Weghalen paviljoen Lucht noodgedwongen uitgesteld

LELYSTAD
De voor vrijdag geplande verwijdering van paviljoen Lucht aan Bataviahaven in Lelystad is voor korte tijd uitgesteld. De eigenaar van het gebouw moet eerst aanvullende bouwgegevens leveren aan Waterschap Zuiderzeeland.

Die zijn volgens de gemeente noodzakelijk om goede veiligheidsberekeningen te maken voor de belasting van de dijk. Het weghalen van het paviljoen gebeurt met twee telescoopkranen en een platformtrailer die gedurende de verwijderingsoperatie op de dijk zullen staan.

De eigenaar is onaangenaam verrast door deze eis van de gemeente. Hij zegt dat alle gegevens vorige week al zijn aangeleverd, ook aan het waterschap. Zijn aannemer bekijkt nu welke gegevens er nog nodig zijn om het paviljoen veilig te kunnen verwijderen.

Dit moet van de gemeente op zeer korte termijn gebeuren. De eigenaar diende het pand namelijk vóór 1 november te verwijderen. Bij het verlenen van de vergunning in april 2010 spraken de eigenaar en gemeente af dat het perceel na vijf jaar weer moest worden opgeleverd. De eigenaar kreeg enkele maanden uitstel tot vorige maand.

reacties (22)

 • kustbewoner

   

  Als de oorspronkelijke plannen waren uitgevoerd dan was de Noordoostpolder als laatste polder aangelegd en de Markerwaard zou er dan alle in volle glorie zijn.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Bespaar ons dan flauwekul en bangmakerij alsof er morgen een grote storm de polderdijken zou kunnen beschadigen. Dat is niet zo. Bedenk liever iets leuks over hoe de situatie zou zijn wanneer men de polders volgens oorspronkelijk tegen de klok in had drooggemaakt in plaats zoals nu met de klok mee.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Als geen ander weet ik dat de Zuiderzee al 83 jaar niet meer bestaat. Ik verzamel nl. alles over Afsluitdijk, Zuiderzeewerken, Lelystad, Flevoland en Dr.Ir. Cornelis Lely, en maak er zelfs expo's over en lezingen "Inde voetsporen van Ir. Lely."

  reageer
 • kustbewoner

   

  KC je hebt volkomen gelijk.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Ik ben nog nooit in paviljoen Lucht geweest, hoor, maar ken de geschiedenis van het perceel en het pand.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  Volgens mij is het de "Raadsvolger"!

  reageer
 • Steven

   

  Ik schat in dat de dappere anonieme kustbewoner een graag geziene gast is geweest bij De (K)lucht.....

  reageer
 • volvo OR

   

  Jammer.... De eigenaar van het pand heeft de vergunningen/toestemmingen niet op orde... En dan de overheid de schuld geven..... De overheid kan niet ruiken dat de boel niet gedemonteerd word maar als geheel word weggehezen naar op het water. Nogmaals als de eigenaar dat bedenkt zonder zich ruim voldoende vooraf te verwittigen van de benodigde toestemmingen.. Wie is hier dan "schuldig"

  reageer
 • KC

   

  De dijk is niet z'n probleem, maar de havenkeerwand die zou kunnen bezwijken onder te hoge boven belasting.

  reageer
 • Erik

   

  Dit hele pand is in containers gearriveerd en is in het verleden mee gereisd met de Volvo Ocean race dus het hele pand is demontabel zelf heb ik het skelet van het pand in 1 dag in elkaar gezet met een hijskraan.

  reageer
 • De ingenieur

   

  De Zuiderzee is er al 80 jaar niet meer. Er is helemaal geen eb en vloed meer en hoogwater is er ook niet. Door de wind alleen zal geen enkele moderne dijk bezwijken.

  reageer
 • Danny

   

  Ja dan hoeft er niks berekend te worden, in stukjes afvoeren, maar nu moet dat gevaarte blijkbaar in 1 keer van z'n plek gehaald worden. Dat is mogelijk wel goedkoper dan afbreken en weer opbouwen.

  reageer
 • Filmwijkster

   

  Jeetje, ik heb hier een aantal jaren geleden wel erg lekker gegeten!

  reageer
 • kustbewoner

   

  De eigenaar van het pand en ook de uitbater wisten al sinds de overname uit een faillissement dat 14 september 2015 de deadline zou zijn. Hoezo dan meer tijd gunnen. Afspraak= Afspraak. Contract=Contract Als een burger een foutje maakt of iets zonder vergunning doet wordt hij/zij daarop ook aangesproken. De eigenaar c.q. uitbater is /wordt al met de nodige coulance door de gemeente behandeld. Verder is de gemeente niet aan het spierballen rollen, want deze organisatie is wakker geschud door een insprekende burger tijdens de raadsvergadering van 13 april 2015 en is toen tot actie overgegaan.

  reageer
 • Frenky

   

  Gelukkig dat het verdwijnt

  reageer
 • ger

   

  Dat ding is er ooit neer gezet.Is toch alles bekend.Voer je het op de zelfde manier af.

  reageer
 • kustbewoner

   

  100 jaar geleden hadden we de Zuiderzeestorm en overstroomden door dijkbezwijkingen vele gebieden langs de Zuiderzee. De Oostvaardersdijk ter hoogte van paviljoen Lucht ligt er in deze vorm pas 8 jaar en is nog niet zo zwaar op de proef gesteld. Dat hadden de betrokken overheidsinstanties toch kunnen voorzien indien aan alle veiligheidseisen m.b.t. de keerwand was/wordt voldaan en er tijdig door de eigenaar van het paviljoen de nodige vergunningen tot sloop en/of ontruiming waren aangevraagd. De zoveelste omissie m.b.t. perceel Schoonzicht 2.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Is er voor de sloop/verwijdering van het pand wel een sloopvergunning aangevraagd bij de gemeente Lelystad, dan was dit ongetwijfeld naar boven water gekomen. Het is wel weer een dossier met het bekende nymphy-effect. Veiligheid gaat voor alles,zeker gezien de gebeurtenissen in Alphen aan de Rijn. Beter een paviljoen Lucht door de lucht op een ponton dan een paviljoen Lucht die in het dijklichaam verdwijnt.

  reageer
 • Dirk2

   

  De boel bedonderen blijft lonen. Een harde aanpak is op zijn plaats! Wederom slecht werk van de lokale overheden.

  reageer
 • Jaap

   

  Is dit een stukje spierballen rollen van de gemeente? Of gaat er binnenkort gebouwd worden. Zoniet is dit allemaal kosten maken voor niets. Zelden heeft er iets zo niet in de weg gestaan als dit pand. Dit is muggenzifterij en kommageneuk van de bovenste plank. Gun die man wat extra tijd om van dat pand af te komen, dat kost niets en niemand heeft er last van.

  reageer
 • joop

   

  Zal best allemaal maar zoiets hou je toch van te voren rekening mee nu weer berekeningen prutsers

  reageer
 • KC

   

  Het gaat vooral om de bovendruk op de havenkeerwand. De dijk is niet z'n probleem de wand wel. Hij zou kunnen bezwijken onder te hoge druk. Liever geen Alphen aan de Rijn in Lelystad.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert