Helft koopwoningen Flevoland onder water

FLEVOLAND
Bijna de helft van de Flevolandse koopwoningen staat onder water. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Er is weliswaar een daling van bijna vier procent ten opzichte van het jaar ervoor maar Flevoland steekt nog steeds met kop en schouders boven de andere provincies uit.

Als een huis onder water staat is de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Landelijk gezien heeft éénderde van de huizen zogenoemde onderwaarde.

reacties (6)

 • Knielus

   

  Beleggingen hebben de laatste jaren enorme resultaten opgeleverd toch? Tonnen hypotheek kun je een prachtig verhaal en berekening aan hangen maar er komt een dag dat er afgerekend moet worden. Door allerlei ingewikkelde constructies met mooie namen is het veelal uitstel van.. Huren van de bank kun je het beter noemen. Sparen en aflossen van schulden is bij veel mensen taboe/onmogelijk. Vaak wordt de bank als schuldige aangewezen bij problemen maar je gaat zelf naar de bank.., niet andersom.

  reageer
 • Hano

   

  Het gaat hier om een fiscale hypotheekschuld. Inderdaad zoals Ab zegt wordt er geen rekening gehouden met opgebouwde tegoeden uit spaar of beleggingspolissen. Ook wordt er uitgegaan van de hoogte van de hypotheek zoals die in het kadaster staat ingeschreven. In de meeste gevallen is deze veel hoger dan de daadwerkelijke schuld aan de geldverstrekker. Maar al met al best verontrustende cijfers en nu maar uitkijken dat de banken Flevolanders niet gaan dwingen om extra af te lossen op de hypotheek.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dan kunnen de dijken ook wel weg

  reageer
 • Ab

   

  Veel huizen staan eigenlijk niet onder water omdat zij een spaarpotje hebben gekoppeld aan de hypotheek. Dit spaarpotje betreft een spaarpolis of een beleggingspolis om de hypotheek uiteindelijk af te lossen. In de berekeningen wordt hier geen rekening mee gehouden.

  reageer
 • Gijs

   

  ssst, Klopt Ab, als ze alleen naar mijn hypotheekschuld kijken ben al verzopen, maar als ze de spaarpolis pot meetellen ben ik een vermogend man. Laat de fiscus er maar niet achter komen.

 • ron

   

  dit getal zegt me totaal niks. 9 vd 10 woningen die je koopt komen nog kosten bij KostenKoper en de evt verbouw- en/of inrichtingskosten. je begint dus sowieso al met een onderwaarde onderwater situatie. voor dat je de KK eruit hebt ben je al een fiks aantal jaar verder ; op een hypotheek van 30 jaar en een KK etc. van 9 % ben je dus al minimaal 4 jaar verder en dan moet je nog beginnen met financieel groeien. is dus weer een nietszeggend nieuwsfeit. dat het cijfer in Flevoland hoger is is ook om dezelfde reden verklaarbaar het is de provincie waar veel nieuwe huizen zijn

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • willeMstad

   

  Komt ook door de veelal meegefinancierde kosten koper ,naast de waardedaling woning tussen 2008-2014. Eigen (gespaard)geld inbrengen bij koop vinden/vonden sommigen niet nodig.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert