Gemeente doet proef met openbare verlichting

ZEEWOLDE
Gemeente Zeewolde wil bezuinigingen op de openbare verlichting. Een proef moet deze winter uitwijzen of het mogelijk is om te besparen op elektricteitskosten.

De lantaarnpalen op een deel van de Spiekweg gaan uit en in sommige wijken worden minder lichten aangezet. Op de Kwartiermakerslaan in de Polderwijk wordt het licht later ingeschakeld en gaat 's ochtends eerder uit. Op de Dasselaarweg net buiten het dorp komt dimlicht en er wordt nog een straat uitgezocht waar bewegingssensoren kunnen worden getest.

De proef wordt gehouden van 1 december 2015 tot 1 maart 2016.

reacties (9)

 • biotoop

   

  Nieuwe lampen in de lantaarnpalen sinds een paar dagen. En het verschil tussen dag en nacht..... niet meer te zien met zo veel licht s'nachts.

  reageer
 • Tuinfluiterpan

   

  Verbaasd over de reactie van de gemeente. Er is meerdere male via hun eigen portaal (web-site) aangegeven dat er veel te licht is. Men doet het af dat alles volgens richtlijn is - zoveel lumen per lichtbron waarbij de gemiddelde levensduur van de lampen wordt genomen. Oude lampen geven minder licht tot zij kapot zijn en vervangen wordt. Dus komt u wijk binnenkort aan de beurt voor groot onderhoud verlichting... leg vast uw zonnebril klaar!

  reageer
 • Rob

   

  Goed initiatief maar het gevoel van onveiligheid mag niet toenemen idem de veiligheid op straat

  reageer
 • ron

   

  het bekende probleem ; de 1 wil licht de andere wil donker ; maar het zijn wel 2 verschillende mensen (doelgroepen) dan moet je idd zoeken naar een tussenweg

  reageer
 • Jeroen

   

  Wij hebben sinds vorige jaar (grassenbuurt) al deze nieuwe straatverlichting. Bij ons staat hij wel precies voor de deur en het lijkt inderdaad 's nachts wel dag zoveel licht komt er door de dichte luxaflex en gordijnen. Heb dat gelijk gemeld bij de gemeente alwaar men verbaasd reageerde dat hier nog nooit niemand over geklaagd had. Het probleem zit hem in het feit dat de lamp lager in het lamphuis zit waardoor licht naar boven en opzij schijnt in plaats van alleen naar beneden. Graag iedereen die last heeft van deze verschrikkelijke schijnwerper verlichting klagen bij de gemeente. En bij deze de vraag aan de gemeente, ik doe graag mee aan besparen, zet de lantaarn voor mijn deur maar uit!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Peter

   

  Uitstekend! werd tijd.

  reageer
 • Tuinfluiterpan

   

  Als bewoner juich ik dit alleen maar toe. Nu is het zo licht in de straat dat ik om 03:00 gewoon de krant kan lezen op straat of een kast kan gaan schilderen, de auto kan gaan wassen... want ik kan alles toch goed zien want het is zo licht dat ik alles kan zien. Veiligheid bereik je niet alleen met veel licht. Helemaal pikkedonker moet het ook niet zijn. Meest simpele oplossing is per wijk versneld het aantal lumen met 1/3 terug te brengen. Ja hebt bij huizen soms donkere plekken, maar dat moet je niet met gemeenschapsgeld oplossen. Daar moet de eigenaar zelf iets aan doen als daar de behoefte voor is. de hele Spiekweg is al 80% zonder licht.... dus waarom precies bij de woonwijken en camping, een zee van licht? Het liefst helemaal uit.....kunnen wij dan weer de sterren zien?

  reageer
 • KC

   

  Dan wordt het onveiliger!

  reageer
 • Zeewoldense

   

  Als ze willen besparen, dan zou het ook fijn zijn als ze denken aan het woongenot van de Zeewoldenaren. Sinds twee weken zitten er hier nieuwe lampen in de lantaarns en sindsdien wordt ons huis 's nachts niet meer donker... Het licht gaat door luxaflex én gordijnen heen. Zelfs 's nachts lijkt het dag.... En de paal staat niet eens direct voor ons huis..... Lampen die aan gaan dmv sensoren lijkt mij niet zo'n goed idee: dan wordt je 's nachts telkens wakker omdat het licht aanspringt (tenzij ze minder felle lampen gebruiken misschien).

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert