NOP laat controle gasleiding over aan woningeigenaar

NOORDOOSTPOLDER
De gemeente Noordoostpolder kan niet zeggen hoeveel slechte gasleidingen er bij woningen in Emmeloord en de dorpen zijn. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van raadsfractie de Partij van vrije Poldermensen.

De gemeente schrijft geen specifiek onderzoek te hebben gedaan en wijst erop dat de landelijke overheid eerder zou hebben geconstateerd dat het in Nederland wel meevalt met de slechte kwaliteit van gasleidingen. Uit voorzorg is Wooncorporatie Mercatus enkele jaren geleden wel gestart met het vervangen van metalen leidingen in huizen van voor 1980.

Voor de controle van gasleidingen bij koophuizen is volgens de gemeente Noordoostpolder de huiseigenaar zelf verantwoordelijk. Zo zouden bijvoorbeeld tijdens regulier onderhoud van een cv-ketel een verminderde gasdruk en lekkages kunnen worden geconstateerd.

Lelystad

De gemeente Lelystad schat het gevaar van oude metalen gasleidingen wel hoog in en spreekt zelfs van een heel reële kans op een explosie. Daarom neemt de gemeente zelf het initiatief om gasleidingen bij 15.000 woningen die voor 1986 zijn gebouwd te laten controleren. Bij slechte staat moeten ze op kosten van de eigenaar verplicht worden vervangen.

Stalen gasleidingen

In de provincie Flevoland zijn in de jaren zeventig relatief veel meer huizen gebouwd dan in de rest van Nederland. Het was destijds toegestaan om stalen gasleidingen te gebruiken. Vanaf 1986 mag dit niet meer. De regelgeving is toen veranderd, omdat stalen gasleidingen door vocht kunnen gaan roesten. Sindsdien hebben stalen gasleidingen een beschermlaag of zijn ze gemaakt van koper of kunststof, waarbij roest onmogelijk is.


reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert