Windpartners om tafel over verdeling geld

LELYSTAD
De gemeente Lelystad wil duidelijke afspraken over het geld dat omgaat in het Regioplan Windenergie. De gemeente gaat daarover donderdag om tafel met projectpartners Dronten en Zeewolde.

In het regioplan is geregeld hoe er in de drie gemeenten honderden verouderde windmolens plaatsmaken voor nieuwe turbines met meer vermogen. De gemeenten ontvangen over die molens bouwleges, onroerendezaakbelasting en een jaarlijkse uitkering voor maatschappelijke projecten. Maar omdat in Lelystad minder molens komen dan in Dronten en Zeewolde, dreigt Lelystad minder te profiteren.

De gemeente Lelystad wil pas definitief akkoord gaan met het nieuwe windmolenplan als er afspraken liggen over een verdeling van de opbrengsten.

reacties (8)

 • Boer

   

  Probeer een boer zijn "oude" windmolen af te pakken. succes!

  reageer
 • Dronterman

   

  Heeftniemand dan door dat Flevoland het afvalputje is van nederland wat betreft het plaatsen van deze oerlelijke landschapsvervuiling? Stond laatst eens te tellen joeveel molens je ziet als je ergens op een buitenweg om je heenkijkt. Kwam tot meer dan 130 stuks! Stond gewoon stil en draaide 360 graden rond. Geen idee of het ook daadwerkelijk wat toevoegt aan het milieu, maar heb het idee dat ze er vooral staan omdat er heel veel geld aan te verdienen valt. In andere delen van het land doen ze jaren over het plaatsen van een paar molens omdat ze het terecht lelijk is. En hier mag alles lijkt het wel.

  reageer
 • henk

   

  Iedereen wil geld maar niemand wil de lasten

  reageer
 • KC

   

  Woon je als boer op de gemeentegrens, dan kies je toch voor Dronten waar de legeskosten voor de bouw de helft is van die van Lelystad. Of je betaald 900.000 of 450.000 euro dan is de keus gauw gemaakt. Droom maar verder Lelystad.

  reageer
 • Burger

   

  Wanneer gaat Omroep Flevoland eens fundamenteel aandacht besteden aan de verdienmodellen van het hele windmolengebeuren, waarbij boeren de revenuen hebben en burgers de overlast, landschapsvervuiling en Enerbiebelastingtoeslag op hun electriciteitsrekening ter bekostiging van de SDE-subsidie. Ook in het nieuwe saneringsplan zijn participatiemogelijkheden voor burgers of collectieven van burgers minimaal. We gaan in Flevoland de vroegere situatie in het Groninger Hogeland achterna waarbij een kaste herenboeren ontstaat zoals beschreven in de Graanrepubliek. Energie en zeker verduurzaming is een zaak van ons allemaal,en niet van de happy-few.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Miljonair

   

  Ik wil graag en met liefde geld investeren in het afbreken van deze landschap bedervers.

  reageer
 • Jan

   

  Dat maakt lelystad toch niks uit dan verhogen ze de belasting toch weer even ?

  reageer
 • Inge

   

  Dus als ik het goed begrijp krijgt Lelystad minder molens en dus minder last maar willen ze wel geld zien van de andere gemeenten? Gaat het zo ook werken bij het vliegveld dan? Dronten heeft het vliegveld niet op eigen grondgebied, maar als er opbrengsten zijn van maatschappijen die gebruik maken van vliegveld Lelystad dan mag Dronten dus ook mee profiteren??

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert