaad door de voorzitter van de VNG namelijk burgemeester Jorritsma. Ze ondertekend deze verklaring terwijl er geen beleid is in Almere. Dit jaar stuurde de gemeete secretaris isn Almere een brief aan haar ambtenaren apparaat met de melding dat noch de burgemeester noch zij zelf een melding had gehad van integritei schending. Dit is absoluut niet waar. Het wordt eens tijd dat de deksel van de beerput gaat want dit loopt geruwelijk uit de klauwen. Maar het zal allemaal wel met een sisser aflopen omdat hier teveel mensen namelijk botor op hun hoofd hebben, zoals een raad die 10 jaar lang heeft zitten slapen terwijl de gemeente zich niet aan de wet hield, een oud burgemeester die nu in de eerste kamer zit en die of heeft zitten slapen of bewust integriteit nooit heeft willen agenderen? Een gemeente secretaris die ontkend meldigen te hebben gekregen die er wel degelijk zijn. Hopelijk lezen de raadsleden dit ook en realiseren ze zich dat het nu tijd wordt om vragen te stellen en niet langs de kant blijven zitten te wachten totdat er plots een beleid is terwijl jaren lang men niets gedaan heeft. Wordt wakker

  reageer
 • Ireen

   

  Geen medelijden met die meisjes. Kregen best een aardig salaris. Aanzienlijk meer dan de bijstand. Maar ja van werken wordt je moet. Valt me tegen van de SP. Ik wist niet dat ze opkwamen voor de hogere salarissen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Ja, als ze dat nu met iedereen doen die een uitkering heeft dan is direct het probleem van de nieuwe gastarbeiders opgelost. Niets tegen deze mensen (harde werkers die Polen!) maar wel goede les voor bijstand deelnemers. Wellicht kan een Poolse medewerkers als ploegchef optreden? Goed voorbeeld doet volgen! En de SP, die moet eerst het eigen statuut nog maar eens lezen. Enge feodale club.

  reageer
 • Thomas

   

  Ze hebben hier duidelijk ongelijk. Als juristen was hun vakkennis klaarblijkelijk zo slecht dat ze lange tijd niet aan werk kwamen. Ze hetzelfde betalen als meer kundige juristen in dienst van de gemeente, dat zou oneerlijk zijn. De winstmarge van het detacheringsbureau zou wel tegen het licht gehouden moeten worden. Als zij zich verrijkt hebben ten koste van mensen die geen keuze hebben om met hen in zee te gaan, is dat uitbuiting en zou dat gevolgen moeten hebben voor het bedrijf.

  reageer
 • Tsja

   

  Heb ik al jaren beweerd maar een eenvoudige boeren..... wordt niet gelooft. Hop dat deze juristen wat gaan bereiken. Maar vrees het ergste voor ze.

  reageer
 • Goed zo uitzoeken die hap, dit lijkt op uitbuiting van mensen. Als je hetzelfde werk doet heb je ook dezelfde rechten en inkomen en geen behoud van een uitkering.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert