Fietspaden krijgen gerecycled beton

ALMERE
Deze week krijgen in Almere de fietspaden het Humberpad en het Johnsonpad een nieuwe verharding. In plaats van asfalt wordt er beton gebruikt waarin 50% gerecycled beton is verwerkt. Het belangrijkste voordeel van gerecycled beton is dat er grondstoffen worden hergebruikt en dat er bij de bereiding van gerecycled beton veel minder CO2-uitstoot is.

Beton is ook beter bestand tegen de druk van boomwortels dan asfalt. Dat gaat scheuren als de boomwortels onder het asfalt gaan groeien. Vandaar dat fietspaden van asfalt, daar waar mogelijk, nu met beton worden verhard. Wel is het zo dat het beton, nadat het gestort is en glad afgewerkt, vier weken moet uitharden. Fietsers moeten dus langer omrijden. Daarnaast is het gebruik van gerecycled beton enigszins duurder dan het gebruik van nieuw beton, maar dat weegt niet op tegen de milieuvoordelen die Almere als duurzame stad nastreeft.
 
Bij het aanleggen van verkeerswegen is het hergebruik van asfalt al bijna standaard. Wanneer het oude asfalt, qua samenstelling, van goede kwaliteit is, kan het worden hergebruikt en gaat er in de diverse asfaltlagen gemiddeld 75% hergebruikt asfalt. De funderingslaag onder het asfalt bestaat uit 100% gebroken betonnen oud bestratingsmateriaal en ander betonpuin.

reacties (7)

 • Opa Schoonenberg

   

  Het is een investering met het oog op de toekomst. Doordat het oppervlak gladder is gaan fietsers minder CO2 uitstoten.

  reageer
 • Trudy

   

  Tuurlijk gooi er maar weer een laag beton over, misschien dat je gewoon goede wandelschoenen moet kopen die vies mogen worden!

  reageer
 • Funny

   

  Voor sommige raadsleden van D66 is dit wel nieuw.

  reageer
 • Hannes

   

  Dus ze hebben dan toch de goede weg gevonden.

  reageer
 • Prut

   

  Hopelijk wordt het wandelpad naast het Humberpad ook voorzien van een nieuwe verharding. Momenteel ligt er soort klei, alsof ze bij de werkzaamheden enkele jaren geleden vergeten zijn om het met schelpen of grind af te maken. Het wandelpad is onbegaanbaar de klei blijft overal aan plakken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gang is alles

   

  Echt ik ben zo blij dat ik dit nu weet ....

  reageer
 • KC

   

  Dit wordt al jaren toegepast en is echt niet nieuw.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert