Minder amateurkunstenaars in hoofdstad

LELYSTAD
Steeds minder Lelystedelingen doen aan amateurkunst en ook het bezoek aan de bibliotheek daalt. Dat blijkt uit de Cultuurpeiling 2015 van de gemeente. Iets minder dan de helft van de inwoners doet aan amateurkunst en slechts 38 procent maakt gebruik van de bibliotheek.

De Cultuurpeiling wordt iedere vijf jaar gehouden en de uitkomsten worden gebruikt bij het opstellen van het cultuurbeleid in Lelystad.

Tekenles
Het aantal Lelystedelingen dat tekent of muziek maakt, is gedaald en weer terug op het niveau van 2007. Vooral in de leeftijdsgroep 40 tot en met 54 is deze daling te zien. Minder mensen met een laag inkomen doen aan amateurkunst dan in eerdere peilingen, aldus de onderzoekers. Dat merkt ook kunstencentrum De Kubus. Slechts 3 procent van de ondervraagden volgt daar een cursus. Veelal omdat zij de cursussen te duur vinden.

Bibliotheek
Maakte vijf jaar geleden nog meer dan de helft van de Lelystedelingen gebruik van de bibliotheek, in 2015 gaat nog maar 38 procent een boek lenen. Wel zijn leden van de bibliotheek vaker in de bibliotheek te vinden.

Positief
Het aantal mensen dat een bezoekje aan het theater bracht is gelijk gebleven, terwijl de verschillende festivals in de stad steeds meer bezoekers trekken. Drie op de vijf personen is tevreden over het cultuuraanbod in de stad. Zij zeggen wel een bioscoop te missen en ook op het gebied van klassieke muziek kan meer worden georganiseerd.

reacties (9)

 • Koos

   

  Ja de bieb... Informatie haal je van internet. Ook e-boeken. Dus waarom naar de bieb. Overigens ook een slecht bereikbaar pand (parkeren, betalen en lopen). De bieb wordt ingehaald door het internet, zoals ook vele bedrijven. Wellicht de virtuele bieb meer promoten?

  reageer
 • Dnz.

   

  Tijd om een baan te zoeken, stoppen met roken en iets cultureels te gaan doen. Minder zeuren, betere keuzes maken. Dubbeltje eerste rang, toch niet gaan.., immers te duur, maar wel zeuren over niet capabele docenten.... Sure!

  reageer
 • KC

   

  Dat is logisch omdat relatief er veel werklozen zijn, veel mensen in de bijstand, de vergrijzing, e.d. Te dure lidmaatschappen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Tekenend voor het gure geestelijke klimaat in Nederland

  reageer
 • Flevoburger

   

  Een soort van graadmeter van de verpaupering van deze stad.........

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jade

   

  De muziekles is te duur, voor drie kinderen die alle drie het zouden willen is het gewoon te duur. Daarnaast is het voor volwassen nog eens zo duur. Dus dan maar niet. Het is dus gewoon alleen voor de rijke. Talent wordt hierdoor niet benut. Net als voor de creatieve lessen die zijn ook te duur. Daarnaast laten ze een hele groep links liggen dat zijn de verstandelijk beperkte, die willen wel maar daar is geen plek voor of je leerkrachten zijn niet capabel genoeg. Jammer dus. Daarnaast zouden ze lessen op zaterdag geven dan kunnen er veel meer mensen gebruikmaken die door de week werken.

  reageer
 • Jos'56

   

  Wat een zure reactie :-(

  reageer
 • Tekenaar/Cellist

   

  Logisch. A: Het is niet te betalen. B: Muziellessen in Lelystad zijn... niet zo goed.

  reageer
 • frits

   

  Mooi zo. Minser gebruikers, dus kan ook de subsidie voor deze hobby's verlaagd worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert