Maxima-centrale draaide maandenlang op halve kracht

LELYSTAD
De Maxima-centrale in Lelystad levert dit jaar aanzienlijk minder stroom dan andere jaren. Volgens eigenaar Electrabel heeft de centrale een paar maanden op halve kracht gedraaid.

Gasgestookte centrales hebben het moeilijk omdat ze te weinig geld opleveren. Dat komt onder meer door goedkope energie uit het buitenland. Volgens een woordvoerder van Electrabel staan verschillende centrales van het bedrijf gedeeltelijk stil omdat de vaste kosten soms nauwelijks terugverdiend kunnen worden.

In de Maxima-centrale werd daarom één van de twee gas-eenheden tijdelijk uitgeschakeld. Dat was nog niet eerder gebeurd. Electrabel verwacht op termijn centrales in Nederland te moeten sluiten. Daarbij wordt naar alle centrales gekeken, dus ook naar die in Lelystad.

reacties (6)

 • De ingenieur

   

  Algemeen bekend. In het buitenland wordt meestal kolen gestookt. Die zijn lekker goedkoop door het overaanbod van energie. De kolendelvers duike flink met de prijs. Daar kunnen we maar beter van profiteren. Dan hoeven we minder gas af te tappen.

  reageer
 • KC

   

  Wat dacht je van kernenergie uit België, Frankrijk, e.d.? Die zijn goedkoper.

  reageer
 • Windkracht 4

   

  We hebben de wind meegehad.

  reageer
 • Wahoe

   

  Eerst werd er een nieuwe naast de toendertijd verouderde gebouwd om dat slopen van die oude te duur was. Daarna werd deze nieuwe gesloopt. Hierna weer een nieuw gebouwd. Ach ja dan zal deze ook wel weer gesloopt gaan worden. Misschien echter wel een mooie opvang voor asielzoekers. Vrij uitzicht over het water. Zelf elektra produceren tegen lage kosten. Voordeel deze mensen hebben werk en genereren hun eigen inkomsten. WIN WIN SITUATIE

  reageer
 • Koos

   

  Die goedkope energie uit het buitenland, hoe wordt die opgewekt? Op zich kan het geen kwaad als een gascentrale sluit (zullen ze in Groningen ook niet erg vinden), indien de in het buitenland opgewekte energie milieu vriendelijk en duurzaam gebeurd. Maar dat betwijfel ik. Wellicht kan de schrijver van dit artikel dat onderzoeken en als nog vermelden. Want als dit in smerige kolencentrale gebeurd moeten we ons afvragen of we die buitenlandse energie dan wel willen, ook al is onze energie duurder.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • jaap

   

  Eerst moest de Flevo centrale dicht was biet meer nodig tot het moment van code Oranje met de dip in utrecht.doen moest de de centrale weer in bedrijf worden genomen om pieken op te vangen. Dus vandaar de maxima centrale werd geopend. Nu misschien wel weer gaat sluiten dan toch maat laten draaien op halve kracht die code oranje komt van zelf weer ...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert