Lokale omroep op randje afgrond

DRONTEN
De gemeente Dronten heeft terecht de subsidie aan de lokale omroep RTV8 in Dronten stopgezet. Dat heeft de rechter in Utrecht bepaald.

De gemeente gaf de Stichting Lokale Omroep Dronten vier jaar lang 20.000 euro subsidie per jaar voor RTV8. Dronten stopte de financiering omdat de lokale omroep zich niet aan de mediawet houdt. De omroep brengt bijvoorbeeld te weinig informatie en er is geen interregionale samenwerking.

De Stichting Lokale Omroep Dronten stapte naar de rechter omdat ze het oneerlijk vond dat de gemeente de subsidiekraan halverwege het jaar dichtdraaide. De omroep zegt de huur van de studio niet meer te kunnen betalen. De gemeente wil geen belastinggeld uitgeven aan de omroep als die zich niet aan de wet houdt.

reacties (30)

 • Johan

   

  Droom lekker verder Cor. Blijkbaar leef je in een andere wereld dan ik.

  reageer
 • Cor

   

  Johan, geef eens aan waarmee we het anders hebben gedaanals door mij omschreven? Alles is te controleren. Onze voorzitter stelt al een jaar ruimte en energie zelfs de koffie gratis beschikbaar. Wij de vrijwilligers doen onze taak, verzorgen de website en radiostream. De test stream voor de tv wordt regelmatig met nieuwe context gevuld. We hebben een app die al door meer dan 1000 personen is hedownload. Dagelijks nieuws op radio als op onze website kanalen., Facebook twitter. Kunnen we net zeggen van onze concurrent. Helaas heben we die het afgelopen jaar gemist. Geen streams zoals belooft, dagelijks nieuws op de website etc. Maar wij willen geen strijd. Op werkelijke grond zal straks een besluit volgen.

  reageer
 • Johan

   

  Mooi geschreven. Als je er nu ook naar had gehandeld

  reageer
 • Cor

   

  Johan goede middag, leuk een reactie, wat ik nu jammer vind is dat je het hebt over de huisvesting en eigen belangen. Wij zijn tijdelijk, kosteloos, in het and van onze voorzitter gevestigd. Wij wilden al werken en daar was ruimte aanwezig. En ja dit was tijdelijk. Kijk eens in ons plan, ja die hebben we en staat ook op de website. Daarin staat dat als we de machtiging verkrijgen voor een goede huisvesting gingen kiezen. Zeker niet voor onze tijdelijke locatie. Immers de Mediawet verbied namelijk eigenbelang. Heeft bv huisvesting daarin genoemd. Dus weer zo'n insinuatie waar helaas het steeds maar over gaat bij anderen. Niet de werkelijkheid wordt onderzocht. Even waarmee was beroep en hobby niet uit elkaar gehaald. Niemand heeft een euro vergoeding, nee allemaal kosten. En ja de AOS heeft ook gemeend en hebben daarvoor bewijzen in de beroepsprocedure dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld. En daar wacht men ook op af. Maar alles wat de AOS heeft gedaan is openbaar, staan plannen op de site, is het bestuur onafhangkelijk, geen familie banden in de diverse bestuurstructuren en is het echt een publieke omroep zonder winst voor de eigenaar.

  reageer
 • Johan

   

  Het lachertje van de polder, de AOS? De omroep welke een spin off was van RTV Almere en slechts de overgebleven personen bevatten die nu juist niet voor een collectief doel gingen, maar eigen bedrijfspanden beschikbaar stelden en op deze wijze een nieuwe verdienmodel trachtte op te zetten? Mensen die hobby en beroep niet uit elkaar konden houden? De gemeente van alles betichtte, maar zelf haar zaakjes niet voor elkaar had? Individuele raadsleden beschuldigde terwijl AOS zelf zeer dubieus handelde? Dat is de partij dit wilde samenwerken met andere lokale omroepen? Een advies, ga weer gewoon iets nuttigs doen en geef mensen die er verstand van hebben nu de ruimte zich te kunnen ontwikkelen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Egbert

   

  Het wordt tijd dat de financiering van lokale omroepen eindelijk eens goed geregeld wordt en op dezelfde manier als die van de landelijke en regionale publieke omroep. En dat is niet via de gemeente. Lokale omroep en Dronten is eigenlijk een beetje dubieus. De gemeente daar heeft nooit een lokale omroep gewild, maar moest met tegenzin destijds RTV8 wel representatief verklaren omdat ze aan alle voorwaarden voldeden. Daarmee moest de gemeente ook haar zorgplicht nakomen. Nu heeft de gemeente Dronten een stok gevonden om de lokale omroep op een zijspoor te zetten: ze voldoen niet aan de mediawet. En daarmee wordt het nog dubieuzer, want het CvdM bepaalt in Nederland of een omroep voldoet aan de mediawet en niet een (lokale) overheid. Daar is het CvdM namelijk voor aangesteld door diezelfde overheid. En aan de hand van welk onderzoek en welke gegevens zou blijken dat RTV8 niet aan de mediawet voldoet? Daar ben ik dan wel benieuwd naar. Als het alleen op basis van de programmering is, dan vind ik dit wel heel sumier en vraag ik me af waarom de rechter daar in mee is gegaan. Misschien juridisch niet helemaal goed onderbouwd bij de rechter door RTV8? Kortom: meer vragen dan antwoorden n.a.v. dit artikel.

  reageer
 • Cor

   

  Anton ket spect, je geeft verantwoording aan het cvdm eenmalig per jaar. Daarnaast dien je aan de subsidie verstrekker ook verantwoording af te leggen. Dit staat si pel in de gemeente wet. En waar ligt je probleem. Het cvdm doet niet verder met financieren, alleen of d inkomsten die binnen worden gehaald stroken met de Mediawet. Soms zijn op een deel,eerdere wetten van toepassing. Je vraagt namelijk aan de gemeente om d subsidie / bekostiging en niet aan het cvdm.

  reageer
 • Jos

   

  Subsidieverstrekkers mogen wel degelijk voorwaarden stellen aan het verlenen van die subsidie. Dus ook aan lokale omroepen.

  reageer
 • Hendriksen

   

  Waar is de tijd van de VLOD gebleven. Dat was tenminste nog goede tv met Jo Lambrechts! Goede informatieve tv voor gemeente Dronten.

  reageer
 • Klaas

   

  Cor als je niet weet hoe de mediawet in elkaar steekt dan moet je niet zomaar onzin gaan uitkramen. Een lokale omroep moet zijn financiën verantwoorden bij het Commissariaat voor de Media en niet aan de gemeente.

  reageer
 • John

   

  In Zeewolde exact dezelfde situatie, ook daar wordt de politiek nu eindelijk een beetje wakker. Lokale omroepen hebben wel degelijk bestaansrecht, al werken ze soms niet zo professioneel als de regionale omroepen. Maar als ze programma's brengen met veel lokaal nieuws, aanwezig zijn bij lokale evenementen (en daar ook verslag van doen voor de 'thuisblijvers') en wat dichter bij de mensen staan dan de 'afstandelijke' regionale omroep, kan het wel degelijk een aanvulling zijn. Genoeg lokale omroepen ook die zichzelf financieel kunnen bedruipen en deel uitmaken van de gemeenschap (zoals het hoort).

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Omroep Flevoland is mijn favoriete zender. Ook kijk ik minstens vier keer per dag op de site. Als je actueel nieuws over Flevoland wil weten, ben je aangewezen op OF. De site van Het Urkerland is nauwelijks de moeite waard. In mijn optiek zijn lokale zenders gewoon overbodig.

  reageer
 • sjaak de

   

  Omroep en subsidie overheid een contradictie welke grootschalig tot inperking vrije meningsuiting heeft geleid. Ja totaal afschaffen die subsidie, omroepen moeten zelf hun broek ophouden, en niet als spreekbuis van de overheid fungeren.

  reageer
 • -W-

   

  O.F. Is volledig gefocust op WEST Flevoland, en heeft nauwelijks toehoorders in oost- flevoland. Dat wordt al jaren beter bediend door RTV Oost...

  reageer
 • Hans

   

  RTV8 is een omroep zonder toegevoegde waarde. 1.) De ontvangst is buiten Dronten waardeloos 2.) Er wordt vrijwel uitsluitend Non-Stop gedraaid 3.) Er zijn vrijwel geen bedrijven die adverteren op de omroep 4.) De omroep is compleet onzichtbaar als er ergens in één van de drie dorpen een bijzondere activiteit is 5.) Bijna niemand weet dat de zender bestaat 6.) RTV 8, voor de rand van Flevoland alleen ligt Dronten in het midden van Flevoland Dat RTV 8 minder professioneel is dan Omroep Flevoland snap ik ook wel maar zo onzichtbaar is wel heel erg. In de omringende gemeenten zoals Elburg, Oldebroek en Nunspeet doen ze toch iets meer hun best en heeft de omroep echt toegevoegde waarde. En dan nog de naam: RTV 8, wat heeft dat met Dronten te maken? Geen subsidie aangeven en hopen dat er nog een keer een wel zichtbare club de vergunning kan overnemen. Gewoon Radio Dronten met Lokaal nieuws, verslaggeving op locatie, lokale items, gemeenteraadsvergadering, sport enz. enz. Dan is het de moeite van het luisteren misschien wel waard en zullen bedrijven ook sneller willen adverteren. Op de manier zoals het nu gaat kun je beter stoppen.

  reageer
 • Bergerac

   

  Voor mij mogen al die lokale omroepen opgedoekt worden inclusief omroep flevoland. Het is absoluut geen meerwaarde .

  reageer
 • Joost

   

  Wat een onzin, van de 9 nieuwsberichten op de frontpage gaan er slechts 4 over Almere en Lelystad. Terwijl 70% van de inwoners daar wonen

  reageer
 • jkees

   

  En dat vinden ze bij omroep Flevoland leuk zouden ze bij hun ook moeten doen .dicht die kraan voor dat luie nieuws dat ze brengen .

  reageer
 • erik

   

  waarom subsidie voor een fm zender? d.a.b is toch helemaal in.en wie luisterd er nog na een lokale omroep? 25 jaar geleden schoten ze met bosjes de lucht in.toen wou men die lokale shit al niet.men luisterde liever na een piraatje,die draaide tenminste nederlandse muziek.zoals lokale omroep nunspeet.dat lokale station, bestaat al 20 jaar en doet alles zelfstandig.elk uur een ander programma,zodat er voor elk wat wils wat te horen is

  reageer
 • Whoknows

   

  dat kan zijn, maar bij Omroep Flevoland stopt de grens vaak buiten ALmere en Lelystad

  reageer
 • kees d.

   

  Hebben wij hier een lokale omroep dan?

  reageer
 • Gerten

   

  Mag van mij onmiddellijk stoppen. Geen enkele meerwaarde en zonde van elke euro die er aan wordt besteed.

  reageer
 • Marijke

   

  Lokale omroep? Wordt hiermee RTV8 bedoeld? Als ik regionale radio wil luisteren luister ik naar OF. RTV8 heeft geen toegevoegde waarde voor mij. Andere lokale / regionale media zijn veel meer zichtbaar. Bijvoorbeeld de Drontenaar, BHZ-Net, Omroep Flevoland, Flevopost..

  reageer
 • Snorretje

   

  Ga er vanuit dat Rtv8 bij het aannemen van de subsidie ook wel op de hoogte is gebracht van de wet en het anders sowieso zelf wel had geweten. De radio is af en toe wel leuk, maar behalve bij de Meerpaaldagen is er nog nooit een stukje verschenen op de site die al niet bekend was bij andere media. Geen onderzoeken, geen publicaties. Binnen Dronten is de omroep onzichtbaar.

  reageer
 • Uhm...

   

  Omroep Dronten??? Nooit van gehoord en ik woon er al mijn hele leven.

  reageer
 • Ed

   

  95 % wil geen lokale omroep. Dus moet je er als gemeente niet aan beginnen. We hebben OF al dat is goed genoeg.

  reageer
 • Havenaar

   

  Genoeg zenders in het land....

  reageer
 • joost

   

  Gemeente Dronten had dit eerst moeten melden, wel zo fair voor een amateur zender. Bij dit soort zenders is vaak sprake van hobby waarbij een persoon heel veel uur steekt in zn zender. Die 20.000 is peanuts. Vaak alleen de huur van een pand. Gemeente Dronten staat in haar recht alleen moet dat op deze onmenselijke manier. Zorg eerst eens dat ze hun fouten uit het verleden op een nette manier oplossen

  reageer
 • Cor

   

  En dat is dus dit jaar nummer drie die in de problemen zit. Eerst Almere, die kwam in de problemen omdat de gemeente gewoon al 20 jaar het zelfd bedrag aan bekostiging betaalde. Terwijl iedereen wist dat de kosten afdracht gericht is op de grote van de stad. Die is in 20 jaar meer dan 130.000 inwoners gegroeid. Ook de inkomsten welke door het rijk betaald werden aan f gemeente, alleen stopte die dit in eigen zak. De gemeente Zeewolde stelt ook vragen over RTV Zeewolde omdat die zich niet heeft gehouden aan de wettelijke taak tot financiële overzichten van de bekostiging te overleggen. En dan nu Dronten. Ha wat kun je voor 10.000 euro doen in een halfjaar als je tv en radio moet maken. Niemand realiseert zich dat er op grote van de gemeente afdracht is. Voor Almere is dat meer dan 20.000 euro buma/stemra/NOS/Olon. Het maken van nieuws is een kostbare aangelegenheid. Daarom was de AOS al ingesprek met vier van de zes lokale omroepen om verdere samenwerking te realiseren. Ook zoals en haag dat graag verwacht. De AOS is daar door dhr Huis op afgerekend. Er moest meer linten Almere samenwerking komen. Maar ja die hadden we. Duidelijk weer een mistige bedoeling geweest.

  reageer
 • Johan

   

  Terecht, het belangrijk nieuws komt ook wel op Omroep Flevoland.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert