Beloning voor gouden tip branden jutezakken

URK
De eigenaar van Havenservice Urk looft een beloning van 1000 euro uit voor de gouden tip over de brandstichtingen in een partij jutezakken. De zakken, die zijn opgeslagen aan de Breehorn, zijn de afgelopen dagen al meerdere keren in brand gestoken.

De jutezakken liggen er onder een zeil in afwachting van een schoonmaakbeurt. Daarna worden ze verkocht aan de textielindustrie. De eigenaar zegt dat de schade door de branden nu 60.000 tot 70.000 euro is. Volgens hem heeft de brandweer bevestigd dat er sprake is van brandstichting.

De brandweer moest woensdagochtend weer naar de Breehorn om de stapel te blussen. De zakken zijn lastig te blussen omdat er nog resten van cacaobonen in de jutezakken zitten. Het water kan moeilijk doordringen, aldus een woordvoerder.

reacties (8)

 • .\/\/.

   

  Stel dat ik een voorraad jute zakken zou hebben....en er ontstaat schade door brand....dan zou ik als eigenaar óók zeggen dat het aangestoken is in plaats van door broei veroorzaakt. De verzekering benadert brandstichting waarschijnlijk anders dan broei....

  reageer
 • J.P

   

  Citaat uit document van nationaalbrandweerdocumentatiecentrum over welke produkten zoal broei kunnen veroorzaken Zeer uiteenlopende plantaardige of dierlijke producten gevenaanleiding tot broei, waarvan ik de bekendste mag opnoemen:hooi, stalmest, graan, mout, tabak, aardappelvlokken, melasse-mengvoeder, jute, katoen, hennep, veen etc. etc. In sommigegevallen is de optredende broei gewenst, omdat men geleerd heeft,dat de veranderingen, die de organische stof onder invloed daar-van ondergaat, een nuttig effect heeft of aan de stof eigenschappenverleent, die vóór de broei niet aanwezig waren. Vreemd dat brandweer urk daar niet bekend mee is

  reageer
 • Klaas de Bruin

   

  Goed gesproken, de brandweer Urk moet nog heel veel leren.

 • Neve

   

  Toch jammer dat de eigenaar eerst hier niet gevraagd heeft hoe het moest. Die mensen zijn toch ook niet gek dat ze het op deze manier opgeslagen hebben? Dat er onverlaten het in brand steken of dat het idd door broei komt zullen ze niet om gevraagd hebben.

  reageer
 • Tsja

   

  Ruim het op dan ben je er vanaf.

  reageer
 • Johan

   

  Ik denk dat het een groepje is die er vaker rond loopt zit volgens mij ook bij die viszaak jongens van de fant volgens mij bij de Breehorn

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pieter

   

  Wat dacht je van die rommel opruimen of elders opslaan. Recht tegenover havenservice urk zit een boxverhuur bedrijf. En anders bij de visafslag vragen of he daar op het terrein mag liggen. Dat is tenminste afsluitbaar.

  reageer
 • Neve

   

  Ik denk ook dat het met broei te maken heeft, pak bv een hoop mest 's avonds zie je als het flink afkoelt een hoop rook hiervan afkomen, bij Jutezakken idem dito, door de grote broei onder de berg komen er een hoge temperatuur vrij. Ik denk dat het niet aangestoken is, omdat woensdag ochtend het ontzettend druk is hier op het industrie terrein, haast onmogelijk dat niemand, iemand gezien heeft met zijn aanstekertje.

  reageer
 • jo jo

   

  Broei bij gemaaid gras is geen broei bij jutezakken zoals je suggereert. Totaal ander proces..

 • De ingenieur

   

  Het zal wel gewoon broei zijn geweest. Zo'n hoop organische materialen met wat vocht wordt binnen de kortste keren zo heet dat er vuur kan ontstaan.

  reageer
 • Lely...

   

  Hij weet het weer hoor... ZUCHT...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert