RTV8 stopt per direct en vraagt faillissement aan

DRONTEN
RTV8, de lokale omroep in Dronten, heeft zondag om 12.00 uur alle uitzendingen stopgezet. Maandag vraagt door het bestuur het faillissement aan.

Eerder deze week werd al bekend dat de omroep zich op de rand van de afgrond bevond. De gemeente gaf de Stichting Lokale Omroep Dronten vier jaar lang 20.000 euro subsidie per jaar. Dronten stopte de financiering omdat de omroep zich niet aan de mediawet houdt. De omroep brengt bijvoorbeeld te weinig informatie en er is onvoldoende vorm gegeven aan interregionale samenwerking.

Door het dichtdraaien van de subsidiekraan kon de omroep de huur van de studio en de energierekeningen niet meer betalen. Er staan nog rekeningen open van 8000 tot 9000 euro.


reacties (6)

 • Peter

   

  Wanneer je niet voldoet aan de eisen van de mediawet en onvoldoende werkt aan integrale samenwerking (gemeenten kleiner dan 100.000 inwoners) is de kans dat dergelijke initiatieven op korte of lange termijn strandden zeer groot. Wijzen naar de gemeente heeft dan geen zin. Een omroep welke zelf zijn broek kan ophouden en waarbij het bekostigingsdeel minder dan 50% van de begroting bedraagt, zich aansluit bij de collectieve voorzieningen van de OLON en meerwaarde voor haar inwoners creëert, heeft een goede kans wel te overleven. Daarbij is visie, daadkracht en een goede verhouding tussen bestuur, betaalde krachten en vrijwilligers van groot belang.

  reageer
 • jkees

   

  Er word gewoon weer een nieuwe omroep opgericht.

  reageer
 • Egbert

   

  Dronten is ook zo'n gemeente die hoge eisen stelt aan een publieke omroep, maar geen boter bij de vis wil doen. Het wordt tijd dat gemeenten niet meer gaan over financiering van een lokale omroep, maar bijvoorbeeld het CvdM. Die moet ook als enige de representativiteit toetsen. Nu brengt een gemeente dat advies uit aan het CvdM. Daardoor kan een gemeente alsnog gaan dwarsliggen als het geen lokale omroep wil. De markt bepaalt uiteindelijk wel of ruimte is voor een lokale omroep. Dat moet een gemeente niet bepalen. Bijkomend voordeel is dat een lokale omroep daardoor objectief en kritisch over de gemeente kan berichtgeven. Dat gebeurt nu vaak niet omdat men bang is de subsidie en vergunning te verliezen.

  reageer
 • Klaas

   

  De wethouder heeft eindelijk zijn zin van het begin af aan wilde hij al van deze omroep af. Formeel gaat het Commissariaat van de Media over de omroepen en dient de gemeente zolang een omroep een aanwijzing heeft jaarlijks de zorgplichtrage van €1,30 per huishouden aan de omroep te betalen

  reageer
 • Gerten

   

  4 Jaar lang € 20.000,- per jaar verkwanseld, dat is pas zonde.

  reageer
 • De gemeente krijgt van het rijk ongeveer €1,30 per huishouden als het een lokale omroep heeft. De gemeente had dus deze €20.000 niet ergens anders aan uit kunnen geven. Het gaat dus niet ten koste van andere kosten

 • laat alle reacties zien
 • I.J.

   

  Tsja, lijkt mij niet zo moeilijk om wel aan de subsidie eis te voldoen...... De gemeente stopt ook niet 1-2-3 de subsidie, dan laat je het ook al die tijd wel liggen en stuur je doelbewust op dit scenario aan... Zonde...

  reageer
 • Cees

   

  €20000 subsidie kun je geen omroep van runnen. Alleen aan buma stemra e.d. zijn ze al meer kwijt. Dus niet zo vreemd dat deze omroep commercieel gaat. Opnieuw een gevalletje overheid draait burger initiatief de nek om.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert